kwachuklb Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Witam, Czy znajde stery do glowki o srednicy wewnetrznej 45 mm ? Mam stery klasyczne, jednak chce zmienic amortyzator, ale ten nie ma nadwintowanej rury sterowej i chcialbym zmienic na inne stery. Czytalem ze sa ponoc stery Systemu Perdido jednak nie wiem czy te beda sie nadawac. Amortyzator ma rure sterowa 1 i 1/8 cala. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Miecho87 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 A czym i jak dokładnie mierzyłeś tą wewnętrzną średnicę główki ramy? Standardowa średnica wynosi lekko poniżej 44 mm (nominalnie 44 mm). Wtedy pasują dowolne stery niezintegrowane na 1,125". Taaaa sorry. Pomieszałem ze średnicą łożysk w zintegrowanych Drugi Edit : Więc nominalna średnica główki powinna wynosić 44 mm dla sterów zintegrowanych 1,125" http://chrisking.com...dsets/hds_inset Trzeci Edit: więc doczytałem o tym Perdido całym. Dziwny wynalazek. Ale do rzeczy - główka ramy pod ten system powinna mieć 44,4 mm średnicy wewnętrznej, więc ważne jak bardzo jesteś pewny swego pomiaru.
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Nic z tego , 44 mm to średnica dla sterów wewnętrznych, inaczej niskoprofilowych (czyli tych z miskami schowanymi w główce ramy) , stery zintegrowane to takie stery w których łożyska są osadzone bezpośrednio w główce ramy Lektura: http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/stery.html Co do 1-szego postu, czy aby na pewno DOKŁADNIE zmierzyłeś średnicę wewnętrzną główki ramy ?
Miecho87 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Ło mamusiu... nikt nie czepia się tej drobnej różnicy. Wiadomo, że to o czym piszę to stery półzintegrowane. Jednak stery w pełni z integrowane są zasadniczo rzadsze stąd ten skrót myślowo-językowy, o którym zapewne wiesz...
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Kto drogę skraca, do domu nie wraca ... a to akurat nie są szczegóły, jeśli chodzi o stery.
kwachuklb Napisano 7 Września 2009 Autor Napisano 7 Września 2009 Moj pomiar byl dokladny , jednak wynik jaki podalem na forum byl w przyblizeniu. Wynik pomiaru to niecalem 45 mm Sorry za zamieszanie.
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Września 2009 Mod Team Napisano 7 Września 2009 ... kto drogi prostuje ten w polu nocuje... Tak to szlo o ile pamietam w starym hobbickim przyslowiu... Standardowa glowka pod stery 11/8 cala ahead, nie zintegrowane lub polzintegrowane to 33.8mm wewnetrznej srednicy z dokladnoscia do 0.05mm. Tak mi wlasnie powiedziala moja suwmiarka po zagladnieciu w glowke ramy Pryszcza. ... co by sie zgadzalo gdyz stojaca obok ramka GT ma 33.75mm Szacunek... I.
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 33.8 to stery A-head klasyczne - czyli z miskami wystającymi z główki ramy - to się jak najbardziej zgadza. Tzw. A-head półzintegrowane (inaczej wewnętrzne) mają 44 mm. Stery zintegrowane - Srednica wewn. główki ramy 41 mm. W typadku założyciela tematu , najlepiej było by spróbować wcisnąć tam miskę sterów półzintegrowanych i sprawdzić czy nie ma luzu, jeśli jest, wtedy System Perdido . Właśnie zmierzyłem 2 różne miski sterów półzintegrowanych - jedna ma 44,04 mm, druga 44,14 mm, główka ramy pod półzintegrowane ma wewnątrz 43,96 mm - ale wbić można dosyć łatwo
kwachuklb Napisano 7 Września 2009 Autor Napisano 7 Września 2009 Mysle,ze polzintegrowane powinny pasowac Problem tego typu,ze nie dostane tego wynalazku w moim miescie Mozecie podam mi jakis link aukcji z allegro ? http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1660 czy te stery beda dobre ?
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Jeśli ci wystarczą ...ale obawiam się, że odrazu bądą miały luzy. Napisz ile jesteś w stanie zapłaić.
kwachuklb Napisano 8 Września 2009 Autor Napisano 8 Września 2009 Mysle ze do 50 zl, moze minimalnie wiecej
Rulez Napisano 8 Września 2009 Napisano 8 Września 2009 http://www.allegro.pl/item732294938_nowe_stery_accent_hsi_s01_na_maszynach.html#gallery
kwachuklb Napisano 8 Września 2009 Autor Napisano 8 Września 2009 Wielkie dzieki za pomoc Mozecie polecic jakis amortyzatorek trekkingowy dla osoby o wadze 90 - 100 kg ? cena do 550 zl
Huhu Napisano 9 Września 2009 Napisano 9 Września 2009 Wielkie dzieki za pomoc Mozecie polecic jakis amortyzatorek trekkingowy dla osoby o wadze 90 - 100 kg ? cena do 550 zl Jakiś powietrzny Suntour, Ew Dart 3 pod 29" w wersji 80mm jak masz tarczówki. Przynajmniej lepiej od suntourów wykonany, a pod taką wagę będzie ok.
rzymo Napisano 11 Września 2009 Napisano 11 Września 2009 (...) W typadku założyciela tematu , najlepiej było by spróbować wcisnąć tam miskę sterów półzintegrowanych i sprawdzić czy nie ma luzu, jeśli jest, wtedy System Perdido Albo ICBM Schwinna - mam obecnie taką ramę i odpowiednie stery (zintegrowane, czyli bez misek, średnica zewnętrzna łożysk 45mm).
Rulez Napisano 11 Września 2009 Napisano 11 Września 2009 kwachuklbMoj pomiar byl dokladny , jednak wynik jaki podalem na forum byl w przyblizeniu. Wynik pomiaru to niecalem 45 mm Sorry za zamieszanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.