Huhu Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Założenie jest takie, ze składak to ma być rower dojazdowy, do poruszania się na krótkich dystansach. Jest dziełem wielkiego kompromisu wagi, kompaktowości i możliwości składania. Dlatego też nie jest tytanem wygody i jakości prowadzenia. Rower na małych kółkach (składaki mają najczęściej 20") wymaga ciągłej wielkiej uwagi i nie jest komfortowa. Jeżeli rower ma służyć na dłuższe wycieczki to mimo wszystko lepszy będzie chyba tradycyjny. Po prostu będzie wygodniejszy na dłuższą metę.
Blue Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Dokładnie składak własnie to ma fajnego, że jako rower na miasto jest super, można z nim wejśc bez problemu do tramwaju, autobusu itp. Co skutecznie pomaga w dostaniu się np. do pracy czy na zakupy[powiedzmy najpierw autobus potem rower], i zawsze w razie deszczu można wróćić inną komunikacją. Tym niemniej skłądak jest dobry na maksymalnie kilka-kilkanaście kilometrów, na dłuższą metę jest męczący.
Rulez Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Ja, jak wybieram sie rowerem, to bynajmniej nie w celu transportowania go autobusem czy czymś innym, tylko żeby na nim pojeździć.
Blue Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Rulez, nie rozśmieszaj mnie, dobrze wiesz co miałem na myśli. To oczywiste, że transportowanie roweru autobusem nie jest celem wyjazdu na rower, ale składak jest narzędziem do polepszenia komuniakacji w mieście w normalnym życiu. Z góralem i szosą jest problem, jasne nie zawsze, ale mi prościej byłoby wnieść i zamknać w jakiejś szafie składaka niż zostawiac na jakimś parkingu przy firmie "przypięty" normalny rower. Nie mówiąc już o tym że znoszenie mojej szosówki z 3ciego piętra po schodach nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy w moim życiu(górala mam w domu, szose w mieszkaniu studenckim).
Rulez Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Witam , postanowiłam kopić rower do jazdy rekreacyjnej w weekendy i trochę w czasie urlopu, głównie po ścieżkach rowerowych oraz polnymi lub leśnymi dróżkami . Blue, czy pojecasz składaka do takiej jazdy, czy teoretyzujemy co jest lepsze do miasta ???
Blue Napisano 12 Września 2009 Napisano 12 Września 2009 Nie polecam, napisałem już z resztą, że składak jest dobrym wyborem tylko jak sie nie ma miejsca w mieszkaniu na normalny rower. Tym niemniej jakbym mial podskoczyc w miescie po zakupy, czy gdzieś to znajomych, to wygodniej by mi bylo zniesc po schodach składaka i przejechać te 2-4 km, niż specjalnie do tego wyjmować szose. Do tego jak przypadkiem ukradną to mniej zaboli(akurat zalezy od wartosci skladaka ).
jolab Napisano 13 Września 2009 Autor Napisano 13 Września 2009 No właśnie cały problem jest w tym , że "postanowiłam kopić rower do jazdy rekreacyjnej w weekendy i trochę w czasie urlopu, głównie po ścieżkach rowerowych oraz polnymi lub leśnymi dróżkami " ale mieszkam na 4 piętrze i muszę go wnosić do mieszkania
Blue Napisano 13 Września 2009 Napisano 13 Września 2009 To już musi Pani sama zdecydować, czy woli pani większy komfort podczas jazdy, czy łatwiejsze wnoszenie/wynoszenie do/z mieszkania. Fakt faktem damka jest nawet bardziej uciażliwa podczas wnoszenia od męskiego roweru, bo nie ma górnej rury za którą najłatwiej by było rower podnieść ;].
jolab Napisano 14 Września 2009 Autor Napisano 14 Września 2009 Wybrałam KROSS MANFIELD PARK ( 28" 8 biegów ) Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
Rulez Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Dzięki za info o dokonanym wyborze, mam nadzieję, że będziesz z niego zadowolona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.