Skocz do zawartości

[amortyzator tył] Manitou Metel RP 222mm - stukanie w damperze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich i odrazu pozdrawiam upartych adminów forum

Mam problem tego typu iz ostatnio wymienialem uszczelki i olej w moim Manitou Metel RP 222mm i wszystko było by ok gdyby nie pojawiajace sie odczUwalne podczas jazdy pukniecia w damperze wymieniałem olej juz parokrotnie i nie miałem problemów nigdy z praca to jest mój pierwszy przypadek .Opisze sposób jakim wymieniam oleje w damperach i może ktoś powie mi co robie źle.

Od razu zaznaczam ze zbiorniczka z gazem nigdy nie ruszam wiec ciśnienie gazów jest tam fabryczne.

Wiec najpierw odkręcam górne oko dampera (to przy którym jest regulacja tlumienia) i wyciagam trzpień ktorym regulujemy tlumienie, po czym odkręcam tłoczysko i tłok.Wylewam stary olej i wlewam nowy (wlewam wiecej niz może sie pomiescic)skrecam całośc ,nadmiar oleju uchodzi poprzez otwór popychacza regulacji tlumienia gdy całosc jest skrecona dośc solidnie wpycham popychacz regulacji tlumienia(wyciekaja resztki nadmiaru oleju) przykręcam górne oko i to by było tyle.Prosze o pomoc bo troche jest to denerwujace a do serwisu nie wysle bo rower jest mi potrzebny na co dzień poza tym 150 zł za serwis to troche dużo(mnie 150zł kosztuje zapas oleju u uszczelek na pare sezonow)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.