Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Jaki zestaw przód + tył?

maloj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Próbuję się ostatnio rozeznać w temacie lampek rowerowych, ale niezbyt mi to wychodzi... Chciałbym się uwidocznić na drodze przednim i tylnym światełkiem i byłbym rad, gdyby udało się to zrobić za nie więcej, niż jakieś 100 zł.

Zasadniczo chciałbym mieć do dyspozycji taki diodowy "sygnalizator mojej obecności na drodze", ale oprócz tego też coś, co kawałek tej drogi mi rozświetli, przy czym niekoniecznie chcę to rozbijać na dwie lampy (a konkretnie lampę i jakiś dziadoski mrugacz ;>) na kierownicy. Nie znam się, ale wydaje mi się, że diodowe latarki to nieco przerost formy w przypadku, gdy chcę tylko dla przyzwoitości zapalić jakąś diodkę, by być łatwiej zauważanym, z drugiej zaś strony z rozświetlaniem drogi to u nich chyba tak sobie.

Myślałem o jakiejś lampce będącej połączeniem halogena i diody, bym mógł palić albo skromne światełko pozycyjne, albo rozświetlać sobie drogę, kiedy jest nieco ciemniej. Nie udaje mi się jednak znaleźć wielu takich (może coś tego rodzaju?). Przede wszystkim zaś chciałem się zorientować, czy w ogóle sensownie myślę :thumbsup: Nie będę pędził z zawrotną prędkością w nocy po lesie, chodzi mi tylko o komfort, gdy zaskoczy mnie wieczór (pewnie zwykle w mieście, ale i poza nim czy na obrzeżach lasu też chciałbym dać radę).

Do tylnej lampki nie mam większych wymagań, byle nie odpadła i nie miała multiliardów trybów migania (przednia też) :)

Da radę dopasować coś do takiej koncepcji?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Napisano

Całkiem niezłym i niedrogim oświetleniem na przód jest Author A-X-Guard 5 LED. Da się tego używać nawet w celu oświetlenia drogi, choć światło jest bardziej niebieskie niż białe. Ale w tej cenie chyba nie dostaniesz nic lepszego. Jeśli chcesz czegoś konkretniejszego w celu oświetlania drogi, to poszukaj na allegro LED Trust Fire 230 lm na diodzie Cree.

Napisano

http://velo.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1073 tańsza niż ta co podałeś.

http://zekker.fotosik.pl/albumy/269055.html do oglądania, wyszły za jasne, w rzeczywistości jest nieco gorzej. Jak bardzo chcesz, to możemy się umówić i pokażę jak świeci. Lampka wymaga pewnej modyfikacji, żeby nie oślepiała posiadacza (trzeba zakryć górną krawędź klosza). Da się jechać po lesie po lepszych drogach, ale pełnego komfortu nie ma. Na diodach da się jak jest całkiem ciemno i nie widać innych świateł. Jak przyciśnie (np. baterie osłabną), to da radę się doturlać, choć lepiej się sprawdzają do pieszych spacerów.

Ma trzy tryby świecenia: żarówka, diody ciągłe, diody migające.

Chwalę ją sobie za to podwójne źródło światła. Po ciemku mogę mieć jasne światło halogenowe (zmieniłem żarówkę), a po mieście oszczędne diody (lub gdy baterie padają).

Z diodowych w tej cenie, to może Adder RHL 11 (bywa też pod innymi nazwami jak Kellys, Mwave). Kosztuje koło 70zł, ostatnio niestety nie widziałem w sklepach.

Na tył Smart E-Line (ostatnio (początek lipca) u Bugi widziałem), około 25zł.

Napisano

http://velo.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1073 tańsza niż ta co podałeś.

Rzeczywiście tańsza i to zauważalnie, choć troszkę krócej świeci i też przyznam, że bardziej mi się widzi opcja świecenia halogenem na pół gwizdka, niż mruganie diodami. Nie mogę tylko znaleźć nigdzie informacji, które mówiłyby mi ile która z nich daje światła...

http://zekker.fotosik.pl/albumy/269055.html do oglądania, wyszły za jasne, w rzeczywistości jest nieco gorzej. Jak bardzo chcesz, to możemy się umówić i pokażę jak świeci. Lampka wymaga pewnej modyfikacji, żeby nie oślepiała posiadacza (trzeba zakryć górną krawędź klosza). Da się jechać po lesie po lepszych drogach, ale pełnego komfortu nie ma. Na diodach da się jak jest całkiem ciemno i nie widać innych świateł. Jak przyciśnie (np. baterie osłabną), to da radę się doturlać, choć lepiej się sprawdzają do pieszych spacerów.

Przy minutowym naświetlaniu to nie dziwota, że jasno, ale i tak dzięki - daje mi to już wyobrażenie. Zasadniczo to po lesie z lampą raczej bym nie rozwijał prędkości, wystarczy lampa, która umożliwi jazdę powiedzmy maksymalnie 15 km/h, w mieście czy po polnej drodze ciutkę szybciej.

Chwalę ją sobie za to podwójne źródło światła. Po ciemku mogę mieć jasne światło halogenowe (zmieniłem żarówkę), a po mieście oszczędne diody (lub gdy baterie padają).

Te diody są na tyle krzepkie, że wystarczają na oświetlanie drogi w jeździe po mieście? To i tak nieźle... Myślałem, że to takie odrobinkę mocniejsze, niż sygnalizator obecności za 10 zł ;)

W każdym razie dzięki za opis, na pewno się pozastanawiam. Chyba nawet obejrzę dokładniej kierownicę, czy by tam jednak nie wpasować może dwóch urządzeń :)

Napisano

Całkiem niezłym i niedrogim oświetleniem na przód jest Author A-X-Guard 5 LED. Da się tego używać nawet w celu oświetlenia drogi, choć światło jest bardziej niebieskie niż białe. Ale w tej cenie chyba nie dostaniesz nic lepszego. Jeśli chcesz czegoś konkretniejszego w celu oświetlania drogi, to poszukaj na allegro LED Trust Fire 230 lm na diodzie Cree.

W tej samej cenie powinno się udać kupić Mactronic 1-MLF.

Napisano

Te diody są na tyle krzepkie, że wystarczają na oświetlanie drogi w jeździe po mieście? To i tak nieźle... Myślałem, że to takie odrobinkę mocniejsze, niż sygnalizator obecności za 10 zł :(

Nie, w mieście jest za jasno. Chociaż jakby skierować lampkę bardziej pod koło, to powinno być widać gdzie droga. Służą mi głównie jako pozycyjne.

Ciężko mi porównać do lampki za 10zł, bo nie miałem takiej.

Napisano

W tej samej cenie powinno się udać kupić Mactronic 1-MLF.

Prawda. A orientujecie się jak mniej więcej ma się światło dawane przez takiego (czy pokrewnego) Mactronica do proponowanych wyżej halogenków?

I Mactronic chyba będzie dawał mniej rozproszone światło chyba, czy tak?

Nie, w mieście jest za jasno. Chociaż jakby skierować lampkę bardziej pod koło, to powinno być widać gdzie droga. Służą mi głównie jako pozycyjne.

O to mi właśnie chodzi, by w jednej obudowie mieć takie pozycyjne, które nie oślepiają innych oraz coś drugiego do oświetlania drogi, także świetnie :D

Znalazłem jeszcze taki link odnośnie lekkiej modyfikacji Axa Comet II Halogen: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=234103, ogólnie ta lampka wygląda dość zachęcająco. A oprócz Authora D4WX na razie nie znajduję podobnych konstrukcji...

Napisano

Prawda. A orientujecie się jak mniej więcej ma się światło dawane przez takiego (czy pokrewnego) Mactronica do proponowanych wyżej halogenków?

I Mactronic chyba będzie dawał mniej rozproszone światło chyba, czy tak?

Miałem tylko porównanie w piwnicy. Halogen był chyba jaśniejszy i świecił szerzej (około 180 stopni poświaty). Główny snop skupiony w owal (bardziej w pasek), reszta w prążki. Mactronic skupia w okrąg, światło jest równomiernie rozproszone.

Napisano

Miałem tylko porównanie w piwnicy. Halogen był chyba jaśniejszy i świecił szerzej (około 180 stopni poświaty). Główny snop skupiony w owal (bardziej w pasek), reszta w prążki. Mactronic skupia w okrąg, światło jest równomiernie rozproszone.

Z równomiernie rozproszonym światłem to chyba jeszcze zależy, którego Mactronica wybrać (przynajmniej podług tego, co w Internecie czytałem). Niemniej dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi, zamówiłem już sobie świecidełka na przód i tył i pełen nadziei czekam na dostawę :)

Napisano

Z równomiernie rozproszonym światłem to chyba jeszcze zależy, którego Mactronica wybrać (przynajmniej podług tego, co w Internecie czytałem). Niemniej dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi, zamówiłem już sobie świecidełka na przód i tył i pełen nadziei czekam na dostawę :woot:

A jakie? Zdaj relacje jak się sprawują.

To był MLF-1W.

Napisano

A jakie? Zdaj relacje jak się sprawują.

Na przód wspominana Axa-Basta Comet II Halogen, a na tył Cateye TL-LD170-R.

Póki co dziś doszła przednia, ale jedynie mogłem sobie w garażu po ciemku poświecić. W tych warunkach szału nie było, halogen tylko nieznacznie jaśniejszy niż diody (trochę to dziwne, mam nadzieję, że to tylko kwestia warunków "testowania"), ale jak będę miał okazję skorzystać w praktyce trochę więcej, to odświeżę temat i napiszę coś więcej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Próbuję się ostatnio rozeznać w temacie lampek rowerowych, ale niezbyt mi to wychodzi... Chciałbym się uwidocznić na drodze przednim i tylnym światełkiem i byłbym rad, gdyby udało się to zrobić za nie więcej, niż jakieś 100 zł.

Zasadniczo chciałbym mieć do dyspozycji taki diodowy "sygnalizator mojej obecności na drodze", ale oprócz tego też coś, co kawałek tej drogi mi rozświetli, przy czym niekoniecznie chcę to rozbijać na dwie lampy (a konkretnie lampę i jakiś dziadoski mrugacz ;>) na kierownicy. Nie znam się, ale wydaje mi się, że diodowe latarki to nieco przerost formy w przypadku, gdy chcę tylko dla przyzwoitości zapalić jakąś diodkę, by być łatwiej zauważanym, z drugiej zaś strony z rozświetlaniem drogi to u nich chyba tak sobie.

Myślałem o jakiejś lampce będącej połączeniem halogena i diody, bym mógł palić albo skromne światełko pozycyjne, albo rozświetlać sobie drogę, kiedy jest nieco ciemniej. Nie udaje mi się jednak znaleźć wielu takich (może coś tego rodzaju?). Przede wszystkim zaś chciałem się zorientować, czy w ogóle sensownie myślę :) Nie będę pędził z zawrotną prędkością w nocy po lesie, chodzi mi tylko o komfort, gdy zaskoczy mnie wieczór (pewnie zwykle w mieście, ale i poza nim czy na obrzeżach lasu też chciałbym dać radę).

Do tylnej lampki nie mam większych wymagań, byle nie odpadła i nie miała multiliardów trybów migania (przednia też) :)

Da radę dopasować coś do takiej koncepcji?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Witam.

Biorąc pod uwagę testy zamieszczone w ostatnim MR i rowertour, i podany zakres cen, to na przód polecają Mactrnic MLF-1W, ewentualnie NDB-4WKellys KSL-901, Futura 4Led MAx, Adder RHL-11N, AIM Frontlight F-5, Pro Headlight Led-04, Trelock LS210, Vetta NiteVision 3L, z czego sam używam Mactronica MLF-1W i jestem zadowolony, szczególnie po zainstalowaniu drugiego :))

Na tył może być doskonale widoczny z każdej styrony Mactronic TL-5 w cenie koło 20zł, albo Futura Burn R, lub premium.

Oczywiście życze dobrego wyboru :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Biorąc pod uwagę testy zamieszczone w ostatnim MR i rowertour, i podany zakres cen, to na przód polecają Mactrnic MLF-1W, ewentualnie NDB-4WKellys KSL-901, Futura 4Led MAx, Adder RHL-11N, AIM Frontlight F-5, Pro Headlight Led-04, Trelock LS210, Vetta NiteVision 3L, z czego sam używam Mactronica MLF-1W i jestem zadowolony, szczególnie po zainstalowaniu drugiego :P)

Na tył może być doskonale widoczny z każdej styrony Mactronic TL-5 w cenie koło 20zł, albo Futura Burn R, lub premium.

Oczywiście życze dobrego wyboru :D

No cóż, dzięki za rady, aczkolwiek mam wrażenie, że nie czytałeś wątku, ponieważ nie o takie lampy mi chodziło (przednie), jak również pisałem, że już jestem po zakupie konkretnych modeli ;)

Zaś w kwestii "obiecanej minirelacji"...

Axa-Basta Comet II Halogen:

Lampka uzbrojona w żaróweczkę halogenową oraz dwie diody. Obsługa jednym przyciskiem, kolejne naciśnięcia powodują: 1. halogen -> 2. halogen 50% mocy -> 3. diody -> 4. ciemność. Halogen daje światło żółtawe, rozszczepione nieco na prążki, diody zaś bardziej równomiernie rozproszone i o zabarwieniu niebieskim. Halogen na pełnej mocy daje oczywiście najmocniejsze światło, aczkolwiek nie rozwijałbym przy nim dużych prędkości. Jest jednak wystarczające, żeby dojechać do domu, jeśli nas noc zaskoczyła w lesie (pod warunkiem, że znamy las, bo na obce lasy to wolałbym jednak mocniejsze oświetlenie ;)). Odnoszę wrażenie, że halogen na połowie mocy i światło diodowe są w miarę porównywalne, ale też jakoś wiążąco nie będę oceniał, może mnie zmylać np. różne rozproszenie. Tak czy inaczej jako porządne pozycyjne czy też do powolnego doturlania się do domu/oświetlonych rejonów, to te słabsze tryby powinny się spokojnie nadawać.

Nie jestem w stanie skonfrontować faktycznego trzymania baterii z deklaracjami producenta, bo jeszcze za krótko użytkuję :) Powiem natomiast, że trzeba wykręcić długą śrubkę, jeśli się chce zmienić baterie. Może nie którym to by przeszkadzało, ale ja jestem zadowolony, bo przynajmniej całość się w miarę solidnie kupy trzyma.

Cateye TL-LD170-R:

Pionowa lampka, do montażu na sztycy lub tylnym widelcu. Ciężko napisać coś zaskakującego, przymocowałem, trzyma się dobrze i działa ;) Oczywiście można sobie odczepić i np. wpiąć za pasek czy coś. Obsługa jednym przyciskiem, 2 tryby naprzemiennie z wyłączaniem, czyli: 1. świecenie ciągłe -> 2. wyłączone -> 3. miganie -> 4. wyłączone. A światło jest bardzo przyzwoite, dobrze widoczne, kolega jadący za mną trochę się irytował ;)

Napisano

Do rozświetlenia drogi z czystym sumieniem polecam na przód SIGMA PAVA, moim zdaniem rewelacja, w tej cenie chyba ciężko o lepszą, jakość wykonania bardzo dobra. Na minus moim zdaniem zintegrowany - nieodłączalny klips mocujący. W grobowych ciemnościach naprawdę robi się jasność. Jak bym miał kupować ponownie lampkę to również padło by na tą SIGME tylko że w komplecie ładowarką.

Napisano

Witam,

Polecam taki zestaw:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28546

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18889

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2975

razem ca 20 USD czyli koło 60 zeta.

Przednia lampa w trybie low wystarczy jako lampa pozycyjna, a w trybie high wystarczy do spokojnej jazdy nawet w całkowicie ciemnym lesie.

Sprzedawca wielokrotnie sprawdzony również przeze mnie.

pozdrawiam

Napisano

A jakieś inne propozycję ?? Potrzebuję coś porządnego na prezent dla znajomego i to na już <_<

Bardzo fajną lampką jest Sigma Ellipsoid zwykły prądożerca (5xAA), ale jako, że jest to lampa halogenowa daje stosunkowo dużo światła. Po założeniu akumulatorów istnieje możliwość ładowania ich bez wyciągania z lampki (lampa ma wbudowane gniazdko). Kiedyś na łamach BikeBoard pojawił się artykuł, w którym przedstawiono kilka lampek rowerowych z żarówkami LED. Na koniec testu porównano je właśnie do Sigmy, która pozostawiła LEDy daleko w tyle.

Artykuł na ten temat znajdziecie tu

Sigma Ellipsoid kosztuje bez baterii około 40-50zł

Kilka dodatkowych linków do aukcji, sklepów etc.

1. Allegro

2. Decathlon To akurat cały zestaw, ale sprzedają też same lampki pojedynczo.

(niestety nie mogłem edytować poprzedniego postu)

Napisano

kasperek, w tej samej kategorii cenowej tj 40-50 pln Elipsoid nadal się sprawdza - ale stwierdzenie o pozostawieniu lampek ledowych daleko w tyle jest mocno naciągane.

Sigma Cubelight II - 42 pln

tnsigma20cubelight20ii.jpg

Trelock LS-725 - 80 pln

trelockls725.jpg

Sigma Pava - 180 pln

sigmapavahigh.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...