blaze Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 Witam Interesują mnie wasze doświadczenia z tą piastą albo innymi piastami tej firmy do tarczówek. dzięki za każdą poważną opinię pozdrawiam
jarbla Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 W tym miejscu opisze swoje doświadczenia z piastami Formula e-Hub Disc (wersja z kulkami). Piasty były zamontowane w kupionym rowerze. Przebieg do dzisiaj 4,2kkm. Przód. Bardzo szybko, już po około 1,5kkm, złapała luzy. Rozkręcona i ponownie skręcona. Stan bieżni w miarę OK. Tył. Po 2kkm w czasie kilkudniowego wypadu w góry zaczęła buczeć. Do tego makabrycznych luzów dostał bębenek, kaseta dosłownie falowała. Rower zostawiłem w najbliższym serwisie. Niestety okazało się, że bębenki Shimano są niekompatybilne z Formulą i trzeba było pozostawić stary. Tym niemniej serwisant trochę pogrzebał przy tym elemencie i udało mu się znacząco zmniejszyć luzy. Na konusach pojawiły się wżery i trzeba je było wymienić (buczenie ustało). Po 3,5kkm zaczął strzelać bębenek. I tu ciekawostka: działo się tak gdy jeździłem w czasie mrozu. W sumie zjawisko to wystąpiło kilkanaście razy. Później się ociepliło i problem zniknął. (Nawet nie podejmuję się próby wytłumaczenia powodów tego zjawiska) Po 4kkm pojawiły się bardzo duże luzy. Rozkręcona i ponownie skręcona. Stan bieżni w miarę OK. I tyle o tym tajwańskim produkcie. Ps. wie ktoś gdzie można dostać sam bębenek do piast Formuli?
Artro Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 I tu ciekawostka: działo się tak gdy jeździłem w czasie mrozu. W sumie zjawisko to wystąpiło kilkanaście razy. Później się ociepliło i problem zniknął. (Nawet nie podejmuję się próby wytłumaczenia powodów tego zjawiska) Po 4kkm pojawiły się bardzo duże luzy. Rozkręcona i ponownie skręcona. Stan bieżni w miarę OK. I tyle o tym tajwańskim produkcie. Ps. wie ktoś gdzie można dostać sam bębenek do piast Formuli? Żadna ciekawostka, tylko najzwyczajniej w świecie, pod wpływem temperatury smar zgęstniał i powodował "sklejanie" się zapadek bębenka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.