gilbertxyz Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Ave, na polu walki zostaly mi 3 rowery crossowe Unibike Xenon KLIKEN wypada najlepiej, co powiecie o kolach, hamulcach ( dziwne ze sa tu manetki deore przy takim osprzecie...) Przymierzylem sie do Zethosa ale geometria jest ta sama: przypasowal mi. Kelly's Phanatic KLIKEN czy te hamulce sa lepsze niz w Unibike Oraz tylko w ostatecznosci Merida TFS 500 Comfort-V KLIKEN Najwazniejsza dla mnie jest rama gdyz chce rower na lata, ktory bede pozniej "upgadowac" w miare potrzeb. siedzialem pare godzin w necie, wykonalem dziesiatki telefonow i bylem juz w paru sklepach ( powiem tylko ze w 80 % totalne olewactwo sprzedawcow), zadnych checi pomocy, oraz zniecierpliwienie pytaniami ..... Co dziwne bo przeciez juz po sezonie i ruch spada.
Specjal Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Zauważ, że w Kellysie przełożenia w korbie są typowo górskie (44x32x22) podczas gdy w Unibiku typowo crossowe (48x36x26). Jeździłem trochę na crossie a teraz na góralu i powiem że ta różnica w ilości koronek jest odczuwalna. Co do hamulców to miałem wcześniej Avidy 3 i byłem zadowolony głównie z ich modulacji. Kolega ma teraz takie same hamulce shimanowskie jak w tym Kellysie i sporo na nie narzeka (zresztą nie on jeden). Tarcze mu obcierają, często piszczą przy hamowaniu bez powodu, no i siła i modulacja jest niższa niż w tych avidach z tego co zaobserwowałem.
marcin1111 Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 kellys'a też bym sobie odpuścił z racji korby bo tak jak poprzednik napisał, różnica jest zauważalna. O ramie unibike'a nic nie wiem, a ramy meridy to jedne z lepszych. Hamulce ma lepsze unibike, te shimano to chyba najniższa grupa hydraulików i podobno są z nimi same problemy. pozdrawiam
gilbertxyz Napisano 9 Września 2009 Autor Napisano 9 Września 2009 Juz kupilem, wzialem jednak Phanatica, dostalem dobra cene no i udalo mi sie znalesc rame 17''!!! ( wszyscy juz sa wyczyszczeni z popularnych rozmiarow i chyba juz przygotowani na rowery z 2010) Korby w tym rozmiarze na razie mi nie przeszkadzaja ( jeszcze jak bede jezdzil z fotelikiem i z dzieciakiem to na razie dam sobie spokoj ze zmianami, ale docelowo wstawie LX) Hamulce faktycznie maja problemy z modulacja, no u upierdliwy jest odglos ocierajacego sie klocka przy odpuszczonym zacisku.....wszystkie tarczowki tak maja???? Jednak w porownaniu z moimi Tektro w Authorze to wprost wyrywaja z kapci... Za to jest rewelacyjna geometria ramy, oraz znakomity jak dla mnie amortyzator. Meridy crossa 300 oraz nawet 500 nigdzie juz nie udalo mi sie znalesc w rozmiarze 46 lub 48, W Xenonie takze nigdzie nie udalo mi sie w regionie przymierzc ramy 17''.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.