Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] samoistne zatłuszczanie się

gwr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tektro auriga w swoim rowerze. Hample kupiłem naq allegro nowe. Gdy złożyłem rower hample piszczały i niezbyt chamowały nawet jak na

nie dotarte :) . Po 20 km szczelił pancerz z przodu i zalał zacisk z tarczą. Tarcze i klocki wyczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i papierem a klocki zrobili w serwisie hamulec niezbyt hamuje nie wiem dlaczego klamka jest miękka chociaż był już odpowietrzany po zakupie w serwisie, a jak wyciągneli klocki z tyłu na klockach były okrągłe tłuste plamy z kolei z tyłu hampel się sam zatłuszcza tarcza co chwilę jest brudna, klamka miękka i nie działa. <_< Pozdjęciu klocków z tyłu takie same plamy jak na klockach z przodu. Błagam o pomoc ;) bo niewiem co zrobić by działały dodam że ważę 40 kg. Z góry dziękuje! :thumbsup:

Z własnego doświadczenia wiem, że po zalaniu tarczy i klocków DOTem ciężko jest to doczyścić. U mnie zakończyło się to wymianą klocków i kilkakrotnym myciem tarczy czym się dało. Płyn tak mi wsiąkł w klocki, że mycie odtłuszczaczem, pastą bhp, traktowanie papierem ściernym i wypalanie nic nie dało. Początkowo było ok, a później tak jak u Ciebie robiły się tłuste plamy i hamulce tylko spowalniały rower. :thumbsup: Tarcze myłem pastą bhp, ludwikiem i płynem do mycia silnika. Po umyciu było w miarę, jakość hamowania poprawiła się z czasem.Co do miękkiej klamki- hamulce dalej w przewodach muszą mieć powietrze. To nie możliwe, żeby po dobrym odpowietrzeniu klamka nie była twarda.

Dziwi mnie jeszcze jedno- mianowicie wystrzelenie przewodu. Pierwszy raz słyszę o czymś takim. <_<

I tak jak kolega wyżej pisał używaj słownika. Te czerwone podkreślenia coś znaczą. ;)

Tak swoją drogą to było już parę topiców na ten temat. Trzeba było poszukać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...