insideee Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witam, ostatnio czyściłem łańuch i spadł mi koronke niżej, no a z telewizorkiem się nie zgadzał bieg i cyfra. Więc rozkręciłem to i próbowałem nastawić, ręcznie przełożyłem łancuch na 8 i w telewizorku zrobiłem 8. przykręciłem lecz ta czerwona wskazówka nie porusza się nie moge tego wyregulować. Druga sprawa to jest spadający łańcuch z 8 biegu na 7, albo nawet między kasetę a szprychy i piastę. Kaseta jest nowa więc ząbki są okej. Niewiem czy to ma związek ale zaczął ten łańcuch spadać jak pojawiły się problemy z telewizorkiem. wszystkie biegi działają normalnie. proszę o rady. Jest to shimano alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Druga sprawa to jest spadający łańcuch z 8 biegu na 7, albo nawet między kasetę a szprychy i piastę Kłania się regulacja przerzutki tylnej, choć by nie wiem jakie problemy były z manetką, łańcuch nie spadnie między kasetę i sprychy - chyba że jest źle wyregulowana przerzutka.Biegi nie chodą normalnie - skoro łańcuch sam spada. Telewizorek tylko pokazuje na jakim biegu jedziesz, nie ma wpływu na pracę manetki, niestety nie rozbierałem , więc nie wiem w czym rzecz, ale możesz czuć się jak byś miał wyzszą grupę osprzętu, tam nie ma wskaźników Regulacja przerzutki tylnej : http://www.forumrowerowe.org/topic/3668-naped-zanim-zapytasz-%26gt%3B-zobacz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Przecież w tylniej przerzutce nic nie kręciłem, a niedawno była wyregulowana Z przednią coś kręciłem, to sie przyznam. Teraz mi 3 bieg nie wchodzi z przodu, ale musze coś pomajstrować... Bez tych "telewizorków" mógłbym żyć tylko, że musze pilnować żeby mi na 8 nie weszło bo wtedy spada ;/. musze obracać głowe i patrzeć na kasete. A dzisiaj malo mnie przeplaciłem dzwonem.. (walnąłbym w słup od latarni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Jeżeli nie wchodzi trzeci bieg z przodu to najpierw "poluzuj" (wykręc ale nie całkowicie) górne srubki od regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2009 O.. działa, dzięki afly, ale mam tak jeździć z tymi wystającymi śrubami? kiedyś działało i były wkręcone. Nie dostanie sie tam piasek? co prawda jest uszczelka czarna miedzy srubami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Jaki masz iloraz inteligencji ??? , spada bo jest źle wyregulowana , trzeba wkręcić śrubkę "L" tak żeby ograniczyć ruch przerzutki w stronę koła i uniemożliwić spadanie łańcucha. Poczytaj sobie najpierw do czego służą śruby na przerzutce - do regulacji max/min wychylenia. Jakiś minimalny poziom wiedzy wypadało by mieć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Z przerzutkami już dałem sobie rade, może mi coś podpowiesz z wskazówkami do biegów? Jest to bardziej skomplikowane niż przykręcenie śruby, gdyż są małe i delikatne części.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaneeks Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 yyyy... ale w manetkach alivio to normalne że w "telewizorku" 8 jest źle pokazywana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Poczytaj tematy o regulacji i zajmij się tym porządnie, albo zleć to komuś. A rozbieranie manetki myślę że było niepotrzebne, wystarczyło wszystko dobrze wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaneeks Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 A który masz model alivio? Generalnie nie ma co się przejmować że się rozbierało, chociaż wiesz na czym jeździsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 wystarczyło wszystko dobrze wyregulować. Dokładnie tak ! Bo jeśli przerzutka była źle wyregulowana to nie widzę w tym nic dziwnego że na monitorku jest 7 a z tyłu 8 czy na odwrót, zacząłeś coś grzebać potem wyregulowałeś przerzutkę, a teraz masz źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2009 wystarczyło wszystko dobrze wyregulować. W tym sęk, że coś mi to nie wychodzi. Biegi śmigają a monitorki dalej lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 rozbierz je jeszcze raz i się pobaw nic przecież nie stracisz ja szczerze nie miałem okazji rozbierać monitorków, a obecnie ich nie mam, zbędna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Odkręć ten cały mechanizm wskaźnika. Następnie na odkręconym wskaźniku zrzuć całkowicie w dół. to takie różowe przekręć na pozycję 8. W korpusie manetki powinieneś zobaczyć takie żółte coś (najprawdopodobniej bębenek, nie wiem, manetki Alivio nie rozbierałem nigdy)i przebiegający w tym czymś poprzeczny rowek. Musisz tym różowym co wychodzi ze wskaźnika trafić w ten rowek i gotowe. Co do Twojej wypowiedzi, że nie możesz zrzucić na 8 bo inaczej łańcuch spadnie, znaczy, że przerzutka jest źle wyregulowana i tyle. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c002aa777380880b.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Dzięki za info ze zdjęciem . Próbuje coś z tym zrobić ale na razie od 30 minut męczę się z tą cholerną śrubką, jakoś krzywo przykręciłem i teraz odkręcić się nie da. Wychodzi na pewną wysokość i dalej kręci się i nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Dzięki za info ze zdjęciem . Próbuje coś z tym zrobić ale na razie od 30 minut męczę się z tą cholerną śrubką, jakoś krzywo przykręciłem i teraz odkręcić się nie da. Wychodzi na pewną wysokość i dalej kręci się i nie wychodzi. Spróbuj ją ciągnąć do góry i wykręcać jednocześnie (np. podważ ją czymś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Już ją wyciągnąłem jakimś cudem ;/ myślałem że połamie to wszystko. Wyjątkowo chamsko się zakleszczyła. Już wszystko działa Welniak wielkie dzięki za poradę ze zdjęciem. To Twoje Alivio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Moja, ale teraz jej nie używam bo mam inną manetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.