gilgamesz Napisano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2009 A co sadzicie o tym rowerku Rocky Mountain Element 70: Do obejrzenaia na tej stronce: http://www.cult-bikes.com/ Mozna teraz kupic trochę taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Mi się ten rower nie podoba bo lepsza z takim zawieszeniem wydaje się Merida 96 i Scott Spark (tylko tu znowu carbon). Może najlepiej na początek niech kolega się zdecyduje na typ roweru czy chce do ścigania jak przykładowo Anthem X czy coś z większym skokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Rocky Mounatin to KULT i handmade prosto z Kanady, jeżeli chcesz mieć coś oryginalnego na skalę państwową, to jest to pozycja obowiązkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Rocky Mountain to tylko kult niestety. Firma w porównaniu z innymi markami jest mało innowacyjna i pomimo wysokiej jakości rocky to można znaleźć lepsze sprzęty. Takie jak proponowane wcześniej Lapierry. Zawieszenie typu Single pivot, linkage activated kontra virtual od Lapierra. Gdyby koledze gilgamesza zależało na czymś wyjątkowym, jedynym w swoim rodzaju to by wiedział co wziąć i nie pytałby się nas o zdanie. Wielokrotnie rozprężane koła też mogę poskładać razem z tensometrem i się na nich podpisać. Mogę też złożyć cały rower z "certyfikatem dynamometrycznym" dla każdej śrubki. Czy rower który złoże będzie równie kultowy i wyjątkowy co Rocky? W obliczu niechęci do karbonowej ramki poleciłbym koledze Cube'a Stereo The One (ten już na aluminiowej ramce), Sante, Intensa z VPP, albo przychyliłbym się do Lapierra (choć akurat tutaj Sante uważam za coś bardziej rasowego od Lapierra). A model wedle uznania skokowego i osprzętowego. Choć jeśli chodzi o skok to do tego czego kolega oczekuje dodałbym 20mm, bo obecne zawieszenia są naprawdę efektywne i dorzucenie tych 2 cm skoku doda komfortu a nie pogorszy wybitnie efektywności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Te Lapierki są naprawde ładne.Kumpel zadzwoni i porozmawia o medelach X-control 410 i 510.Tylko jak to jest z tym skokiem dampera? Przy ramie jest np.140mm a przy damperze np.200 mm, to ile on ma w końcu skoku? Drugie pytanie- model 510 ma ramę ze skandium.Z tego co kojarzę to jakas odmiana aluminium.Czy to dobry materiał na rame? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Skok 140mm ma rama, czyli możliwe ugięcie tylnego zawieszeni. Za to długość montażowa dampera wynosi 200mm, czyli jego wymiar od oczka montażowego do oczka montażowego w momencie kiedy nie jest ściśnięty (istnieje kilka długości montażowych, więc jest podawana zazwyczaj przy damperach). A materiał z pewnością dobry. Teraz raczej nie ma problemów materiałowych jeśli chodzi o ramy. A czy jest jakaś różnica w użytkowaniu (w sensie sztywności chociażby) to trzeba spytać kogoś kto jeździł na klasycznym alu 7005 i właśnie na skandium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 . A czy jest jakaś różnica w użytkowaniu (w sensie sztywności chociażby) to trzeba spytać kogoś kto jeździł na klasycznym alu 7005 i właśnie na skandium. Ja jeżdżę na Scandium, róznicy w sztywności nie ma (a nawet niektóre ramy Ghosta ze Scadium z ub. lat miały opinię mało sztywnych - przesadzili z obniżaniem wagi, moja rama też jet mało sztywna , ale nie czuć tego po depnięciu na pedały - nic nie ociera, nie gnie się , jednak po puszczeniu kierownicy występuje tzw. flatter - jawisko wyst. w wycieniowanych ramach) , poprostu ten materiał ma wyższe parametry wytrzymałościowe, więc ścianki ram mogą być cieńsze a co za tym idzie rama lżejsza - i to jest powodem stosowaniw Scandium. Najlepiej gdyby to było scandium od Eastona. http://www.eastonbike.com/downloadable_files_unprotected/r&d_files/R&D-03%20Scandium.pdf Gdyby była w tej samej wadze co rama z alu 7005, to oczywiście była by sztywniejsza. No i nie wiem skąd wzięliście ten skok zawieszenia 140 mm ?, skoro w X Control 510 skok tyłu ma 100 mm , a z przodu jest amor o skoku 120 mm. Skok 140 mm to ma Zesty np. 514 - ale ten znowu niezbyt na podjazdy, i nie jest jakiś super zwrotny, w dodatku buja - bo to już nie jest VPP tylko 4-ro zawias z Horstem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Rulez- co to jest ten flatter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Kubus18, najpewniej chodzi mu o to, że kierownica wpada mu w rezonans i nie jest stabilna -> rower nie jedzie prosto bez trzymanki. W większości przypadków to kwestia równego docięcia pancerzy i ich układu - kierownica jest wtedy stabilizowana w pozycji centralnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 hudy szczym do ludzi Mam pytanie o co chodzi? Cube czymś odstaje? Czy to że rower będzie kosztował 10 tysięcy oznacza że musi to być Santa, Lapierre czy też BMC? Albo jeszcze inaczej. Co musi zrobić rower aby być godnym uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Rulez- co to jest ten flatter? Tutaj cały temat o tym zjawisku http://www.forumrowerowe.org/topic/55687-przednie-kolo-drgania/ A tutaj krótkie wyjaśnienie zjawiska http://pl.wikipedia.org/wiki/Flatter I raczej nie da się go wyeliminować odpowiednim docięciem pancerzy, bo to nie zmienia cech układu drgającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Żeby nie robić oftopa to tylko wspomnę że w moim rowerze takie zjawisko również występuje, choć minimalnie i nawet nie zawsze, ale raz byłem zaskoczony, bo puściłem kierownice a w ułamku sekundy zaczęła wariować na lewo i prawo i mały włos a bym zaliczył niezłą glebę. Ale widzę że to się zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Hmmm, podejrzewałem po kolei główkę ramy, sterówkę, piastę...za odpowiedzialność tego zjawiska. Jednak do czynienia z tym zjawiskiem zacząłem mięć w ten sam dzień co zmieniłem hamulce!! I nie przycinałem przewodów(są oryginalne, stanowczo za długie). Faktycznie to może być powód, w najbliższym czasie przytnę i zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Raczej nie podejrzewam twojej ramy o nadmierną wiotkość, więc nie jest to typowy flatter, choć efekty podobne. No i mamy niezły OT. Może ktoś wydzieli ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RFI Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Wątpie żeby Horst z Brainem Speca aż tak bił VPP. Zresztą kupowanie speca to pomyłka . Przereklamowane i drogie w stosunku do tego co oferują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Nie może być , i kto to pisze ... posiadacz VPP , Spec , co by o nim nie myśleć, wniósł dużo do rozwoju MTB. A HorstLink nie kopie w korby ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RFI Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Nie kwestjonuje tego co Spec wniósł do rozwoju rynku. Jednakże na dzien dzisiejszy jest wiele lepszych opcji niż Spec. Rozumiem ,żę wyższośc zawieszenia Speca nad Vpp. Stwierdziłeś po wynikiliwym porównaniu tych dwóch systemów. Każdy system zwieszenia jest pewnym kompromisem. Pytanie który jest mniejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Niewątpliwą i dużą przewagą jest to , że sam się usztywnia i odblokowuje, nie zaprzątając uwagi ani pamięci bikera, co jest bardzo porządaną cechą na łatwych technicznie, stromych bądź długich podjazdach, czy długich płaskich odcinkach - a czego VPP nie potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Spec (jak i Gary oraz Scott) mają dla mnie jedną wielką wadę. Brak możliwości wymiany dampera, który bądź co bądź bywa elementem wymienianym. Ramy ich są drogie, a jak coś się posypie porządnie w damperze to jest się co najmniej udupionym. Chyba że ktoś ma wystarczająco duże kwoty żeby w razie co kupować od razu całą nową ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Zawsze można napisać do Speca, że się damper powalił, nie wierzę, że nie sprzedadzą ... zresztą, nie piszemy tu o tanich sprzętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 To co drogi sprzęt nie nawala? Nie widzę żadnej zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Nie , to znaczy - kupuj taki sprzęt, jaki jesteś w stanie utrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Tutaj masz oczywiście rację chciałem zwrócić na to uwagę, bo wielu ma pieniądze na drogi rower że tak to ujmę jednorazowo, plus koszty serwisu. Koszt nowej ramy to trochę więcej niż koszt serwisowania roweru Ale skończyć już można względy praktyczne - jeśli można to tak nazwać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 15 Września 2009 Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Tutaj masz oczywiście rację chciałem zwrócić na to uwagę, bo wielu ma pieniądze na drogi rower że tak to ujmę jednorazowo, plus koszty serwisu. Koszt nowej ramy to trochę więcej niż koszt serwisowania roweru Ale skończyć już można względy praktyczne - jeśli można to tak nazwać . Kiedys się mówiło, ze jak stać cie na konia, to musi cię być stac tez na uzdę i obrok. Jezdżę na rowerze sporo już ponad 10 lat i w tym czasie koszty okołorowerowe przekroczyły koszt dwóch rowerów jakie w tym czasie nowe kupowałem. W takim temacie to ma szczególne znaczenie bo im drozszy sprzet tym drozszy serwis, dlatego często ludzie którzy jeżdżą dużo wcale nie używają gratów z najwyższej półki, bo to sie po prostu nie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.To znaczy ,że w takim np. Specu Stumpjumper FSR Expert nie ma mozliwości wymiany dampera i jak on sie po gwarancji zepsuje to trzeba kupowac całą nową ramę? A w Lapierre X-Control czy w Blur LT2 tego nie ma i juz można wymienic uszkodzony damper? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.