Skocz do zawartości

[stery ] jaki zamiennik do Cane Creek VP-A76C

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem ramę trek 6500 i potrzebuje do niej stery

Standardowo co wyczytalem na stronie producenta montuje on Cane Creek VP-A76C

Chcialbym zamontowac cos na lozyskach maszynowej klasy ritchey pro

Czy moze ktos mi cos polecic ?

Napisano

Potwierdzam, że te stery będą pasować do tej ramy.

Sam mam FSA MX ORBIT Z, czyli semi-int. Wiadomo jakość dobra, choć trudno mi tu cokolwiek mówić po 800km, ale jedyne co mogę powiedzieć to, że wyśmienicie pracują w stosunku do kulek oraz są bardzo dobrze uszczelnione ;)

Napisano

Potwierdzam, że te stery będą pasować do tej ramy.

Sam mam FSA MX ORBIT Z, czyli semi-int. Wiadomo jakość dobra, choć trudno mi tu cokolwiek mówić po 800km, ale jedyne co mogę powiedzieć to, że wyśmienicie pracują w stosunku do kulek oraz są bardzo dobrze uszczelnione ;)

Przecież w tych FSA też są kulki. Stery mogą pracować dobrze albo źle i jest to związane z ich stanem i sposobem zamontowania.

Napisano

W łożyskach ACB są kulki (zarówno w sterach Ritchey, jak i FSA, jak CaneeCreek i innych), to żadna nowość, jednak po pierwsze pracują pod kątem, dlatego lepiej przenoszą obciążenia (a nie płasko jak kulki w miskach), po drugie zamknięte są w łożysku, więc nie uszkadzają misek i nie trzeba wymieniać całych sterów (wybijać misek z ramy) , proste ?

Napisano

Stery klasyczne też są skośne, nie widziałem jeszcze innych. Ta wymienność jest właściwie jedyną zaletą maszynówek(o ile są tam jakieś katalogowe a nie tylko takie które produkuje Tien Hsin Industries i sprzedaje pod marką FSA), w kulkach można za to kasować luzy. W pracy różnicy nie ma żadnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...