Skocz do zawartości

[renowacja bicykla] Popularny, Pafaro

skifarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kilka dni temu stałem się dumnym właścicielem starego roweru dziadka, sprzęt nazywa się "Popularny", wyprodukowano go chyba w Pafaro. Teraz rozebrałem już go na części pierwsze, odrdzewiam, czyszczę itp itd. Na dniach wypiaskuje go i polakieruje. I tu jest problem. dziadek kiedyś pomalował go na czarno i zakrył oryginalne malowanie. Ma ktoś jakąś wiedzę, fotki, informacje, cokolwiek na temat tego roweru? Zamieszczam zdjęcie aktualne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

post-124636-1252081953,33_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...
Napisano

Podbije temat, bo renowacja już zakończona w 90%, brakuje mi lampy(którą aktualnie szlifuję), jakiegoś starego dynama, sprawnej pompki i jakiejś długiej osłony na łańcuch.

Ogólnie rower został wypiaskowany, pomalowany proszkowo na czarno z połyskiem. Kierownicę, nasadkę na widełki i rurkę od siodełka oddałem do wyniklowania. W rowerze zmieniłem korbę (stara była kiedyś spawana), piastę z tyłu, łańcuch, pedały, dętki, opony i dodałem lampkę na tył. Obręcze na nowo zapletli mi w serwisie, szprychy mocując na czerwonych nyplach.

Więc tak na dziś prezętuje się Popularny rocznik 1958. Ogólnie rowerem bardzo przyjemnie się jeździ, tylko pod górkę już nie tak łatwo. A przyciąga staroć uwagę przechodniów :D

Jakieś pytania, sugestie, piszcie śmiało.

PS Sorry za jakość fotek, kiedyś jak dorwę kogoś z lustrzanką to zrobię lepsze.

post-124623-1260985420,35_thumb.jpg

post-124623-1260985432,8_thumb.jpg

Napisano

Gratuluję świetnej roboty.

Generalnie taka zabawa w renowacje to ciekawa sprawa, można nadać maszynie coś z własnego charakteru.

Sam ostatnio nad tym myślałem jako zajęcie na zimę, ale wciąż szukam jakieś klasycznej kolarki - takiej nie tylko na wystawę po "zrobieniu".

Napisano

Super mieszczuch, gratuluje ;-)

Dzięki, no taki właśnie miał być charakter roweru. A na wiosnę planuję zakup swoich pierwszych 4 kółek, czyli 2 roweru, takiego poza miasto.

A tak na marginesie, zna się ktoś na starych lampach rowerowych? Bo mam lampę Riemann,2 żarówki. Wiem że jedna przepalona ale druga nowa. Jak podłącze to pod dynamo to niestety nie działa. Gdzie to oddać do naprawy? Do elektryka, sklepu rowerowego? Samemu kombinować?

I jak miał by ktoś części zbędne, których mi brak to piszcie proszę.

- osłona łańcuch

- dynamo

- stara pompka (dokładniej tłok, sprężynka i ta gumka uszczelniająca)

Napisano

Jeśli żarówki są połączone szeregowo to w momencie gdy jedna jest przepalona to żadna nie będzie świecić. Najlepiej wymień przepaloną żarówkę ew. wstaw drucik aby zamknąć obwód. Sprawdź jeszcze woltomierzem czy jest napięcie na dynamie, aby wykluczyć uszkodzone dynamo.

• Mod Team
Napisano

Jeśli żarówki są połączone szeregowo to w momencie gdy jedna jest przepalona to żadna nie będzie świecić. Najlepiej wymień przepaloną żarówkę ew. wstaw drucik aby zamknąć obwód. Sprawdź jeszcze woltomierzem czy jest napięcie na dynamie, aby wykluczyć uszkodzone dynamo.

Jezeli cos jest polączone szeregowo nie mozna tak o jednego elementu zasąpić zworą gdyż spowoduje to dwukrotny wzrost napięcia(zakładając ze elementy sa takie same) na pierwszym elemencie :) W rowerze pewnie nic wielkiego sie nie stanie ale to tak na przyszłość.

Skoro lampka nie działa bez jednej żarowki wypadało by sprawdzić czy na stykach tej brakującej czy jest jakies napiecie. Jak nie ma trzeba szukac gdzie indziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...