iDaniel Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 Witajcie szanowni Cykliści! Bardzo podoba mi się Wasze (a właściwie już Nasze) forum. Ale do rzeczy. Planuję zakup używanego roweru MTB zimą/wczesną wiosną tak, by mieć go na cały przyszły sezon. Za 400-500 zł można dostać Hexagona albo Kalahari (jeśli ktoś z Was ma inne propozycje warte uwagi to proszę napisać). Moje doświadczenia rowerowe to przede wszystkim makrokesze, jednak jazda na dwóch rowerach jakie miałem (były to Forestery na osprzęcie Shimano) nie sprawiały mi większych problemów z sama jazdą parkiem, drogą czy podjazdem pod górę. Dwa lata temu dostałem pseudo-rower z Kauflandu z kompletem amortyzatorów, który do tego wyglądał kosmicznie. I po raz pierwszy w życiu coś mi zaczęło przeszkadzać - mimo, że rower nie jest najcięższy, inni wyprzedzali mnie bez problemu, a jazda była bardzo męcząca. Po wnikliwej analizie forum doszedłem do wniosku, że chodzi o geometrię ramy. Mieszkam w Szczecinie i będę polować przez najbliższe miesiące na oferty z mojego miasta, niemniej pewnie zdarzy się tak, że fajna maszynka będzie na drugim końcu Polski, co uniemożliwia przymierzenie się do roweru. I tutaj mam kilka pytań. 1. Czy Heaxagony (V2 - V5) różnią się geometrią od Kalahari (tutaj ciężko wymienić mi modele, ceny na Allegro nawet za 590 bywają przyzwoite)? Rozumiem, że nie będę męczyć się jeżdżąc takim sprzętem jak wspomnianym z Kauflandu. 2. Na którym rowerku będę mógł osiągnąć wyższą prędkość mniej się męcząc jadąc ścieżką rowerową czy drogą? 3. Tutaj chcę się tylko upewnić - mam 182 cm wzrostu, waga 83 kg. Czy rama 18-19" jest słusznym wyborem? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
Rulez Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 Tutaj chcę się tylko upewnić - mam 182 cm wzrostu, waga 83 kg. Czy rama 18-19" jest słusznym wyborem? Kalahari i Hexagon mają podobną geometrię, są krótkie jak na rozmiar w calach, z tego wzglądu nadają się to turystycznej jazdy po parku - wyprostowana pozycja, jeśli taką lubisz ... do jazdy terenowej, czy szybszej wskazane są dłuższe ramy, pozwalające na większe wyciągnięcie. Dla mnie (182 cm) ramy 19" w obu tych rowerach, były by zdecydowania za krótkie.
qjon777 Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 jezdze na meridze kalahari 18 cali i wlasnie ja zmieniam na wieksza bo wyroslem a mam 175. z kalahari to minimalnie 20 calowe. pozdrawiam
kubuka Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 A może chcesz kupić mój rower?? http://www.forumrowerowe.org/topic/58565-rower-giant-rock-se/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.