Skocz do zawartości

[Kaseta] XT vs Sram PG-990 vs ?

domnvito007

XT vs PG-990  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybra???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku dni remontuje swój napęd mam tylną przerzutkę Srama x9 i koło z piastą XT. Zastanawiam się tylko nad kasetą i łańcuchem. Mogę wybrać Shimano XT za 160 zł lub SRAMA PG-990 za 220zł. Moje pytanie- dołożyć te 60zł i kupić Srama? Słyszałem, że sramowskie kasety są miękkie zresztą sam mam takie doświadczenie z modelem PG-950. Co myślicie?? A może znacie coś lepszego innej firmy na 9 trybów? Co do łańcucha to myślałem nad Shimano XTR za 87zł, CAMPAGNOLO RECORD C9 za 109zł, Sram PC 991 za 120, ROTOR SH 9CR za 100zł lub CONNEX 920 zabezpieczony przed wodą i brudem powłoką teflonową za 160zł. Osobiście skłaniam się do tego ostatniego a wy? Boję się jednak, że twardy łańcuch w połączeniu z kasetą ze słabszego materiału szybko ją zniszczy.

Ja bym chyba złożył tak jak mam u siebie. kaseta XT + łańcuch XTR (a w sumie i łańcuch XT było by tak samo dobrze, i taniej). Co do SRAM'a... taką samą informację dostałem chyba w 2 sklepach, że jest bardziej miękka niż komponenty Shimano. Ja planowałem kupić łańcuch Rohloff'a, ale stanowczo mi to odradzono bo to za twardy łańcuch. W Twoim wypadku z twardym łańcuchem i kasetą PG-990 mogłoby byc podobnie.

A tak z podobnej beczki... ja jakoś w całości na Shimano się przesiadłem (bo jakoś mi tak wydaje mi się, że lepiej to "chodzi" :blink:), właśnie ze SRAM'a.

Ja planowałem kupić łańcuch Rohloff'a, ale stanowczo mi to odradzono bo to za twardy łańcuch.

A co to za szpec doradzał? Jeżdżę na zestawie XT+SLT99 i po 14kkm nic nie przeskakuje.

Z tym 920 nie miałem do czynienia ale ogólnie Wippermanny mają dobrą opinię także serię 90x możesz brać w ciemno. Choć jakbyś zaoszczędził na kasecie te 60zł i dołożył do łańcucha to by akurat starczyło na Rohloffa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...