gilgamesz Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Witam znajomy chce kupić dobrego fulla w cenie do 10K.Ja z racji tego co posiadam(i jestem zadowolony) polecałem mu Gianta Anthem X1,jednak na pewno są i inne świetne rowery w tej cenie.Rower ma byc używany głownie w terenie,czasem jakis wyskok w góry,ale bez ekstremów,dużo lesnych ścieżek,korzeni i kamieni.Chodzi jak nam się wydaje o takie lekkie all mountain.Czyli rower nie musi mieć jakis bardzo dużych skoków amortyzatorów,jako że Koledze zależy na sprawnych i w miare szybkich podjazdach bez nadmiernego bujania. Co byście polecali-może coś ze stajni Speca?
Wowo3003 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Ja za taką cenę raczej składałbym rower. Można zrobić wszystko pod siebie i mieć rower 'idealny' Może scott spark? znajomy ma taką ramę na full XTR, WCS, RS Sid, kołach SLR i mówi, że super maszyna... Do tego waga całkiem fajna.
DominikM Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Wowo3003, nie opłaci mu się zdecydowanie lepiej kupić na wyprzedaży rower za 10K niż go składać, pod warunkiem że pod pojęciem wyprzedaż rozumiemy redukcję wielkości 40-50% ceny detalicznej, bo tak często bywa w przypadku drogich rowerków . Standardowo zobaczył bym co słychać u Santy : Blur LT 2 VPP i do tego jakiś fajny osprzęt byłby jednym z moich faworytów. Z rowerków jeszcze bardziej rasowych : Lapierre X-CONTROL 510 - teraz powinien być za 10k a nawet taniej. http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=918 Lapierre ZESTY 514 - do tego roweru ludzi się po prostu ślinią http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=923
hudy Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Cube Sting Super Hpc K18 http://www.skiteam.pl/rower/cube/sting-super-hpc-k18/ Karbonowa rama, sztywna oś z tyłu, dobry osprzęt, świetne rurki, bardzo dobre heble. Sprzęt broni się sam. Jedyną wadą jest brak osi 15mm z przodu, ale przy rowerze do 120mm skoku to nie jest dyskwalifikujące. do 10k powinni zejść spokojnie.
mwegrzyn Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 DominikMa coś więcej mógłbyś napisać bo nie za bardzo wiadomo o co chodzi .
Biera Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 ze jak juz iść w drogiego fulla to nie w cube zdecydowanie zgadzam się z dominikiem w kwestii lapierra, chociaż raczej w wersji 100-120 mm
gilgamesz Napisano 7 Września 2009 Autor Napisano 7 Września 2009 Zapomniałem napisać,że kumpel nie chce karbonowej ramki.Te Lapierrki naprawdę fajne-szczególnie ten pierwszy,ale obawiam się że nie da rady zejsć do poziomu 10K( limit absolutny-budżet i tak już naciągnięty).Skok dampera 200 mm zdecydowanie za duży.Szukamy raczej czegoś o mniejszym skoku.
Sol Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Innymi słowy chodzi o coś maratonowatego jak mniemam. Santa Cruz Blur, o którym wspominał DominikM jest naprawdę godny polecenia. Ew. jakiś niższy Geniusz http://scott.pl/product.php?id_cat=85&id_prod=430. Albo wyższy, tyle że w przecenie.
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Ze Speca , żeby był zadowolony, musi być coś z Brainem, ten by się jak najbardziej nadał (model na 2010) : http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45838&eid=4201
DominikM Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 gilgamesz, niech kumpel sobie zadzwoni do Poręby tel. +48 12 264 90 24 i zapyta, o tej porze roku powinien bez specjalnego problemu dostać 30% (tak jest co roku o tej porze) -> 13499.00 -30% = 9449 pln
miskov17 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Skok dampera 200 mm zdecydowanie za duży.Szukamy raczej czegoś o mniejszym skoku. Skok ramy masz podany (140mm), 200mm to długość montażowa dampera. Nic nowego nie wniosę, Blur to perfekcyjny rower i tyle
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Co do podjazdów, to jak na razie nikt nie wymyślił niczego mniej bujającego i mniej tracącego energię (przy tym nie trzeba pamiętać o włączaniu i wyłączaniu żadnych blokad) niż Spec z Brainem
mwegrzyn Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 ze jak juz iść w drogiego fulla to nie w cube zdecydowanie zgadzam się z dominikiem w kwestii lapierra, chociaż raczej w wersji 100-120 mm modele Lapierra są bardzo dobre , ale Cube Sting został lepiej oceniony w testach , ale jeżeli rama ma być aluminiowa to odpada , ewentualnie model 2008 .
miskov17 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Co do podjazdów, to jak na razie nikt nie wymyślił niczego mniej bujającego i mniej tracącego energię (przy tym nie trzeba pamiętać o włączaniu i wyłączaniu żadnych blokad) niż Spec z Brainem Pamiętaj, że mamy nie tylko podjazdy ale też zjazdy a i równe drogi też się zdarzają Nie mówię, że Brain jest zły, wręcz nie mógłbym tak powiedzieć ale w moim rankingu na pierwszym miejscu jest Blur z czym oczywiście nie musisz się zgadzać
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Oczywiście, że się nie zgadzam, radzę pamiętać, że zawieszenie z Horstem jest oceniane jako bardziej czułe niż VPP (a Brain tej czułości nie zmniejsza).
gilgamesz Napisano 7 Września 2009 Autor Napisano 7 Września 2009 W takim razie pytanie czy w Polsce jest dystrybutor Saint-a i gdzie w Polsce mozna kupić rowery Speca(chodzi o jakiś sprawdzony sklep-najlepiej w Warszawie-coby sie przymierzyć do roweru).
DominikM Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 I SantaCruz i Lapierre to Kraków (Santa parę km za ale to...). Speca w warszafce powinni mieć w Airbike.
arek_wro Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Szkoda tylko ze LT 2 santy po zwiekszeniu przekroku wyglada jakby mu rura zmiekla http://www.santacruz-pl.com/?co=oferta&dz=vpp/blurlt2
iras76 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 trek ma dosyć udane fulle, może któregoś ex, bardzo ładnie prezentuje się ex9 na 2010 r
nodun Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 ja sam mam x-control tyle ze 210 i jestem mega zadowolony nie dosc ze sie ladnie prezentuje to wspaniale sie sprawdza w terenie zarowno na podjazdach jak i zjazdach kupujac u poreby dostalem 20% znizke (miesiac temu) czyli podejrzewam ze zmiescisz sie w 10tys w przypadku tego 510
przemekser Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Może jakieś swiss made? Mam rower z takim zawiasem i nie wiem po co zamontowali blokady skoku bo ich po prostu nie potrzebuje. http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/BMC_Supertrail_ST01_2009/5360044441/
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Września 2009 Mod Team Napisano 7 Września 2009 Klaniam, Jest tylko jedno "ALE". Wiggle nie wysyla rowerow poza UK... 10 klockow to wbrew pozorom nie taka wielka kasa. Mozna kupic za to dobrze lub nawet miejscami bardzo dobrze wyposazona masowke (Spec, Giant, Santa o innych germanskich wynalazkach nie wspominawszy) ale jak by tak sobie zamaic naprawde fajny, egzotyczny jak na Polske sprzet - Intense, Turner, Ventana - to sie nagle okazuje ze wystarcza ledwie na rame z damperem i kilka drobiazgow... A Speca z Barin'em bym omijal. No chyba ze w wersji 2010. Opinia to wprawdzie z brytyjskiej prasy branzowej, a wiadomo ze Herbaciarze troche inszejsi sa niz reszta starego kontynetu, ale mowi ze Brain'y az do ostatniej inkarnacji solidnie uposledzaly wylapywanie drobnych nierownosci... Szacunek... I.
Rulez Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Upośledza to podobno widelec Speca, ale akurat Stumpjumper FSR Expert 2010 ma z przodu Foxa, no i zawiecha łącznie z tłumikiem totalnie przekonstruowana w stosunku do modelu 2009.
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Września 2009 Mod Team Napisano 8 Września 2009 ... a czy ja nie napisalem omijac modele do 2009 wlacznie ? Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.