radosh Napisano 10 Września 2009 Napisano 10 Września 2009 Witam, mój rower to Giant Yukon model 2004 ( http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpe...Yukon&Type=bike ). Po ostatniej wyprawie strasznie sie ubrudził więc zapadła decyzja o jego wyczuszczeniu. Po dokładnym umyciu i wyschnięciu hamulce tarczowe przy hamowaniu zaczęły przeraźliwie skrzypieć - dźwięk straszy wszystkie ptaki w promieniu 100m. Co można na to poradzić ? Jak pozbyć się tego hałasu ?
afly Napisano 10 Września 2009 Napisano 10 Września 2009 Popraw link, wyciągnij klocki i przetrzyj je papierem sciernym, tak samo tarczę.
Mod Team bogus Napisano 10 Września 2009 Mod Team Napisano 10 Września 2009 Mogłeś zamoczyć klocki, ubrudzić je czymś. Całkiem możliwe, że po kilku mocnych hamowaniach wszystko wróci do normy, musisz tylko dobrze zagrzać hamulce.
Klosiu Napisano 11 Września 2009 Napisano 11 Września 2009 Tez tak mialem z Avidami, po ubloceniu i umyciu przod zaczal wyc. Wyciagnalem klocki i umylem je i tarcze odtluszczaczem. Pomoglo, tylko potem znow kilkadziesiat kilometrow musialem docierac hamulce, ale dlatego tak dlugo, ze akurat nie mialem konkretnych zjazdow zeby porzadnie zahamowac . Przypuszczam ze podczas mycia dostal sie na klocki z woda jaki syf np minimalna ilosc oleju z lancucha czy goleni amora i dlatego piszczaly.
radosh Napisano 12 Września 2009 Autor Napisano 12 Września 2009 Dziękuje wszystkim za porady. Tarcze i klocki najpierw umyłem Ludwikiem do zatłuszczonych powierzchni (zarąbisty środek - dłonie ze smaru oczyścił w 1 myciu, Durczok powinien używać go do czyszczenia stołu;). Następnie przetarłem wszystkie elementy papierem ściernym (100) i na koniec umyłem rozpuszczalnikiem. No i oczywiście oczyściłem gniazdo. Hamulce są jak nowe, zero jakichkolwiek nieprzyjemnych dźwięków przy hamowaniu. Jeszcze raz dzięki za pomoc
Karpio Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 sie manko, mial ktos zalane hayes nine? zalaly mi sie klocki i skrzypi strasznie, jakies rady?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.