Greg00 Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 Witam Kupiłem ramę trek 6500 i potrzebuje do niej stery Standardowo co wyczytalem na stronie producenta montuje on Cane Creek VP-A76C Chcialbym zamontowac cos na lozyskach maszynowej klasy ritchey pro Czy moze ktos mi cos polecic ?
Rulez Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 http://www.allegro.pl/item719660931_stery_nabijne_fsa_orbit_mx_1_1_8_xtrabike.html http://www.allegro.pl/item719439612_klasyczne_stery_ritchey_pro_1_1_8_centrumrowerowe.html Ja bym wybrał FSA.
Greg00 Napisano 2 Września 2009 Autor Napisano 2 Września 2009 Co przemawia za FSA ? waga czy jakość - wieczność - bezobsługowość ?
Rulez Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Wyzsza jakość przy podobnej cenie Nie ma sterów które się nie zużywają, nawet z łozyskami ACB.
creative1989 Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Potwierdzam, że te stery będą pasować do tej ramy. Sam mam FSA MX ORBIT Z, czyli semi-int. Wiadomo jakość dobra, choć trudno mi tu cokolwiek mówić po 800km, ale jedyne co mogę powiedzieć to, że wyśmienicie pracują w stosunku do kulek oraz są bardzo dobrze uszczelnione
dude Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Potwierdzam, że te stery będą pasować do tej ramy. Sam mam FSA MX ORBIT Z, czyli semi-int. Wiadomo jakość dobra, choć trudno mi tu cokolwiek mówić po 800km, ale jedyne co mogę powiedzieć to, że wyśmienicie pracują w stosunku do kulek oraz są bardzo dobrze uszczelnione Przecież w tych FSA też są kulki. Stery mogą pracować dobrze albo źle i jest to związane z ich stanem i sposobem zamontowania.
Rulez Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 W łożyskach ACB są kulki (zarówno w sterach Ritchey, jak i FSA, jak CaneeCreek i innych), to żadna nowość, jednak po pierwsze pracują pod kątem, dlatego lepiej przenoszą obciążenia (a nie płasko jak kulki w miskach), po drugie zamknięte są w łożysku, więc nie uszkadzają misek i nie trzeba wymieniać całych sterów (wybijać misek z ramy) , proste ?
dude Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Stery klasyczne też są skośne, nie widziałem jeszcze innych. Ta wymienność jest właściwie jedyną zaletą maszynówek(o ile są tam jakieś katalogowe a nie tylko takie które produkuje Tien Hsin Industries i sprzedaje pod marką FSA), w kulkach można za to kasować luzy. W pracy różnicy nie ma żadnej.
Miecho87 Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Maszyny w sterach nie są standardowe - na zewnętrznej bieżni mają fazę (już pomijając rozmiar).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.