Skocz do zawartości

[rower] full do 10000 PLN

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam znajomy chce kupić dobrego fulla w cenie do 10K.Ja z racji tego co posiadam(i jestem zadowolony) polecałem mu Gianta Anthem X1,jednak na pewno są i inne świetne rowery w tej cenie.Rower ma byc używany głownie w terenie,czasem jakis wyskok w góry,ale bez ekstremów,dużo lesnych ścieżek,korzeni i kamieni.Chodzi jak nam się wydaje o takie lekkie all mountain.Czyli rower nie musi mieć jakis bardzo dużych skoków amortyzatorów,jako że Koledze zależy na sprawnych i w miare szybkich podjazdach bez nadmiernego bujania.

Co byście polecali-może coś ze stajni Speca?

Napisano

Ja za taką cenę raczej składałbym rower. Można zrobić wszystko pod siebie i mieć rower 'idealny' ;) Może scott spark? znajomy ma taką ramę na full XTR, WCS, RS Sid, kołach SLR i mówi, że super maszyna... Do tego waga całkiem fajna.

Napisano

Wowo3003, nie opłaci mu się zdecydowanie lepiej kupić na wyprzedaży rower za 10K niż go składać, pod warunkiem że pod pojęciem wyprzedaż rozumiemy redukcję wielkości 40-50% ceny detalicznej, bo tak często bywa w przypadku drogich rowerków :P.

Standardowo zobaczył bym co słychać u Santy : Blur LT 2 VPP i do tego jakiś fajny osprzęt byłby jednym z moich faworytów.

Z rowerków jeszcze bardziej rasowych :

Lapierre X-CONTROL 510 - teraz powinien być za 10k a nawet taniej.

http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=918

Lapierre ZESTY 514 - do tego roweru ludzi się po prostu ślinią ;)

http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=923

Napisano

ze jak juz iść w drogiego fulla to nie w cube

zdecydowanie zgadzam się z dominikiem w kwestii lapierra, chociaż raczej w wersji 100-120 mm

Napisano

Zapomniałem napisać,że kumpel nie chce karbonowej ramki.Te Lapierrki naprawdę fajne-szczególnie ten pierwszy,ale obawiam się że nie da rady zejsć do poziomu 10K( limit absolutny-budżet i tak już naciągnięty).Skok dampera 200 mm zdecydowanie za duży.Szukamy raczej czegoś o mniejszym skoku.

Napisano

gilgamesz, niech kumpel sobie zadzwoni do Poręby tel. +48 12 264 90 24 i zapyta, o tej porze roku powinien bez specjalnego problemu dostać 30% (tak jest co roku o tej porze) -> 13499.00 -30% = 9449 pln :woot:

Napisano
Skok dampera 200 mm zdecydowanie za duży.Szukamy raczej czegoś o mniejszym skoku.

Skok ramy masz podany (140mm), 200mm to długość montażowa dampera.

Nic nowego nie wniosę, Blur to perfekcyjny rower i tyle :woot:

Napisano

Co do podjazdów, to jak na razie nikt nie wymyślił niczego mniej bujającego i mniej tracącego energię (przy tym nie trzeba pamiętać o włączaniu i wyłączaniu żadnych blokad) niż Spec z Brainem :woot:

Napisano

ze jak juz iść w drogiego fulla to nie w cube

zdecydowanie zgadzam się z dominikiem w kwestii lapierra, chociaż raczej w wersji 100-120 mm

modele Lapierra są bardzo dobre , ale Cube Sting został lepiej oceniony w testach ,

ale jeżeli rama ma być aluminiowa to odpada , ewentualnie model 2008 .

Napisano
Co do podjazdów, to jak na razie nikt nie wymyślił niczego mniej bujającego i mniej tracącego energię (przy tym nie trzeba pamiętać o włączaniu i wyłączaniu żadnych blokad) niż Spec z Brainem

Pamiętaj, że mamy nie tylko podjazdy ale też zjazdy a i równe drogi też się zdarzają :) Nie mówię, że Brain jest zły, wręcz nie mógłbym tak powiedzieć ale w moim rankingu na pierwszym miejscu jest Blur z czym oczywiście nie musisz się zgadzać :woot:

Napisano

Oczywiście, że się nie zgadzam, radzę pamiętać, że zawieszenie z Horstem jest oceniane jako bardziej czułe niż VPP (a Brain tej czułości nie zmniejsza).

Napisano

W takim razie pytanie czy w Polsce jest dystrybutor Saint-a i gdzie w Polsce mozna kupić rowery Speca(chodzi o jakiś sprawdzony sklep-najlepiej w Warszawie-coby sie przymierzyć do roweru).

Napisano

ja sam mam x-control tyle ze 210 i jestem mega zadowolony nie dosc ze sie ladnie prezentuje to wspaniale sie sprawdza w terenie zarowno na podjazdach jak i zjazdach :) kupujac u poreby dostalem 20% znizke (miesiac temu) czyli podejrzewam ze zmiescisz sie w 10tys w przypadku tego 510 ;)

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Jest tylko jedno "ALE". Wiggle nie wysyla rowerow poza UK...

10 klockow to wbrew pozorom nie taka wielka kasa. Mozna kupic za to dobrze lub nawet miejscami bardzo dobrze wyposazona masowke (Spec, Giant, Santa o innych germanskich wynalazkach nie wspominawszy) ale jak by tak sobie zamaic naprawde fajny, egzotyczny jak na Polske sprzet - Intense, Turner, Ventana - to sie nagle okazuje ze wystarcza ledwie na rame z damperem i kilka drobiazgow...

A Speca z Barin'em bym omijal. No chyba ze w wersji 2010. Opinia to wprawdzie z brytyjskiej prasy branzowej, a wiadomo ze Herbaciarze troche inszejsi sa niz reszta starego kontynetu, ale mowi ze Brain'y az do ostatniej inkarnacji solidnie uposledzaly wylapywanie drobnych nierownosci...

Szacunek...

I.

Napisano

Upośledza to podobno widelec Speca, ale akurat Stumpjumper FSR Expert 2010 ma z przodu Foxa, no i zawiecha łącznie z tłumikiem totalnie przekonstruowana w stosunku do modelu 2009.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...