Skocz do zawartości

[manetki] problem z "telewizorkami"

insideee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio czyściłem łańuch i spadł mi koronke niżej, no a z telewizorkiem się nie zgadzał bieg i cyfra.

Więc rozkręciłem to i próbowałem nastawić, ręcznie przełożyłem łancuch na 8 i w telewizorku zrobiłem 8. przykręciłem lecz

ta czerwona wskazówka nie porusza się :thumbsup: nie moge tego wyregulować. Druga sprawa to jest spadający łańcuch z 8 biegu na 7, albo nawet między kasetę a szprychy i piastę. Kaseta jest nowa więc ząbki są okej. Niewiem czy to ma związek ale zaczął ten łańcuch spadać jak pojawiły się problemy z telewizorkiem.

wszystkie biegi działają normalnie. proszę o rady. :whistling:

Jest to shimano alivio.

Druga sprawa to jest spadający łańcuch z 8 biegu na 7, albo nawet między kasetę a szprychy i piastę

Kłania się regulacja przerzutki tylnej, choć by nie wiem jakie problemy były z manetką, łańcuch nie spadnie między kasetę i sprychy - chyba że jest źle wyregulowana przerzutka.Biegi nie chodą normalnie - skoro łańcuch sam spada. Telewizorek tylko pokazuje na jakim biegu jedziesz, nie ma wpływu na pracę manetki, niestety nie rozbierałem , więc nie wiem w czym rzecz, ale możesz czuć się jak byś miał wyzszą grupę osprzętu, tam nie ma wskaźników ;)

Regulacja przerzutki tylnej :

http://www.forumrowerowe.org/topic/3668-naped-zanim-zapytasz-%26gt%3B-zobacz/

Przecież w tylniej przerzutce nic nie kręciłem, a niedawno była wyregulowana ;) Z przednią coś kręciłem, to sie przyznam. Teraz mi 3 bieg nie wchodzi z przodu, ale musze coś pomajstrować...

Bez tych "telewizorków" mógłbym żyć tylko, że musze pilnować żeby mi na 8 nie weszło bo wtedy spada ;/. musze obracać głowe i patrzeć na kasete. A dzisiaj malo mnie przeplaciłem dzwonem..

(walnąłbym w słup od latarni)

Jaki masz iloraz inteligencji ??? , spada bo jest źle wyregulowana , trzeba wkręcić śrubkę "L" tak żeby ograniczyć ruch przerzutki w stronę koła i uniemożliwić spadanie łańcucha.

Poczytaj sobie najpierw do czego służą śruby na przerzutce - do regulacji max/min wychylenia.

Jakiś minimalny poziom wiedzy wypadało by mieć !!!

wystarczyło wszystko dobrze wyregulować.

Dokładnie tak !

Bo jeśli przerzutka była źle wyregulowana to nie widzę w tym nic dziwnego że na monitorku jest 7 a z tyłu 8 czy na odwrót, zacząłeś coś grzebać potem wyregulowałeś przerzutkę, a teraz masz źle.

Odkręć ten cały mechanizm wskaźnika. Następnie na odkręconym wskaźniku zrzuć całkowicie w dół. to takie różowe przekręć na pozycję 8. W korpusie manetki powinieneś zobaczyć takie żółte coś (najprawdopodobniej bębenek, nie wiem, manetki Alivio nie rozbierałem nigdy)i przebiegający w tym czymś poprzeczny rowek. Musisz tym różowym co wychodzi ze wskaźnika trafić w ten rowek i gotowe.

Co do Twojej wypowiedzi, że nie możesz zrzucić na 8 bo inaczej łańcuch spadnie, znaczy, że przerzutka jest źle wyregulowana i tyle.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c002aa777380880b.html

Dzięki za info ze zdjęciem :thumbsup: .

Próbuje coś z tym zrobić ale na razie od 30 minut męczę się z tą cholerną śrubką, jakoś krzywo przykręciłem i teraz odkręcić się nie da. Wychodzi na pewną wysokość i dalej kręci się i nie wychodzi.

Spróbuj ją ciągnąć do góry i wykręcać jednocześnie (np. podważ ją czymś).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...