Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Problem ze szczelnością

Grelax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Parę dni temu kupiłem rower Kross Sign DS 2 z hamulcami Tektro Auriga Comp. Już po pierwszym dniu użytkowania pojawił się sie problem. Tylny hamulec szybko sie dotarł i hamował jak brzytwa a przedni mimo ze z tarczą 203mmm nawet nie mógł zablokować koła na trawie. Zauważyłem, że jedna strona tarczy ma bardzo ciemny ślad klocków w przeciwieństwie do drugiej strony i tylnej tarczy. Okazało się, że tarcza jak i klocek jest zatłuszczony, ale nie mogłem się domyślić, dlaczego tylko jedna strona. Kilka razy rozkładałem hamulec i odtłuszczałem tarczę i jeden klocek (dobry zostawiłem w spokoju). Raz niechcący nacisnąłem klamkę, kiedy klocków nie było w zacisku, ale tłoczki wysunęły sie tylko odrobinę i wystarczyło mocniej popchnąć zacisk na tarczę i wszystko jakoś weszło. Rezultaty były małe, ale sytuacja się poprawiała. Kiedy ostatni raz rozkładałem hamulec zauważyłem, że na tym zatłuszczonym klocku odbił się okrąg z oleju w kształcie tłoczka. Więc chyba, dlatego zatłuszczyła się tylko jedna strona i gdzieś musi być przeciek. Może za mocno wypchnąłem wtedy klocki i trochę płynu się ulotniło, ale skąd olej wziąłby się zaraz po wyjęciu roweru z pudełka. Na razie klocek moczy się w acetonie przez noc. Złożę jutro hampel, pojeżdżę trochę i jeśli znowu na tarczy będzie zostawał pasek smaru to chyba oddam rower na gwarancję i zgłoszę wyciek, jako wada fabryczna hamulca. Gdzie z czymś takim się udać i co powiecie na ten temat?

A gdzie zgłosic się z gwarancją ?

Sorry za double post

Klocek po całonocnej kąpieli w acetonie jest już suchy jak pieprz i przód hamuje tak samo jak nowiutki hamulec tylny! Polecam tą metodę odtłuszczania do klocków żywicznych trzeba miec tylko Aceton Techniczny sprzedawany w sklepach budowlanych a nie zmywacz do paznokci. Jak na razie wszystko cacy ale jak coś się zatłuści samoistnie rower idzie od razu na gwarancję.

Hamulec hamuje, ale znowu coś zaczyna dokuczać. A tak dokładnie jeden klocek (akurat ten, którego nie dotykałem)ma luz w zacisku i podczas hamowania, kiedy dotyka tarczy przesuwa się razem z nią i dość głośno puka o gniazdo zacisku. W sumie nic się nie dzieje, ale nie wiadomo skąd ten luz i strasznie to wkurza. To normalne?

Po prostu daj na gwarancje poki mozesz. Chyba ze chce Ci sie meczyc z tym az do naturalnej smierci tych hamulcow...

Wiem, ze to oznacza co najmniej 2 tygodnie bez roweru, ale hamulce to jest akurat sprawa zycia i smierci.

Albo sprzedaj te aurigi i zainwestuj troche dziengów w Avidowskie "Soczyste Trojki"

Nie musisz odsyłać, jeżeli masz wypełnianią karte gwarancyjną oraz rachunek za rower każdy autoryzowany serwis Krossa, podkreslam każdy powinnien uznać Ci gwarancję i w ramach gwarancji naprawę wykonać.

Lublin

WIGRUS Kalinowski

ul. Energetyków 8

20-468

tel.: 081 744 54 93

www.wigrus.pl

Lublin

ASO E.Pudło

ul. Lasockiego 31

20-612

tel.: 501 039 692

tel.: (081) 524 34 21

Lublin

VICTUS-OCHNIK

ul. Kunieckiego 140/1

20-436

tel.: 081 749 82 27

Lublin

BICYKLE

Pl. Zamkowy 4 A

20-121

tel.: 081 532 41 12

Na Energetyków byłem oglądać rower i spytałem ich się, dlaczego skok w jednej klamce różni się znacznie od drugiej i ewentualnie jak się to reguluje a oni odpowiedzieli, że nie wiedzą, bo nie znają się na hydraulikach. W instrukcji Wigrus jest wyróżniony za rzetelną obsługę i wzorową współpracę, więc nie wiem jak to wszystko ma działać. No chyba, że porostu nie dyskutowaliby bardzo i wymienili cały hebel razem z klockami i wszystko było by ok no, ale takie rzeczy to tylko w erze...:/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...