Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Rock Shox Dart 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Sam posiadam ten amorek i powiem szczerze porównując do suntourów i rst w tej cenie to połyka nierówności bardzo dobrze.jedynie do czego mogę mieć zastrzerzenia to do sztywności.Przy twojej wadze raczej bym go odradzał.Polecam poszukać czegoś sztywniejszego w podobnej cenie.Bardzo fajny model dla ciebie to Rock Shox Tora tam praca jest jeszcze lepsza i o wiele barzdiej sztywny widelec, tylko bedzie terzeba doplacic ze 100, teraz na allegro jest używka, widać że jest zadbany.polecam!!!!

Napisano

miałem taki przed upgradem :woot:

Ekspresowo przestała dzialać blokada, generalnie jak go "zmiękczyłem" to zaczął znośnie wybierać ale za to "bujał". Jednak na kostce brukowej zupełnie sobie nie radzi :) Poza tym faktycznie niezbyt sztywny.

pozdr

• Mod Team
Napisano

Amor jaki by nie był nie powinien dobijac. powinien byc taki jaki odp. bikerowi do tego być progresywny czyli wraz ze wzrostem ugiecie amora wzrasta siła odbijajaca, nie jest linowa. Bo taki amor co ma 100 czy 120 mm a wykorzystuje 60 to imho za twardy jest.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam pytanie.

Zakupiłem A4 z dartem2, a jako że nigdy nie miałem markowego amorka to nie wiem czy takie zachowanie jest normalne, mianowicie...

Amortyzator jest chyba miękki, trzymając rower pomiędzy nogami mogę bez większego wysiłku wcisną go na 5cm, tyle że nie odbija do góry od razu tak jako to jest np: w XCRu kolegi.

Załóżmy że w 1 sekundę ugnę go na 5 cm, gdy go puszcze nie odbija od razu do góry, tylko trwa to z 3-4 sekundy zanim wróci do pierwotnej pozycji ( bez nacisku ) - czy to normalne ??

W XCRrze kolegi czas odbicia jest krótszy niż ugięcia, u mnie na odwrót.

A i też czytałem że blokada skoku, nie blokuje tylko usztywnia - właśnie u mnie też tak jest.

PS. jJest gdzieś na necie polska instrukcja do darta, lub ewentualnie do amortyzatorów Rock Shox ??

Napisano

Ja mam pytanie.

Zakupiłem A4 z dartem2, a jako że nigdy nie miałem markowego amorka to nie wiem czy takie zachowanie jest normalne, mianowicie...

Amortyzator jest chyba miękki, trzymając rower pomiędzy nogami mogę bez większego wysiłku wcisną go na 5cm, tyle że nie odbija do góry od razu tak jako to jest np: w XCRu kolegi.

Załóżmy że w 1 sekundę ugnę go na 5 cm, gdy go puszcze nie odbija od razu do góry, tylko trwa to z 3-4 sekundy zanim wróci do pierwotnej pozycji ( bez nacisku ) - czy to normalne ??

W XCRrze kolegi czas odbicia jest krótszy niż ugięcia, u mnie na odwrót.

A i też czytałem że blokada skoku, nie blokuje tylko usztywnia - właśnie u mnie też tak jest.

PS. jJest gdzieś na necie polska instrukcja do darta, lub ewentualnie do amortyzatorów Rock Shox ??

Na spodzie amora, po prawej stronie jest regulacja tłumienia - szybko/wolno. Masz ustawione na wolno, zmień na szybko.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...