Skocz do zawartości

[Opona] Jaką kupić na miasto, małe opory toczenia, w rozmiarze 2,1-2,3"?

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wprawdzie te opony które podałeś/ liście są fajne, Widzę że schwalbe jest 2 razy prawie droższa od Kendy, oraz z tego co piszecie to mniej wytrzymala.

Coraz bardziej zastanawiam się na kendą..

Powiedzice, czy z tej kendy ( http://allegro.pl/item732784169_kenda_small_block_eight_sbe_26x2_10_60tpi_kevlar.html ) nie słychać takiego buczenia na asfalcie? bo strasznie mnie to denerwowało...

Napisano

Polecam Ci Maxxis Wormdrive... te opony świetnie zdadzą egzamin na mieście i w lekkim terenie. Na asfalcie będą bardzo ciche. W mojej ocenie warte uwagi są także semi-slicki CST 1208 i są tańsze. Niesamowicie zaskoczyły mnie te CST, jedyny minus że nie ma wersji zwijanej. Kiedy pierwszy raz się przejechałem na nich nawet nie podejrzewałem że to oponka za 30zł.

NA większe wyprawy używam Schwalbe Racing Ralph i sobie chwale, wcześniej miałem michelin XCR i też byłem zadowolony.

Napisano

CST 1208 i są tańsze. Niesamowicie zaskoczyły mnie te CST

Mnie niesamowicie zaskoczyła ilość złapanych kapci na tej oponie zwłaszcza z tyłu. Do tego waga :blink:

Napisano

ja mam schwalbe Big Apple 2,3 na tyle. to semi slick i wersji zwijanej stawiam ją przeciwko każdej innej. S T B profil jest bardziej stożkowy więc po prostej jedziesz jak na 26x1.25 kiedy pochylasz się na zakrętach dostajesz większą powierzchnię plus delikatne klocki. odblask z boku, napis BIG APPLE, kevlar guard- najedziesz na pinezkę i nic o szkle nie wspominam. licząc oszczędności na dętkach i zestawach do łatania ni zapominaj o cenie kompletu. kupiłem ją w maju bo potrzebowałem podnieść tył, przejechała jakieś 5K, wygląda jak nowa i ZERO kapci.

Napisano

wprawdzie te opony które podałeś/ liście są fajne, Widzę że schwalbe jest 2 razy prawie droższa od Kendy, oraz z tego co piszecie to mniej wytrzymala.

Coraz bardziej zastanawiam się na kendą..

Powiedzice, czy z tej kendy ( http://allegro.pl/item732784169_kenda_small_block_eight_sbe_26x2_10_60tpi_kevlar.html ) nie słychać takiego buczenia na asfalcie? bo strasznie mnie to denerwowało...

Owszem słychać :thumbsup: I to dość głośno :) Mnie się bardzo podoba właśnie ten dźwięk, z tym że nie jest to typowe buczenie, co raczej wyższy dźwięk, a la gruba pszczoła :D

Napisano

ja mam takie

http://www.allegro.pl/item731002795_opona_rubena_v66_flash_26x1_75_zobaczwarto.html tyle że w wersji 28" Bardzo fajna opona - małe opory toczenia, zaskakująco dobrze spisuje się na mokrym jak na taki płytki bieżnik. W drugim rowerze mam takie

http://www.rowerystylowe.pl/continental-travel-contact-47559-czarnybrazowy-p-3753.html i sądze że nie ma lepszej opony do trekinga - do Twoich wymagań pasuje idealnie.

Ewentualnie taka http://www.rowerystylowe.pl/continental-city-contact-reflex-47559-czarne-p-3750.html Oba Continentale są hmmm... "efektowne wizualnie" :) Co do szybkości zużycia to niestety coś za coś, opona która ma się dobrze spisywać na gładkim musi być bardziej miękka żeby zachować przyczepność. To jak z gumką do ołówka - twarde gumki kiepsko ścierają :thumbsup:

Napisano
Co do szybkości zużycia to niestety coś za coś, opona która ma się dobrze spisywać na gładkim musi być bardziej miękka żeby zachować przyczepność. To jak z gumką do ołówka - twarde gumki kiepsko ścierają :)
No raczej nie za bardzo ;) Właśnie opony miejskie, przeznaczone głównie na asfalt są zrobione z twardszej mieszanki. Dokładnie po to, żeby lepiej się trzymać na twardym i ubitym, zachować mniejsze opory toczenia i dłuższą żywotność. Miękkie opony to typowo terenowe.
Napisano

Kurde jak Ty wydziwiasz :/ Jak baba. Wszystko co było do powiedzenia zostało już powiedziane.

RR to zawodnicze opony, na asfalcie znikną w oczach.

Napisano

=Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda=

Tak jak juz wspominalem... Po ok 3-5k km bedziesz mial swietna opone do driftow :D

Dodam, ze opona faktycznie jest cichutka (jak na terenowke), ale na zakretach asflatowych trzyma srednio :/

Tzn. czuc te niepewnosc poslizgu... No i nie bez powodu nazywaja te opone Dancing Ralph :)

Bierze Kende, wez ja wez ja wez ja wez ja wez ja, WEZ JA!!!! ;)

BIEEEEEEEERZ KENDEEEEEEEE OOOOOOOOOŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!! ;):woot::woot::woot::woot::woot::woot:

A czy Karme czy SBE to juz twoj wybor :) SBE wyglada bardziej PRO :)

=Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda==Kenda=

Napisano

To ja jeszcze bardziej namieszam. Autor wątku podkreślił, że chce opony co najmniej 2,1 bo przypasuje mu dętka.. IMO dla mnie bez sensu jest kupować do miasta oponę terenową - to raz. Dwa - lżej i taniej wyjdzie kupić komplet opon semi-slick np 1.9 i do tego dętki niż kupować opony typu RR i włożyć do nich dętki 2.1-3.0! Z drugiej strony nie wiadomo ile rocznie km pokonuje ów założyciel tematu więc może się okazać, że nawet komplet miękkich gum posłuży mu na 2-3 sezony.

Ale jeśli dętki muszą zostać i do tego jakaś opona 2.1 to jestem za SBE.

Napisano
Dokładnie po to, żeby lepiej się trzymać na twardym i ubitym, zachować mniejsze opory toczenia i dłuższą żywotność.
Nie zgodzę się z tym. Twarda mieszanka odpowada za mniejsze opory toczenia i wolniejsze zużycie ale im miększa mieszanka tym lepsze jest trzymanie opony na gładkim. W porównaniu z terenową oponą każda miejska będzie twarda. Ale spośród miejskich to właśnie te miększe opony mają lepsze trzymanie na gładkim.
Napisano

Witam ja śmigam na oponach kenda flame 26X2.125 i trzymaja się świetnie a jak na taką grubość to opory toczenia nie są duże. a co najważniejsze dla autora postu mają duże białe napisy po bokach. Takie pytanie czemu pytasz sie o opony w miasto jak ciągle myslisz o terenowych. Na miasto najlepsze są sliki i to w dodatku cos cieńkiego 1.9 albo nawet 1.7. Na tych moich kendach też śmigam w lesie ale tylko jak jest sucho bo niechce mi się czyścić roweru więc niewiem jak zachowają sie w błocie.

Napisano

ja tam kupiłem na asfalt oponki 1.0 i też wyglądają fajnie...

nawet w terenie nie używam grubszej opony, jak 1.95.. jak chcesz przylansować grubym kołem, to polecam kupić motocykl :-P

Napisano

W końcu doszedłem do wniosku że kupuje Kendę SBE. wie ktoś może czy szybko ona się ściera? oraz co wybralibyście pomiędzy KEndą SBA a maxis crossmark ?

Napisano

To w końcu kupujesz tą kendę SBE czy nie? Jak czytam te twoje posty to nie mogę wyrobić ze śmiechu. Do miasta RR 2.25, hehe dobre;) Jeśli faktycznie śmigasz przeważnie w mieście kup jakiegoś semi slicka 2.0 (np. schwalbe hurricane, maxxis wormdrive). Opory toczenia mniejsze i na dłużej starczy, i nie będziesz miał buczenia, który Ciebie tak denerwuje. Ale wybór należy do Ciebie :)

Napisano

No ale ja nie jeżdzę tylko po asfalcie. tak w 70 % po terenie twardym , kostka itp. asfalt też się zdarzy.

Ale w teren także jadę ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...