gwr Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Mam tektro auriga w swoim rowerze. Hample kupiłem naq allegro nowe. Gdy złożyłem rower hample piszczały i niezbyt chamowały nawet jak na nie dotarte . Po 20 km szczelił pancerz z przodu i zalał zacisk z tarczą. Tarcze i klocki wyczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i papierem a klocki zrobili w serwisie hamulec niezbyt hamuje nie wiem dlaczego klamka jest miękka chociaż był już odpowietrzany po zakupie w serwisie, a jak wyciągneli klocki z tyłu na klockach były okrągłe tłuste plamy z kolei z tyłu hampel się sam zatłuszcza tarcza co chwilę jest brudna, klamka miękka i nie działa. Pozdjęciu klocków z tyłu takie same plamy jak na klockach z przodu. Błagam o pomoc bo niewiem co zrobić by działały dodam że ważę 40 kg. Z góry dziękuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Zacznij od słownika kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Z własnego doświadczenia wiem, że po zalaniu tarczy i klocków DOTem ciężko jest to doczyścić. U mnie zakończyło się to wymianą klocków i kilkakrotnym myciem tarczy czym się dało. Płyn tak mi wsiąkł w klocki, że mycie odtłuszczaczem, pastą bhp, traktowanie papierem ściernym i wypalanie nic nie dało. Początkowo było ok, a później tak jak u Ciebie robiły się tłuste plamy i hamulce tylko spowalniały rower. Tarcze myłem pastą bhp, ludwikiem i płynem do mycia silnika. Po umyciu było w miarę, jakość hamowania poprawiła się z czasem.Co do miękkiej klamki- hamulce dalej w przewodach muszą mieć powietrze. To nie możliwe, żeby po dobrym odpowietrzeniu klamka nie była twarda. Dziwi mnie jeszcze jedno- mianowicie wystrzelenie przewodu. Pierwszy raz słyszę o czymś takim. I tak jak kolega wyżej pisał używaj słownika. Te czerwone podkreślenia coś znaczą. Tak swoją drogą to było już parę topiców na ten temat. Trzeba było poszukać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.