Kubus109 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam! Mam pytanie. Czy prowadzicie cos takiego jak dziennik treningowy?? Jeśli tak to prośiłbym o wrzucenie jakiś przykładów jak one powinny wyglądać. Dopiero zaczynam sowją przygode z prawdziwymi treningami ale nie wiem co w takim dzienniku zapisywać. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 zaleznie jak bardzo rozbudowany i co jestes w stanie zmierzyc: dystans,avs,przewyzszenia,tetno max, srednie, cechy i celowosc sesji treningowej, wiatr, temp, pogoda, subiektywne odczuwane zmeczenie wg jakiejs skali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco90 Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ja stworzyłem sobie własną tabelę w Excelu i zapisuję takie oto dane: > dystans > czas jazdy > średnia prędkość > średnie tętno > procentowy czas w danej strefie treningowej (zone time) > spalone kalorie > restytucja tętna (recovery) > poranne tętno spoczynkowe > rodzaj treningu Każdy miesiąc mam na osobnej stronie. Także fajnie to będzie wyglądać w przypadku drukowania wypełnionej tabeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morox Napisano 27 Września 2009 Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Ja używam darmowego programu SportTracks i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma mnóstwo funkcji i jest po polsku Na dłuższe wycieczki biorę GPSa i mam narysowaną dokładną trasę w google maps. http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 ogólnie prowadzenie prawdziwego dziennika wymaga bardzo dużej systematyczność, powinien być prowadzony codziennie niezależnie od tego czy danego dnia miało się trening czy nie. słyszałem, że powinien zabierać takie informacje. Rano: Waga (mierzona przed jedzeniem) puls spoczynkowy (budzisz się i leżąc mierzysz puls) samopoczucie ogólne/stan zdrowia czy jest się wyspanym czy nie Z treningu Liczbowo czas, dystans, średnia prędkość puls średni/maksymalny, czas w strefach i % treningu w danej strefie pulsu Opisowo -Cel treningu -sposób przeprowadzenia treningu -samopoczucie (zmęczenie itd.) -siła wiatru -odczucia z jazdy (np. dzisiaj jechało mi się lekko) -wszelkie dolegliwości (np. nie mogłem złapać oddechu przez dłuższy czas po wyjściu ze strefy tlenowej, drętwiała mi stopa itp) Cały dzień -zmęczenie -wszelkie dolegliwości (np. około południa zaczęła mnie boleć głowa) -sposób spędzania reszty dnia (np. pracowałem w biurze, rąbałem drewno do kominka) Ogólnie bardzo pomocne są urządzenia typu popularny polar(bardzo zaawansowany pulsometr z licznikiem) który pozwala zgrywać przebieg treningu do komputera i obrazuje wszystko w postaci fajnych wykresów) lub GPS z możliwością zgrywania "śladu" do komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.