Skocz do zawartości

[kaseta] luzy pomiedzy kasetą a bębenkiem

kokosenio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mój problem to; posiadam nowe koła mavic crossride disc i nową kasetę sram 980. Podczas jazdy w terenie z tylnego koła wydobywa się dźwięk przypominający szkolny dzwonek, po oględzinach zauważyłem że kaseta ma luzy na bębenku. Kaseta przesówa się po bebenku w kieunku przód - tył o ok 1mm-2mm (nie przesówa się lewo prawo lech przód tył - jest luz pomiędzy wypustami na kasete w bębenku, arowkami w kasecie).w poprzednich kołach nie miałem tego problemu, albo nie był aż tak wyraźny (słyszalny ) Czy to normalne?

Możesz sobie poczytać ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/10401-koa-mavic-crossride-warto/

Mavic z jakiegoś powodu zastosował bębenek na kasety 10-rzędowe

Nie wiem jak nowe modele crossride, ale mój 2008 miał bębenek po 10 rzędów ;) I konieczne jest założenie podkładki albo po prostu jednej koronki z kasety pod kasetę od strony szprych. Inaczej nie da rady zakręcić kasety tak, żeby nie latała.

Jedyny mały minusik był przy zakupie, kiedy okazało się, że do kół nie dodają podkładki pod kasetę (zakładanej na bębenek). Do CrossMax'ów ta podkładka jest w standardzie. W każdym lepszym serwisie znajdzie się zamiennik ale warto o nim pamiętać przy zakupie, bo shimanowskiej kasety nie da się bez tego drobiazgu dokręcić.

Crossride zawsze miały oryginalną podkładke. Nie mozna raczej mowic o bebenku na kasete 10rz bo takie w MTB po prostu nie istnieją. Ja tez nie mialem tej podkladki u siebie ale dopasowalem jakas chyba od kasety, jest minimalnie szersza ale gwint łapie w calosci wiec nie ma sie co przejmowac.

Aha - jeszcze jedno. Wszystko zalezy od budowy kasety. Wczesniej mialem kasete XT M760 i tam aluminiowy pająk pasował idealnie bez podkładki, nie było żadnego luzu, ale teraz mam kasete SLX i podkładka była konieczna.

Tak wyglada oryginalna:

25399.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...