Gothic Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dobra robota. Chyba zrobię to samo przy najbliższej okazji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Zdjęcia części na wadze - poprawiony link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Hample K24 ważą 257g przód (85 cm przewodu) i 314g tył (135 cm), całość bez tarcz. Myślę, żeby zamienić oryginalny adapter Formuli na Shimano, lżejszy o 9g. Przód Tył Dzięki kluczowi Sorcerera mogłem zważyć oddzielnie suport i ramę Na marginesie, klucz HT2 Shimano jest o wiele dokładniej wykonany niż BBB, choć bez gumowej rączki, co może trochę przeszkadzać. Mam nadzieję, że w najbliższy weekend już sobie pojeżdżę, bo amora mają wysłać z CR jutro. W tej chwili, oprócz niego, brakuje mi jeszcze zacisku sztycy Smuda i gwiazdki oraz bieżni sterów (gdzieś zgubiłem). Chciałbym też w kilku miejscach polakierować ramę, więc może w tygodniu przejdę się do zakładu. Czy gwiazdki są zarówno stalowe jak i aluminiowe, bo nie jestem pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Karbonowy zacisk Smuda, o powiększonej o 2 mm wysokości, waży ok. 7g (ok. 1g więcej niż standardowy, 12 mm, który też mogłem zważyć). Nie ma krawędzi, która opierałaby go o górną krawędź rury podsiodłowej. Przy okazji - smudowy koszyczek waży bez śrubek 9-10g. Naszła mnie ochota na zmianę kierownicy (też giętą, ~650 mm) na <170g, z możliwością założenia rogów. Jakieś propozycje poniżej 300 zł? Na razie znalazłem tylko USE. Pociągnie to pewnie za sobą konieczność zmiany mostka na 31,8, czyli pewnie WCS 4AXIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A co rebie dolega :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Wyszczelila sobie Problemy z reba'mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Reba umarła śmiercią tragiczną Czekam na nowy egzemplarz. W centumrowerowe.pl nie potrafili jej naprawić, okazało się, że to wada produkcyjna. Na razie minął już ponad 1 tydzień od złożenia reklamacji, coś się nie spieszą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Proszę Cię . . . Gięta krowa + rogi ? + do całego zestawu Brooks ? Może od razu fotel bujany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 No Tak mi bardziej pasuje, mati199 Ahh, taką piękną rozpiskę przygotowałem, że aż żal, że jeszcze nie mogę jej wkleić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Po trzecim telefonie do CR w ciągu trzech dni z prośbą o jakiekolwiek wieści, odebrał chyba właściciel i nagle okazało się, że amor jednak może dotrzeć do mnie następnego dnia. Problemy ze sprowadzeniem jak ręką odjął. Szkoda tylko, że udało mi się to osiągnąć dopiero po 2 tygodniach... Jak widać po sygnaturze, kokpit ulegnie zmianie. Kierownicę już wybrałem http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=2740, ale mostek to nadal niewiadoma. Główny wymóg to sztywność. I mniejsza waga od Thomsona X4. A co myślicie o tym: [ur]http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=11825[/url] ? O ile cięższe od QR jest takie rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 (edytowane) Cóż, prawie skończyłem projekt i nie mogłem już czekać na te kilka elementów, których jeszcze brakuje Kompletne zdjęcia przy nakbliższej okazji, czyli po dojściu paczki z CRC. Brakuje kilku rzeczy - bieżni sterów (bo gdzieś zgubiłem ), gripów SRAMA 60 mm, a linki i pancerze trzeba będzie poprzycinać (wiążę z tym wielkie nadzieje, bo waga, hehe, nie poraża, delikatnie mówiąc ), na razie zostawiłem sobie margines błędu przy sterówce. W bardzo krótkiej perspektywie zmianie ulegną: mostek (pewnie na USE Race 110 mm) i kiera (też pewnie na USE - Atom Carbon XC Riser, choć zaczynam się mocno wahać ) , co odessie ok. 30 g; pewnie zmienię korki kierownicy, bo tak nie może być Poważnie zastanawiam się nad zaaplikowaniem Hope'owi zestawu konwertującego do sztywnej osi. Hmm, to chyba wszystko. Enjoy! LINK DO ALBUMU ZE ZDJĘCIAMI Bar Ends (Rogi): Ritchey WCS SL Ergo, 110mm (z oryginalnymi korkami) / 73 g Bar Plugs (Korki do kierownicy) : Ritchey WCS (obcięte) / 6 g Brake (Front) (Hamulec (Przód): Formula Oro K24 + tarcza Hayes V6 160mm / 384 g klamka + zacisk + przewód (85 cm) /224 g 2 śruby zacisku (stal) / 12 g tarcza Hayes V6 160mm / 116 g 6 śrub tarczy (stal) / 12g Brake (Rear) (Hamulec (Tył)): Formula Oro K24 + tarcza Avid G2CS 160mm / 430g klamka + zacisk + przewód (135 cm) / 238 g 2 śruby mocujące zacisk (stal) / 12 g tarcza Avid G2C2 160 mm / 115 g 6 śrub tarczy (stal) / 12 g adapter Shimano SM-MA-F180P/S / 18 g 2 śruby mocujące adapter / 12g Cables (Pancerze i linki): Nokon + linki powlekane teflonem / ~ 82g przerzutka przód (51 cm koralików, 94 cm wkładu) / 26 g przerzutka tył (82 cm koralików, 136 cm wkładu) / 38 g linki / ~ 18 g Cassette (Kaseta): Shimano XT CS-M770 + nakrętka Token (aluminium) / 263g kaseta / 257 g nakrętka / 6 g Chain (Łańcuch): Shimano XT HG-93 108 ogniw (+ spinka SRAM) / 270g Crankset (Korba): Race Face Deus XC / 830g ramiona / 527 g śruba i kontra korby / 20 g koronka 22T / 22 g koronka 32T / 44 g koronka 44T / 90 g 8 śrub koronek: 2 oryginalne (stal), 4 KCNC (aluminium), 2 Shimano (aluminium) / 15 g suport Race Face XC/AM (1 podkładka) / 109 g Derlr (Front) (Przerzutka przednia): Shimano XTR FD-M970 / 125g Derlr (Rear) (Przerzutka tylna): SRAM X.9 2010 Medium / 208g Fork (Widelec): Rock Shox Reba SL 2009 + manetka Poplock / 1693g amortyzator (rura sterowa 220 mm) z gwiazdką sterów / 1632 g manetka Poplock (oryginalnej długości) / 61 g Frame (Rama): Centurion Backfire Light 2009 20''1640 g rama / 1622 g hak przerzutki (aluminium) / 16 g śrubki bidonu 10 mm (nylon) /2 g Grips (Chwyty): SRAM Racing Grips 60 mm* / ~45g Handlebar (Kierownica): Ritchey WCS Low Rizer 660/25,4 mm, wznios 20mm / 231g Headset (Stery): FSA ZS3-SL (bez bieżni)/ 42g Pedals (Pedały): Exustar PM25 / 281g Seat (Siodło): Brooks Team Professional Chrome / 528g Seatpost (Sztyca): Thomson Elite Setback 31,6/367 mm / 228g Seatpost clamp (Zacisk sztycy): Smud-Carbon 34,9 mm (pełna) / 7g Shifters (Manetki): SRAM X.0 Gripshift / 171g Skewers (Zaciski kół): Dartmoor Bolt-On (bez sprężynek) / 65g przedni / 30 g tylny / 35 g Spacers (Podkładki pod mostek): FSA 20mm stożkowa / 12g Starnut (Gwiazdka): 10g Stem (Mostek): Boplight Race 110/25,4 mm (6°) / 128g Tire (Front) (Opona przednia): IRC Mythos XC II 2.1 / 508g Tire (Rear) (Opona tylna): Hutchinson Python Air Light 2.0 / 529g Top Cap (Kapsel): Boplight / 5g Tubes (Dętki): Schwalbe XXLight AV14a / 201g przednia / 104 g tylna / 97 g Wheel (Front) (Koło (Przód)) / 778g Hub (Piasta): WTB Laser Disc Lite Rim (Obręcz): Mavic XM 719 Disc Spokes (Szprychy): DT Swiss Super Competition x32 Nipples (Nyple): DT Swiss Alu x32 Rim tape (Taśma na obręcz): taśma samoprzylepna owinięta 3 razy Wheel (Rear) (Koło (Tył)) / 965g Hub (Piasta): Hope Pro 2 QR Rim (Obręcz): Mavic XM 719 Disc Spokes (Szprychy): DT Swiss Super Competition 16szt./Competition 16 szt. Nipples (Nyple): DT Swiss alu 16 szt./ DT Swiss mosieżne 16szt. Rim tape (Taśma na obręcz): taśma samoprzylepna owinięta 3 razy W SUMIE (bez dodatków): 10739g Misc: Neopren: Futura / 14 g Licznik: Blackburn Delphi 5.0 (bez zestawu do pomiaru kadencji) / 82 g Lampka tylna: Cateye TL-LD170(zamiast śruby zipy w zacisku) / ~64 g Lampka przednia: Petzl Tikka Plus / 76 g Edytowane 13 Marca 2010 przez goldbloom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
worms Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Dużo pracy kosztował Cie ten projekt, rewelacyjne foty, wszytko ładnie na tacy podane, wspaniale się to przegląda. Można by sie kiedyś umówić na rowerownie jak się sezon zacznie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Bardzo chętnie. Zapomniałem zaznaczyć, że zacisk sztycy ma powiększoną o 2 mm wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Ładniutki Trzeba się zgadać na jakąś wycieczkę jak już poskładasz go do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Definitywnie - kiera na USE Atom Carbon XC Riser, mostek na USE Race 110 mm, piasta tylna skonwertowana na wersję skręcaną śrubami. Przetestuję Egg Beatery C i Candy C - jeśli przypadną do gustu, któreś zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Daj znać jak ci się sprawują K24 z takimi tarczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrawn Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Wyrazy uznania dla kolegi, jeszcze nie widziałem tak dokładnej rozpiski wagowej. Nawet korba porozkręcana. Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mało widziałeś Dlaczego wywaliłeś Elixiry ? Jakie przyszłe plany oprócz kokpitu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Goldbloom jakby co wpadnij do mnie do pracy po klucze 8-19 jak bedziesz miec czas bo nie wiem czy gg doszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
worms Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Rozpiska to bajka, na ten weekend jakiś wypad organizujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Nie, worms, nie pojeżdżę sobie dopóki nie dojdzie paczka z CRC. Pierwszą część zamówienia wysłali już wczoraj, ale np kierownica była "out of stock" i dojdzie dopiero z drugą paczką. Także na razie jestem uziemiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
worms Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 No to lipa, ale jeszcze nie jest źle może dojdzie niebawem. Bądźmy dobrej myśli. Ja np: czekam na siodełko ponad miesiąc, dziś dojdzie. A pewien sklep kiedyś zwlekał z wysyłką ponad tydzień mimo że wszystko mieli na stanie. Później okazało się że chyba jednak nie bo waga nie zgadzała się z ta uzgodnioną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Spoko, składając zamówienie wiedziałem, że niektóre rzeczy są chwilowo niedostępne dlatego nie jestem w ogóle zaskoczony takim stanem rzeczy. Dlaczego wywaliłeś Elixiry ? Jakie przyszłe plany oprócz kokpitu ? Elixiry jeszcze miesiąc temu były jedną wielką niewiadomą i dlatego zdecydowałem się na sprzedaż i kupno nowych, które na pewno nie sprawią mi już żadnych kłopotów. To było dla mnie bardzo ważne, bo ile można nie jeździć na rowerze (a przypomnę, że nie jeżdżę w sumie, z małymi przerwami, od października )? Formule K24 kupiłem w bardzo dobrej cenie, okazyjnie (a pochodzą z rozbiórki nowego Rocky Mountain Element 50 2009). W międzyczasie pojawiła się możliwość naprawy (a ostatecznie i praktycznie - wymiany obu tłoczków) dużo mniejszym kosztem, dzięki "koneksjom" Andrew. W związku z takim obrotem sprawy zacząłem się nawet zastawiać w pewnym momencie, czy nie wrócić do Elixirów, jednak wspomnienia miałem wystarczająco złe i zostałem przy K24. Kiedy już Andrew doprowadzi hample do stanu 100% sprawności, czyli takiego, że nie będę się musiał za nie wstydzić (a ja to sprawdzę), wylądują one na Allegro. Prawdopodobnie najpóźniej do połowy kwietnia. A dalsze zmiany? Powiem tak - będą konsekwentne. No i mam już coś na oku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Gripy SRAMA 60 mm ważą 49 g (po wycięciu otworu na zakończeniu). W połączeniu z krótkimi gripshiftami i rogami dają mi możliwość przesuwania mojej dosyć szerokiej dłoni jeszcze na ok 1,5 cm , co mi bardzo odpowiada (chwyt jest też bardzo dobry - twardość, grubość i faktura gumy w sam raz). Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Przyszedł nowy mostek - USE Race 110/31,8mm. Waży 159g. Zależało mi bardzo na jego solidności. No i, poza tym, jest bardzo ładny Co ciekawe, śruby (zresztą zgodnie z ofertą z CRC) są stalowe, a nie tytanowe, jak głosi wkładka pudełka. Mostek więc teoretycznie może schudnąć do 149-150g. Kolejne części z paczki to Candy C i Egg Beater C, o wagach idealnie zgodnych z podawanymi przez Crank Brothers. Pierwsze w wersji Black-Orange, drugie Wing-Black. Może zmienię Exustary... Na kierę przyjdzie mi jeszcze poczekać jakiś czas, więc tymczasowo będę jeździł z 0,5 kg odkopanym kokpitem (z prostą kierą). Dobrze, że nie udało mi się tego nigdzie opchnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi