DejwiD Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Witam, Czy możecie doradzić na co wymienić tylną acere? głównie zależy mi na ciszy napędu, teraz na każdym krawężniku muszę zaciskać zęby. mój egzemplarz to: http://rowery.shop.pl/view/196 i czy poza samą przerzutką coś jeszcze przydałoby się wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Co rozumiesz przez to ze musisz zaciskac zeby ?? znaczy co, piszczy, obija sie o rame czy jeszcze jakies inne dzwieki wydaje?? Acera to ogolnie dobry sprzet, no przynajmniej kiedyś był. W sumie mozesz kupić wszystko w gore np alivio a nawet jak chcesz to XT. Ile juz jeździsz na tym sprzecie ? jaki jest stan lancucha i ogolnie napedu jak juz mowa o wymienianiu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mephistofeles Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Podejrzewam, że przerzutka słabo napina łańcuch i na każdej dziurze obija się o ramę. Dość częsta przypadłość w Shimano, zależy oczywiście od jakości, a wyeliminuje ją system Shadow albo SRAM . Wystarczy, że sprężyna się rozjedzie i już słabiej trzyma pantograf, który u japońców jest luźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejwiD Napisano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2009 sama kultura pracy jest dobra, żadnych spadków, przeskakiwania. jednak to bicie doprowadza mnie do pasji... a głownie to łańcuch uderza o zębatkę. shadow? co w takim wypadku kupić -Shimano SLX? i co przy okazji wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 ... a głownie to łańcuch uderza o zębatkę. Mógłbyś to jakoś jeszcze inaczej określic/napisać bo ja nic nie rozumiem, o jaką zębatke udeża Ci łańcuch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Myślę, że do twojego roweru nie warto ładować coś więcej niż Deore (może być Shadow). Chyba, że masz zamiar go dalej modyfikować to owszem. Zapewne korpus przerzutki obija się o ramę. Co zwykle nie jest zużyciem przerzutki, ten typ tak ma. Postaraj się wyregulować dobrze przerzutkę, czasami to pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejwiD Napisano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2009 planuję wymienić cały osprzęt. rower jest wykorzystywany głównie w warunkach miejskich, w pierwszej kolejności pójdą gumy -Maxxis Crossmark. i teraz zastanawiam się w co inwestować dalej? alivio? czy dopłacić do deore + slx (bo z alivio nie będzie kompatybilne?)? poprawcie mnie, jeżeli się mylę - przy deore wymianę pawie całego napędu należałoby zrealizować jednorazowo? przy alivio będę mógł korzystać z dotychczasowych podzespołów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Jedno z drugim będzie działać, tyle że Alivio ma manetki na 8 a Deore na 9 przełożeń. Jeśli już chcesz inwestować i zamierzasz jeździć dużo to mieszanka Deore/SLX lub homogeniczne Deore będzie w sam raz. Alivio to jednak trochę inna bajka, poza tym napęd na 8 biegów staje się coraz to mniej powszechny i ciężej już o części do niego (szczególnie w wyższych grupach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.