Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] XCR jak go czyscić/konserwować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moje pytanie wygląda tak: Mam amortyzator XCR 120mm jeździ już 2 sezon a od miesiąca przy moim rowerku i chcę wiedzieć czym go wyczyścić żeby przez zimę nie zastał się. Czytałem inne tematy i widziałem że polecacie BRUNOX DEO. Stosuje się go na golenie? I jeszcze czym czyścić i smarować tą część która jest schowana w amorku u dołu ( złączona z górną części amora). I czy należy go jakoś szczegółowo rozkręcać? Czy wystarczy że odkręcę dwie śrubki bliżej piasty koła i górną część amorka wytrę z kurzu i nasmaruje towotem.

Napisano

witam mam Rock Shox'a Dart 3 i przyłączam sie do pytania kolegi powyzej. jak, jak często czyścic i konserwować amora? Jakie środki smary polecacie? pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Najlepszym sposobem jest kupienie gum ochronnych na golenie. Ja takie kiedyś kupilem do swojej gili i zdecydowanie pomogło - nie ten sam amor.

DO tego czesty serwis oczywiscie we własnym zakresie. W zaleznosci od amora jest to stosunkowo proste. Jezeli nie ma oleju to tylko odkrecic sruby rowebrac(nie ma sie czego bać) wyczycic ze starego smau i brudu i dac nowy najlepiej specjalny do amortyzatorów, pisza ze brunox jest dobry.

Gumy tyle pomagaja ze pyl nie osadza sie na goleniach tylko na gumach i amor sie nie zaciera a w tych z goleniami np. czarnymi nie sciera sie powłoka tak szybko.

Jak sie nie ma gum to trzeba dbac o czystość goleni. Np. czyścic po kazdej jeździe, ja np. (mam teraz maniutou) czsami jak sie wiecej pyłu osadzi na goleniach to podczas jazdy scieram. i po powrocie oczywiscie.

Napisano

Czy dolne golenie można przepłukać benzyną ?

Tak naprawdę to w amorze bez kąpieli olejowej czyszczenie dolnych goleni do suchutka wcale nie jest potrzebne - smar który się tam gromadzi jest raczej mało przepracowany, w dodatku nie styka się z niczym. Chyba że jest tam totalne błoto... Dokładnie trzeba wyczyścić okolice ślizgów, golenie górne i takie tam.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...