Skocz do zawartości

[Allegro/Forum] Leniwiec55

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznijmy od konkretow. User http://www.forumrowerowe.org/user/116804-leniwiec55/ Leniwiec55

Aukcja #1 http://allegro.pl/item734302630_nowe_hamulce_formula_oro_k24_tarcze_160mm_okazja.html

Sprzedajacy Leniwiec55, Kupujacy Michal_es

Aukcja #2 http://allegro.pl/item736272968_lewa_manetka_sram_x_7_nowa.html

Sprzedajacy Michal_es, Kupujacy Leniwiec55

Aukcja #1, zaczela sie 700zł bid, 950 Kup teraz (Ktore znika po bidzie)

Licytuje przedmiot, michal_es podbija. Ewentualnie sprzedajacy wycofuje aukcje aby nie stracic i nie placic prowizji, nie dostac negatywa.

Do Leniwiec55 napisalem wczesniej na GG czy pusci hample poza allegro za 700zl, dostaje informacje iż jest to sciema i bedzie zmienial cene minimalna. Ewentualnie wycofal aukcje.

Aukcja #2, zaczela sie 20zl bid

Licytuje, leniwiec stale podbija.

W celu sprawdzenia czy przypadkiem Leniwiec i Michal_es to nie ta sama osoba pisze do Leniwiec55 z innego GG z podpucha z pytaniem czy ma na sprzedaz manetki. Oczywiscie ze ma.

Sprawa zgloszona do allegro o nieuczciwe praktyki i wyludzanie pieniedzy, a takze unikanie placenia prowizji za aukcje. Hample na pewno sa ok, ale o to juz sie nawet nie pytalem na GG po sprawie, wystarczy sprawa z druga aukcja.

Logi z GG:

http://www.brethren-wow.eu/movies/leniwiec55.html

Drugi log o hamplach wklepie na dniach, bo akurat jestem w W-wie.

Pozniej jak znajde czas przejrze archiwalne aukcje obydwu delikwentow. Moze znajdzie sie jakis rodzynek i beda odpowiadac za wyłudzanie pieniedzy.

Kazde offtopowanie, iz cena tego i tamtego była za niska i nierealna odpuscmy sobie. Od tego jest placenie allegro prowizji za opcje cena minimalne i tego trzeba sie trzymac. Kazdy szuka okazji, takze i ja, ale nieuczciwe praktyki powinny i beda scigane.

Aukcja #1, zaczela sie 700zł bid, 950 Kup teraz (Ktore znika po bidzie)

Licytuje przedmiot, michal_es podbija. Ewentualnie sprzedajacy wycofuje aukcje aby nie stracic i nie placic prowizji, nie dostac negatywa.

Do Leniwiec55 napisalem wczesniej na GG czy pusci hample poza allegro za 700zl, dostaje informacje iż jest to sciema i bedzie zmienial cene minimalna. Ewentualnie wycofal aukcje.

Aukcja #2, zaczela sie 20zl bid

Licytuje, leniwiec stale podbija.

W celu sprawdzenia czy przypadkiem Leniwiec i Michal_es to nie ta sama osoba pisze do Leniwiec55 z innego GG z podpucha z pytaniem czy ma na sprzedaz manetki. Oczywiscie ze ma.

Sprawa zgloszona do allegro o nieuczciwe praktyki i wyludzanie pieniedzy, a takze unikanie placenia prowizji za aukcje. Hample na pewno sa ok, ale o to juz sie nawet nie pytalem na GG po sprawie, wystarczy sprawa z druga aukcja.

Witam

Zacznijmy tak:

leniwiec55, czyli ja i michal_es3 to NIE JEST TA SAMA OSOBA. Użytkownik michal_es3 to mój znajomy, to prawda. Wszystko co Sorcerer pisze o tych dwóch aukcjach, to prawda. Zacznijmy od hamulców (rozchodzi się o unikanie prowizji) - hamulce zostały wystawione od 700zł licytacja i 950zł kup teraz i OD TEJ KWOTY ZYSTAŁA ZAPŁACONA PROWIZJA. Podbijając kwotę licytacji z 700zł nie zmieniliśmy kwoty prowizji.

Druga aukcja: aukcja manetki Sram X7, lewej, nowej. Znajomy wystawił ją po raz trzeci, nikt nie chciał kupić (po raz trzeci płacąc prowizję od wystawienia). Tu przyznaję się, że złamaliśmy regulamin, gdy poprosił mnie o podbicie (zaznaczam: dokładnie 1zł) - co nie zmieniło kwoty prowizji od wystawienia, ale rzeczywiście było niezgodne z regulaminem.

UWAGA! Sytuacja została wyjaśniona i allegro się zgodziło, że nie złamaliśmy regulaminu rażąco, szczególnie, że do tej pory nie było żadnej sytuacji, w której złamalibyśmy regulamin.

Za co w takim razie zablokowano nam konta?

Allegro po przyjrzeniu się naszym zauważyło, że zmienialiśmy dane personalne (ja zmieniłemn rok temu z żony na męża) i za to zablokowano nam konta. Oczywiście zmienianie osoby prowadzącej konto (nawet z żony na męża) jest niezgodne z regulaminem i konta słusznie zostały nam zalokowane.

Mogę udostępnić oba e-maile od allegro z potwierdzeniem moich słów.

Także dziękuję, Sorcerer, za zablokowane konto. Szkoda, że zanim napisałeś do allegro, nie wyjaśniłeś dokładnie sprawy, wścibstwo wścibstwem, ale zawsze staraj się szukać do końca. Proszę, szukaj w naszych WSZYSTKICH aukcjach i komentarzach jakiegokolwiek oszustwa.

widzę, że wymiękłeś. nagle zabrakło odwagi do oczerniania? zdałeś sobie sprawę z tego, że popełniłeś błąd? nie znalazłeś nic niezgadzającego się z regulaminem w naszych aukcjach?

Dzisiaj allegro napisało, że jeżeli wyślę im kopię dowodu (z powodu zmienienia danych osobowych), odblokują mi konto.

Gdy to nastąpi, czekam na równie publiczne przeprosiny od ciebie.

Skoro miałeś czelność oczernić mnie na forum, mógłbyś mieć choć krztynę odwagi, aby przyznać się do błędu i wydukać "przepraszam".

Pamiętasz jak w prywatnej rozmowie groziłeś mi Prawem Polskim? Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z takich rzeczy jak: zniesławienie, bezpodstawne posądzenie o wyłudzenie (dokładnie 0zł 0gr)?

Zdajesz sobie sprawe iz przyznales sie do wyłudzania pieniedzy przez podbijanie z kolegi konta, badz odwrotnie? I nie ma znaczenia kto sprzedawal i podbijal. Oboje podpadacie pod kodeks, oboje zdawaliscie sobie sprawe z tego co robicie. Takie praktyki sa niezgodne z prawem, mniejsza z regulaminem allegro.

Zdajesz sobie sprawe, ze gdybym podciagnal aukcje jeszcze dalej specjalnie to sprawa skonczylaby sie dla Ciebie w organach scigania?

Najsmieszniejsze jest przyznanie sie do winy i potem odwracanie kota ogonem.

I jesli nie rozumiesz, fakt proby wyłudzenia nastapil juz w momencie podbicie mojego bidu o ta zlotowke. Jak juz cos robisz to rob to dobrze, bo na razie masz za dlugi jęzor i cały twoj, wasz plan wazne spalil na panewce i tylko swiadczy o niekopetencji i braku uczciwosci.

Aha i gwoli scislosci, nie podbijales raz, a dwa. Zapewne podbijalbys dalej gdybym was w to wciagnal.

Jak chcesz porady prawnej to zapraszam.

http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/z4.php

Wartość początkowa Opłata za wystawienie

10,00 - 24,99 zł 0,25 zł

"I jesli nie rozumiesz, fakt proby wyłudzenia nastapil juz w momencie podbicie mojego bidu o ta zlotowke."

W tej tabelce jest napisane, że mógłbym podbijać do 24,99zł i kwota prowizji od wystawienia by się nie zmieniła. Także "kwota wyłudzenia", o której z takim zapałem opowiadasz dalej wynosiłaby równe 0zł 0gr, więc nie może tu być mowy o żadnym wyłudzeniu (spokojnie mógłbym podbijać aż do 24,99zł). Takie podbijanie jest tylko i wyłącznie niezgodne z regulaminem allegro, co zostało wyjaśnione i zaakceptowane przez zespół allegro (łączna kwota podbicia: 1zł).

"Zdajesz sobie sprawe, ze gdybym podciagnal aukcje jeszcze dalej specjalnie to sprawa skonczylaby sie dla Ciebie w organach scigania?

Aha i gwoli scislosci, nie podbijales raz, a dwa. Zapewne podbijalbys dalej gdybym was w to wciagnal."

"Zapewne" - śmieszny trochę jesteś :)

Gdzie napisałem, że podbijałem raz? Napisałem, że podbiłem o 1zł. Proszę, czytaj uważnie.

Wszystko co napisałem w tym poście, zostało już napisane wyżej, teraz tylko lepiej to wytłumaczyłem. Gdybyś czytał dokładniej nie musiałbym tych samych informacji przekazywać dwukrotnie. Od razu zaznaczam, że nie zrobię tego po raz trzeci. Odezwę się, gdy oba konta zostaną odblokowane, czym allegro (o wiele więksi ludzie od ciebie) potwierdzi, że wszystko jest ok - zgodne z prawem i wyjaśnione względem regulaminu. Wtedy czekam na stanięcie na wysokości zadania i przeprosiny.

Serdecznie pozdrawiam

Ile ty masz lat? De facto wyłudzenie i oszustwo jest wtedy kiedy dla osiagniecia wiekszysz zyskow uzywasz mechanizmow niezgodnych z prawem, kosztem kupujacego, ktory musialby zaplacic wyzsza cene niz powinien gdyby aukcja nie byla sztucznie podbijana?

Zglos sie do prokuratury z wnioskiem o znieslawienie, moje actor sequitur forum rei - Warszawa Bemowo, na pewno znajdziesz i wiesz gdzie zglosic. Informacje co do moich danych osobowych uzyskasz pytajac na privie. Z checia przy okazji pan/i prokurator otrzyma stosowne informacje o oszustwie.

A co do allegro i odbanowanie konta, sub iudice lis est.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi inspientis in errore preservare prosze pana Leniwca55

Leniwiec - to nie chodzi o to ,że wyłudzałeś cokolwiek od allegro, ale o to, że chciałeś wyłudzić coś od Sorcerer ( jako, że on kupował na tej aukcji i musiałby dać więcej o tyle, o ile ty na tej aukcji podbiłeś z konta swojego znajomego ).

Najbardziej śmieszy mnie powód wycofania hamulca z aukcji - "hamulec uległ zniszczeniu" - już za takie coś jest blok konta na allegro.

Albo się wystawia BCM albo nie - proste i logiczne.

pieprzyć podbijaczy. i tyle w tym temacie. B)

Cytat może i faktycznie w stylu nierozgraniętego nastolatka ale świetnie oddaje temat i podpisuję się pod nim w 100%. Jak dla mnie sprawa jest prosta Panie Leniwiec - gdybys był uczciwy nie byłoby problemu, chciałeś "pocwaniakować" ale niestety trafiłeś na większego "cwaniaka" i teraz rozsądny kto zapozna się z tym tematem nie kupi do Ciebie nic.

Pan daje piątaka a cwaniak trzydzieści...

Z pozdrowieniami dla wszystkich cwaniaków

• 2 tygodnie później...

Najbardziej śmieszy mnie powód wycofania hamulca z aukcji - "hamulec uległ zniszczeniu" - już za takie coś jest blok konta na allegro.

Albo się wystawia BCM albo nie - proste i logiczne.

Dopóki ktoś nie udowodni że ten przedmiot nie został zniszczony allegro nic nie może mu zrobić. Akurat ten powód wycofania przedmiotu z aukcji jest jednym z dozwolonych (po za kradzieżą) i jest często stosowany w aukcjach bcm jak komuś nie przypasi cena.

jakby ktoś doczytał dokładnie, aukcja została zakończona 3 dni przed końcem, więc raczej nie mogłem zakończyć z tego powodu, że cena mi nie przypasiła xD

napisałem, że hamulce uległy uszkodzeniu, bo zgubiłem tarcze, a to głupio było napisać. Same hamulce dalej mam, ale nie będę sprzedawał, bo bez tarcz są dużo mniej warte i założę do siebie do roweru, gdzie już tarcze są.

Pozdrawiam wszystkich detektywów

• 3 tygodnie później...

Oznajmiam, że oba konta na allegro, po wysłaniu kopii dowodów osobistych zostały przywrócone przez allegro. Dane osobowe zostały potwierdzone i allegro stwierdziło, że wszystko jest ok.

Dlatego, drogi panie Sorcerer, jak sam pan napisał " Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi inspientis in errore preservare"(szkoda, że z błędem, ale proszę się uczyć dalej) w końcu proszę o stanięcie na wysokości zadania i o równie publiczne przeprosiny, co niesłuszne oskarżenie.

Pozdrawiam

kolego Zidentyfikowany, gdybyś czytał ze zrozumieniem, wiedziałbyś, że to nieprawda.

Konta zostały zablokowane wyłącznie przez zmienienie danych osobowych.

Wyłudzone zostało dokładnie NIC. To, że zmieniłem cenę w trakcie aukcji to jaka różnica skoro nic nie wyłudziłem.

Gdyby bylo coś nizgodnego w tej kwestii, to allegro nie odblokowałoby konta. (zobaczcie na innych użytkowników, którzy mają zablokowane na zawsze)

Dalej czekam na przeprosiny

Chyba nie powinnismy sie w to właczać, to już jest sprawa pomiędzy Sorcerer a Leniwiec55 , w moim osobistym odczuciu, konto mogło zostać zablokowane poprzez zmiane danych osobowych ponieważ u mnie miało to samo miejsce ale nie walczyłem o odblokowanie, co do samego powodu z którego ten wątek został napisany to serwis umieszcza opcje kwoty minimalnej, ceny kup teraz itp, jeżeli Ty z niej nie korzystasz bo nie chcesz płacic prowizji za to to już twój problem, nie wystawiaj na allegro.pl skoro nie akceptujesz ich cen! A jak już wystawiasz to akceptujesz regulamin, który złamałes przosząc kolege o podbijanie ceny, ok zakończyłes aukcje 3dni przed końcem, ale to nie zmienia faktu braku ewentualnej ceny minimalnej. A do samego powodu zamknięcia aukcji, "napisałem, że hamulce uległy uszkodzeniu, bo zgubiłem tarcze" tarcze to nie jest przedmiot który łatwo można zgubić :P.

Co do przeprosin, gdyby nie ta cała sytuacja, w dodatku jak widac niejednokrotna, nalezałyby Ci się, jednak za to podbijanie ceny przez znajomego/ lub przez Ciebie ;) - trzeba najpierw zastanowić sie nad sobą a potem wymagać od innych.

Podbicie jest podbiciem i koniec!

napisałem, że hamulce uległy uszkodzeniu, bo zgubiłem tarcze, a to głupio było napisać. Same hamulce dalej mam, ale nie będę sprzedawał, bo bez tarcz są dużo mniej warte i założę do siebie do roweru, gdzie już tarcze są

fajny tekst....

bede sprzedawal hample i az zagladnalem do pudelka czy czasami nie zgubilem tarcz.... ;)

• 4 tygodnie później...

Zgadzam się ze stwierdzeniem afly - to jest ich sprawa. Lepiej, żeby to rozwiązali między sobą.

Sorcerer - Też przystopuj.

To ja chyba puszcze allegro linka do tego forum, ot zeby gnebic idiote.

Człowieku - troszkę kultury. Jest idiotą? Ok, ale takie teksty są na poziomie... gimnazjum? Co to znaczy "gnębić idiotę"?

To forum publiczne, trzymajmy jakiś poziom kultury - jak chcecie się obrażać, macie od tego PW, GG i inne...

Co do podbijania ceny przez kolegę Leniwiec55 - nie jestem do tego przychylny, ale do jasnej cholery, z armatą na komara!? Owszem, podbicie to podbicie, jest oszustwem. Ale z drugiej strony zrozumiałbym, jeśli kolega podbijałby o 100zł czy więcej lub mniej. Ale o 1zł?! Weźcie nie wyjeżdżajcie z armatami na komara.

A co do tarcz... wszystko zostało wcześniej napisane, we wcześniejszych postach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...