Skocz do zawartości

[szlaki rowerowe] Karkonoski Park Narodowy

giorgio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś może orientuje się, czy w tym roku można wjeżdżać rowerem na szlaki rowerowe w Karkonoskim Parku Narodowym? W zeszłym roku pojechałem do Szklarskiej Poręby, głównie w celu podjechania na halę pod Szrenicą. Na świeżo zakupionej mapie widniał na tym odcinku szlak rowerowy, jednak strażnik zatrzymał mnie przy wodospadzie Kamieńczyka, a następnie nie pozwolono mi podjechać do schroniska Pod Łabskim Szczytem ;]

Będę wdzięczny za info od zorientowanych w tym temacie osób.

Oficjalne stanowisko Parku brzmi: wolno wjechać wszędzie do wysokości 1200 m.n.p.m. (oczywiście poza rezerwatami ścisłymi). Pomimo to na terenie Parku można spotkać znaki informujące, że dany odcinek jest drogą dla rowerów, oraz znaki zakazu jazdy (jak na rysunkach poniżej). Niestety sposób oznaczenia dróg dla rowerzystów jest trochę dziwny. Są to z reguły krótkie odcinki nie powiązane ze sobą i nie ma sensu np. wyjazd w góry z założeniem, że będziemy kierować się właśnie znakami ustawionymi przez Park (może poza drogami dojazdowymi do schronisk). Można jednak wykorzystać te odcinki np. jako część jakiejś dłuższej trasy przebiegającej przez KPN. Odcinki oznaczone jako drogi dla rowerów:

Karpacz schronisko Nad Łomniczką

Karpacz Górny Strzecha Akademicka i Samotnia

Droga Urszuli koło Karpacza

Droga Pod Reglami

Z Przesieki lub Borowic na Przełęcz Karkonoską

Droga dojazdowa do Wodospadu Szklarki

Droga dojazdowa do schroniska pod Łabskim Szczytem

Droga dojazdowa na Halę Szrenicką

http://www.wrower.pl/trasy/dolnoslaskie/trasy-dolnoslaskie-karkonosze.php

• 2 tygodnie później...

Niestety powyższe info jest już nieaktualne. Od zeszłego roku nie można już niestety wjeżdżać do Strzechy Akademickiej/Samotni, na Halę Szrenicką oraz do schroniska pod Łabskim Szczytem. Także w zasadzie w KPNie już za bardzo nie można sobie pojeździć. Na szczęście w Karkonoszach jest dużo dobrych tras poza parkiem. Zawsze też można pojechać na Czeską stronę tam jeszcze trochę terenów otwartych dla rowerów zostało.

Faktycznie, znalazłem na stronie KPN:

Turystyka rowerowa w Karkonoskim Parku Narodowym dopuszczona jest wyłącznie na oznakowanych odcinkach tras :

1. Szlakiem czerwonym do Schroniska nad Łomniczką,

2. Drogą Urszuli do Betonowego Mostu,

3. Szlakiem niebieskim na Przełęcz Karkonoską i do schroniska Odrodzenie,

4. W rejonie Jagniątkowa - I. Droga Sudecką - od potoku Sopot do potoku Brocz,

Trasy rowerowe wyznaczone są na pieszych szlakach turystycznych, z zachowaniem pierwszeństwa dla turystyki pieszej.

Witam!

Czy ktoś może orientuje się, czy w tym roku można wjeżdżać rowerem na szlaki rowerowe w Karkonoskim Parku Narodowym? W zeszłym roku pojechałem do Szklarskiej Poręby, głównie w celu podjechania na halę pod Szrenicą. Na świeżo zakupionej mapie widniał na tym odcinku szlak rowerowy, jednak strażnik zatrzymał mnie przy wodospadzie Kamieńczyka, a następnie nie pozwolono mi podjechać do schroniska Pod Łabskim Szczytem ;]

Będę wdzięczny za info od zorientowanych w tym temacie osób.

Brak mi słów na to... Ale ja byłem też w zeszłym roku, co prawda w czerwcu i spokojnie można było jeździć do Strzechy Akademickiej z Karpacza i na Halę Szrenicką. Wjechałem nawet na Śnieżkę przez nikogo nie zaczepiany, w środku dnia, w weekend. Może to był jakiś nadgorliwy strażnik?

Ja w sierpniu śmigałem po Śnieżce bez problemów. Ze strażnikami to nawet rozmawiałem bo się pytałem o drogę i nic nie mówili że rowerem nie można tam jeździć. Przejechałem się grzbietem gór od Karpacza do Szklarskiej Poręby i nie miałem żadnych nieprzyjemności.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...