Skocz do zawartości

[rower] rower dla 9-latki

kameroon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Opcje:

giant boulder rama 15' lub kellys mark two

córka:

9 lat, 145 cm wzrostu z tendencją do bardzo szybkiego rośnięcia (oboje z mężem jesteśmy bardzo wysocy)

i teraz -

kellys mark two - córka dobrze się na nim czuje ale rower może starczyć jej na ok 2 lata (biorac pod uwagę szbki wzrost) i ma przerzutki grip (sorki jeśli coś pokręciłam, ale nie jestem jeszcze asem w temacie rowerowym)

giant boulder - rewelacja, ale przeraża mnie nieco cena i fakt, że nazwa firmy robi swoje i po prostu boję się, ze na podwórku ktoś wyciągnie małej rower spod tyłka (miałam już taki przypadek w rodzinie)

Co myslicie?

Może ktoś poda mi jakąś inną sensowną opcję granicach 1000zł?

Napisano
kellys mark two - córka dobrze się na nim czuje ale rower może starczyć jej na ok 2 lata (biorac pod uwagę szbki wzrost)

No i ma się dobrze czuć, niestety nie da się kupić roweru na dłużej,więc i przepłacać nie ma sensu.

Napisano

Jednak ten Kellys występuje tylko w rozm 11" - czy to trochę nie mało jak na 145 cm. ?

.

...no własnie

w kellys'ach markach podawany jest jakiść dziwny rozmiar, 240 czy 280, nie pamiętam, nie wiem jakimu to rozmiarowi w calach to odpowiada.

W ogóle jest niebylejaki problem. Córka jest na granicy rozmiarów dziecięcych i dorosłych. Myślałam, że tylko z butami i ciuchami tak jest ale okazało się, że z rowerem również. Przejrzałam setki ofert, dziesiątki modeli i naprawdę trudno jest cos sensownego wymyślić. Coś pomiedzy no-name padłem ( z którym będę co tydzień w serwisie) a górną półą. Czy został mi tylko ten Giant?

Napisano

A może jakiś Kross Hexagon?

Coś jakoś nie bardzo ma do tego zaufanie...

I poza tym wkurzyła mnie dziś jedna baba ze sklepu, własnie z Kross'ami. Pytam się jaki to rozmiar ramy? Ona na to w sam prosze pani. Pytam jaki osprzęt (oglądałam dokładnie hexagona V4. Ona na to - dobry prosze pani, bardzo dobry. Pytam sie jak z reklamacjami? Ona na to - pani ja 15 lat sklep prowadzę, wiem co sprzedaję.

... To se wiedz! Durna buraczyco!

Poszłam do do innego sklepu i kupiłam Gianta Bouldera na ramie xs. Córa wniebowzięta. Ja też, bo wywalczyłam rabat!

Napisano

A co powiesz na rower Author Matrix? Myślę że dla 9 latki sprawował by się idealnie;)

Kameroon

"...Poszłam do do innego sklepu i kupiłam Gianta Bouldera na ramie xs. Córa wniebowzięta..."

Napisano

Tak, wiem, że dla kameroon za późno, ale komuś się może przyda.

Ja swojej córce (8 lat) kupiłem Merida Dakar Team (koła 24 cale). Wytargowałem rabat, i było chyba 1200. Wcześniej przejrzałem te wszystkie inne czołgi (tak, tak, rowery dla dzieci, niezależnie od tego, czy firmowe, czy nie, są cięższe od rowerów dla dorosłych, paradoks taki), i wybrałem tę meridę ze względu na wagę (11,8 kg, dość dobre perspektywy odchudzenia), i najlepszy amortyzator. Nie żałuję, choć trzeba było wymienić pedały (były dziadoskie) i przedni hamulec, pękła obudowa sprężyny, prawdopodobnie wada fabryczna.

Rower to taka miniaturka porządnej maszyny XC (najprawdziwszy matts, ze shotgun tubing :-)), i córka naprawdę ostro na nim jeździ. Przejechał prawie cały Szlak Orlich Gniazd na Jurze, a niedawno penetrował Roztocze przy ukraińskiej granicy.

Tej jesieni dostanie lżejszą, aluminiową korbę (fabryczna jest stalowa), oraz lżejszą kasetę (jest tam bezsensowne megaciężkie megarange).

Ot, co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...