kokosenio Napisano 4 Września 2009 Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witam mój problem to; posiadam nowe koła mavic crossride disc i nową kasetę sram 980. Podczas jazdy w terenie z tylnego koła wydobywa się dźwięk przypominający szkolny dzwonek, po oględzinach zauważyłem że kaseta ma luzy na bębenku. Kaseta przesówa się po bebenku w kieunku przód - tył o ok 1mm-2mm (nie przesówa się lewo prawo lech przód tył - jest luz pomiędzy wypustami na kasete w bębenku, arowkami w kasecie).w poprzednich kołach nie miałem tego problemu, albo nie był aż tak wyraźny (słyszalny ) Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Posiadam CR i u mnie takiego problemu nie ma. Jeśli koła są nowe to reklamuj, chyba że to coś z kasetą choć wątpię. Jeszcze dziś sprawdzę ten luz u mnie i dam odpowiedź, ale raczej go nie ma bo dosyć często zaglądam w okolice tylnego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Na pewno to nie jest normalne.Może poluzowała się nakrętka trzymająca kasetę,albo może przy zakładaniu kasety jakaś cześć się zapodziała.Najlepiej ściągnąć kasetę i zobaczyć co jest grane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 A dałeś na bębenek podkładkę redukującą dołączaną do kół? http://www.forumrowerowe.org/topic/52082-koo-nowe-koa-i-podkadka-niewiadomo-do-czego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokosenio Napisano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2009 rozkrecałem chyba ze trzy razy i nic, a z kołami nie dostałem żadnej podkładki redukcyjnej na bębenek ( ale skoro to koła do MTB to poco możliwość 10rzędów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Możesz sobie poczytać ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/10401-koa-mavic-crossride-warto/ Mavic z jakiegoś powodu zastosował bębenek na kasety 10-rzędowe Nie wiem jak nowe modele crossride, ale mój 2008 miał bębenek po 10 rzędów I konieczne jest założenie podkładki albo po prostu jednej koronki z kasety pod kasetę od strony szprych. Inaczej nie da rady zakręcić kasety tak, żeby nie latała. Jedyny mały minusik był przy zakupie, kiedy okazało się, że do kół nie dodają podkładki pod kasetę (zakładanej na bębenek). Do CrossMax'ów ta podkładka jest w standardzie. W każdym lepszym serwisie znajdzie się zamiennik ale warto o nim pamiętać przy zakupie, bo shimanowskiej kasety nie da się bez tego drobiazgu dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Szczerze to myślałem ,że może być brak podkładki ,ale nie sadziłem ,że kolega kupił sobie kółka na 10 i nie wiedział o tym ,poza tym powinna być podkładka do kompletu.No i nie myślałem ,że już czaskają kołka pod 10 .Być może być tak jak pisze arroyo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Crossride zawsze miały oryginalną podkładke. Nie mozna raczej mowic o bebenku na kasete 10rz bo takie w MTB po prostu nie istnieją. Ja tez nie mialem tej podkladki u siebie ale dopasowalem jakas chyba od kasety, jest minimalnie szersza ale gwint łapie w calosci wiec nie ma sie co przejmowac. Aha - jeszcze jedno. Wszystko zalezy od budowy kasety. Wczesniej mialem kasete XT M760 i tam aluminiowy pająk pasował idealnie bez podkładki, nie było żadnego luzu, ale teraz mam kasete SLX i podkładka była konieczna. Tak wyglada oryginalna: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Nie mozna raczej mowic o bebenku na kasete 10rz bo takie w MTB po prostu nie istnieją. Istnieja, istnieja http://www.sram.com/en/XX/products/cassette.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 No tak, XX, sorki ! Ale sęk w tym ze Crossridy miały tak od zawsze, wiec watpie zeby robili bebenki 10 rzedowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Istnieja, istnieja http://www.sram.com/en/XX/products/cassette.php ..a są już manetki pod mtb 10 speed ? edit Są srama, ciekawe kiedy shimano zrobi kasety 10 pod mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Zapewne gdy sram zacznie się sprzedawać wtedy raz, że wydadzą komponenty pod 10 rzędów, a dwa że dodadzą do tego zwroty takie jak "nowy, ulepszony system ze sprawniejszą blablabla" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokosenio Napisano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Dziękuje bardzo mocno wszystkim za pomoc, po dopasowaniu podkłądki ze starej kasety wszystko ok Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.