kasini Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 witam jestem posiadaczem amortyzatora sr suntour xcr-lo 2008 skakalem z nim na troche na chopkach i raz przy jednym skoku mi sie zablokowla, wiec go rozebralem sprawdzielem blokade skoku ( w porzadku) tlumik ( wporzadku) wiec podejzewam ze cos siedzi w sprezynie tyle ze nie mam do niej dostepu tzn nie wiem jak do niej sie dostac, nie ma zadnej srobki ani nic dolaczam fotki moze ktos bedzie wiedzial jak to rozebrac http://zapodaj.net/118b064250e0.jpg.html http://zapodaj.net/19335dc1e516.jpg.html
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Skakałeś na Suntourze XCR? No ładnie.. Z tego co oglądałem w XCR'ze to tłumik ten jest zamknięty i nierozbieralny, natomiast w 100% pewien nie jestem. Radzę nie skakać na tym amorze, tym bardziej jeśli siedzi w unibiku flite, którego masz wypisanego w "sprzęcie".
Zidentyfikowany Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 ja też bym nie skakał na tym amorku, też go mam... i wiem co to jest. Kuba, co Ci się nie podoba w Flitach?
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Zidentyfikowany - nie chodzi o to, że mi się nie podoba (to dobre rowery), natomiast nie jest to rower odpowiedni do skakania, tak samo jak amor XCR.
Zidentyfikowany Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 o, tu się zgodze. Ten rower jak i amor się do tego nie nadaje ;] kasini, poszukaj w necie manuala jak rozebrać tego amorka.
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si741ce58da0a441ff094ead512db777/index.php?screen=sh.detail&tnid=1637 Tutaj jest Exploded View.. wynika z niego, że tłumik jest nierozbieralną całością.
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 ej ludzie tak dla wiadomosci rower mam przerobiony i mowa nie jest o tlumiku tylko o sprezynie !!! tlumik owszem jest nierozbieralny ale chodzi mi o sprezyne !! z tego co wiem to starsza modele mialy nakretke ktora mozna bylo szybko i latwko odkrecic sprezyne ale w tym tak nie jest nie ma nic poprostu nic zeby go odkrecic ( nie spamujcie i gadajcie na temat)
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Sory - faktycznie - nie tłumik a sprężyna.. Te zdjęcia mnie zmyliły. Jak byś tak tylko zerknął na stronę suntour'a, do której podałem Ci już linka, to byś zobaczył, że by zajrzeć do sprężyny wystarczy odkręcić nakrętkę znajdującą się na koronie (na której zamontowana jest regulacja naprężenia wstępnego). Nie jest to łatwe biorąc pod uwagę, że w/w nakrętka jest z miękkiego plastiku i łatwo ją zajechać. Jest niby specjalny klucz do tego - ale nie miałem z nim nigdy do czynienia. Ja sam rozkręcałem delikatnie kluczem "żabką" przez szmatę. P.S Wielkie litery i znaki interpunkcyjne mile widziane. P.S 2 Nie ważne czy rower masz przerobiony czy nie - ani rama, ani amor do skakania się nie nadają. No ale życzę połamania sprzętu a nie siebie.
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 gdy amortyzator ma sciagnieta obudwe( ten dol) to sprezyna i tlumik chodza normalnie nia stają a jak zaloze obudowe to nie idzie ruszyc amora, tak jakby zasysal powietrze ale na tej stronie sa xcr z 2007 i jest totalnie inna konstrukcja od tych z 2008, jakim cudem odkreciles ten plastik zabka ??
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 A czy ślizgi są całe i zdrowe? Przeglądając stronę Suntoura po wybraniu rocznika 2008 - wyrzuciło te manuale. Wątpię by zmieniono jakoś drastycznie budowę. U mnie w szafie jest Suntour XCR z 2006 roku. Złapałem żabką przez szmatę i odkręciłem. Ot cała filozofia.. Nie wiem czy zmieniła się w nowszych modelach ta nakrętka, czy jak? Zarzuć zdjęciem tegoż elementu. Chociaż jak mam być szczery.. skoro amor ze zdjętymi dolnymi lagami działa jak należy, to wina może leżeć po stronie ślizgów właśnie.
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 rozumiem ze chodzi ci o golenie ? golenie sa w porzadku dbalem o nie wiec sa w dobrym stanie zara dam zdjecia
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Źle rozumiesz. Chodzi mi o ślizgi, a nie golenie - w przypadku XCR'a plastikowy element znajdujący się wewnątrz dolnych lagów bezpośrednio pod uszczelkami. Na Exploded View - element nr 4. - Czasami lubią się lekko przekręcić, co może spowodować zwiększone tarcie. Amortyzator po złożeniu robi się tępy i mulasty, czy całkowicie nie chce się uginać?
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 http://zapodaj.net/42addf41df09.jpg.html http://zapodaj.net/7f77b305a1e1.jpg.html http://zapodaj.net/9d45f336bc93.jpg.html czy te biale na ostatnim zdjeciu w raz ze skokiem powinno isc w gore ?
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 No widzę zdjąłeś regulator naprężenia wstępnego. Żeby dostać się do sprężyny trzeba odkręcić ten dziwnie wycinany plastik - ale tak jak pisałem już - jesli nie jest to konieczne, to lepiej sobie podarować, bo łatwo zniszczyć ten pierścień. To białe z tego co pamiętam poruszało się razem z tłokiem. Choć pewien nie jestem- mogę jutro rozebrać swojego XCR'a to Ci napiszę.
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 aha jutro zobacze te slizgi i dam znac, ale watpie zeby to wlasnie bylo przyczyna problemu bo amortyzaor poprostu "zastygl" wielkie dzieki za pomoc ;]
Qba66 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Nie ma sprawy. Jak coś to wbijaj na gadu jutro. Tam będzie trochę łatwiej i szybciej dojść do jakiś kreatywnych wniosków. Pozdrawiam!
kasini Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 Nie ma sprawy. Jak coś to wbijaj na gadu jutro. Tam będzie trochę łatwiej i szybciej dojść do jakiś kreatywnych wniosków. Pozdrawiam! ja tez pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz za pomoc
kasini Napisano 10 Września 2009 Autor Napisano 10 Września 2009 wiec tak przemienilem slizgi i amortyzator sie normalnie ugina, ale gdy przycisne mocniej to nagle twardnieje (wrecz staje), gdy naciskam powoli to normlanie idzie, wiec teraz jest problem z tlumikiem (tak przypuszczam) smarowalem go 2 miesiace temu, wazelina techniczna i przez ten czas nie mialem z nim problemu, teraz ten tlumik wydaj sie jak by byl "zapchany"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.