Skocz do zawartości

[Napęd] Modernizacja napędu 8 rzędowego na 9

kipps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W ciągu kilku ostatnich tygodni zauważyłem zużycie mojego napędu w stopniu który już znacznie mi przeszkadza i jest dość niebezpieczny.

Mam niedrogi rower do XC, ważę 90 - 95 kg (w porywach) 187 cm wzrostu i jeżdzę w SPD, więc napęd dość mocno obciążam i to bardzo często w cięzkim terenie.

Aktualnie posiadam napęd 8 rzędowy: korbę klasy Acera, przerzutki klasy Alivio, kasetę 8 rzędową i klamkomanetki Alivio.

Chciałbym prosić was o pomoc i porady w modernizacji mojego sprzętu.

Powiedziałem sobie, że wraz z wymianą każdego komponentu będę brał sprzęt lepszej klasy i po głowie chodzi mi zestaw 9 rzędowy bazujący na korbie SLX (i tu proszę was o radę co do reszty sprzętu):

Korba: Shimano SLX 44-34-22 175 mm,

Kaseta: ??? Jakaś w miarę trwała, w miarę lekka, co będzie lepszym wyborem Shimano czy Sram ?

Łańcuch: ??? Tu zależy mi na trwałości i niezbyt wygórowanej cenie (bo kupię od razu 2-3 łańcuchy na zmianę)

Manetki: ??? Czy manetki klasy Deore będą dobre (czy warto dopłacić za modele z wyższych klas?) do współpracy jak na razie z przerzutką Alivio

Chciałbym pozostać przy aktualnych przerzutkach Alivio, bo jeszcze dobrze mi służą (ale w myśl mojego postanowienia po ich zużyciu będzie sprzęt wyższej klasy)

Powiedzcie czy będą one dobrze współpracować z manetkami 9 rzędowymi?

Czy nie będzie jakiegoś trykania czy przeskakiwania podczas jazdy?

Z góry dzięki :)

a ile masz kasy?

przerzutki alivio spokojnie będą działać

Kaseta: podejrzewam że masz normalny bębenek (stalowy) - deore będzie idealna

Łańcuch: tutaj też bez różnicy, deore czy slx różnią się tylko wagą

Manetki: deore albo slx, zależnie ile masz kasy. niewielkie różnice (przynajmniej jeśli chodzi o rfp

Budżet na zakupy mam wyjściowo około 600 zł. Jeżeli byście polecili jakiś droższy sprzęt za który naprawdę warto Waszym zdaniem dopłacić to mogę tę kwotę przekroczyć.

@ Biera:

Obecnie mam tylną piastę klasy Alivio:

http://allegro.pl/item727207028_piasta_shimano_alivio_fh_rm60_8_9_rz_uszczelniana.html

A Kasetę:

http://allegro.pl/item730506047_kaseta_shimano_acera_8_ka_cs_hg30_11_30t_xtrabike.html

Wolałbym już powoli przechodzić na sprzęt 9 rzędowy żeby potem dokupując kolejne części nie pakować się w jakieś niskojakościowe buble.

Zastanawiam się czy kaseta i łańcuch Srama byłyby trwalsze i lepsze jakościowo od komponentów Shimano? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii by móc mi doradzić...

Jakościowo która kaseta: Deore czy SLX może być trwalsza? Coś mi się wydaje że SLX ma kilka koronek tytanowych co wobec stalowych deore może być nieco trwalszym rozwiązaniem?

Jeśli się nie mylę czytając opisy to najtańsze manetki deore nie różnią się niczym od droższych manetek SLX i XT poza wagą... Jeśli tak, to brałbym raczej zwykłe deore...

Zastanawiam się czy kaseta i łańcuch Srama byłyby trwalsze i lepsze jakościowo od komponentów Shimano? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii by móc mi doradzić...

Jakościowo która kaseta: Deore czy SLX może być trwalsza? Coś mi się wydaje że SLX ma kilka koronek tytanowych co wobec stalowych deore może być nieco trwalszym rozwiązaniem?

Jeśli się nie mylę czytając opisy to najtańsze manetki deore nie różnią się niczym od droższych manetek SLX i XT poza wagą... Jeśli tak, to brałbym raczej zwykłe deore...

Kaseta i łańcuch na pewno Shimano. Od srama warto głównie brać tylną przerzutkę i manetki.

Co do kaset to SLX będzie lepszym rozwiązaniem, ale jeżeli chodzi o trwałość to dużo do powiedzenia ma tu łańcuch.

Co do manetek to mam porównanie tylko deore do XTR i tu różnica jest spora. Mimo wszystko XT chyba też działa lepiej od Deore z tego co wyczytałem gdzieś tutaj na forum.

A tak przy okazji, duża różnica jest pomiędzy manetkami Alivio a SLX (nie mam na myśli liczby przełożeń a trwałośc oraz sprawnośc)? Sam bede musiał za niedługo myślec nad wymianą napedu i chętnie bym pozostał przy 8 przełożeniach z tyłu.

Jakiejś tam wielkiej różnicy nie ma - SLX ładniej wygląda i ma dodatkowy bajer (Dual Relase) bez którego da się spokojnie żyć i to w sumie tyle. Co do trwałości to ciężko powiedzieć - obecnie mam założone manetki z prawej strony Alivio z lewej SLX i jak na razie po 5500 km obie mają się bardzo dobrze.

Co do trwałości to Alivio jest wg mnie rewelacyjne - wcześniej miałem klamkomanetki Alivio to po 28000 km cały czas pracowały jak nowe i nie złapały żadnych luzów na klamkach (poszły na sprzedaż i nadal u kogoś tam działają) , jeszcze wcześniej miałem klamkomanetki XT'ka - te już po 20000 km umarły, a luzy na klamkach złapały dużo wcześniej.

Zastanawiam się czy kaseta i łańcuch Srama byłyby trwalsze i lepsze jakościowo od komponentów Shimano?

Wg mnie zdecydowanie lepiej wziąć tutaj coś z Shimano. Srama przy kasetach i łańcuchach omijam szerokim łukiem gdyż bardzo się zawiodłem.

Jakościowo która kaseta: Deore czy SLX może być trwalsza?

Raczej obie mają taką samą trwałość.

Korba: Shimano SLX 44-34-22 175 mm,

Kaseta: Shimano SLX 11-32

Manetki: Shimano XT

Łańcuch: ???

Nadal zastanawiam się nad łańcuchem: Czy warto trochę dopłacić do łańcucha Deore i kupić jakiś inny, który będzie trwalszy i mniej się będzie wyciągał?

TocaS dzięki za podpowiedź :thumbsup: ta cena Campagnolio C9 deczko mnie przeraża ;) (124 zł z przesyłką)...

A czy taki Connex Wippermann 900 za 85.5 zł byłby bardziej wytrzymały na rozciąganie jak łańcuchy Shimano?

Acha, czy zmieniając korbę, kasetę i łańcuch muszę wymienić kółeczka wózka tylnej przerzutki Alivio (stary, rozciągnięty łańcuch przez jakiś czas i je pewnie wyżłabiał :/ )?

moim zdaniem, napęd 8o rzędowy nie musi być synonimem "niskojakościowych bubli" i takie sformułowanie jest nie tyle uproszczeniem, co tanim oportunistyczno/lanserskim podejściem. moja propozycja: korba xt manetki xt przerzutka xt(obowiązkowo shadow); po wstępnym ustaleniu sumy wynika że kupno łańcucha innego niż xtr nie wchodzi w rachubę. hasło: mam meride na xt a ty? odzew: mam rękawiczki xtr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...