Skocz do zawartości
  • 0

Kupuję rower cross

Gość TomoMadej

Pytanie

Gość TomoMadej
Napisano

Witam!

Mam dość kiepskie rozeznanie w częściach rowerowych i w ogóle. Sporo jeżdzę, ale mój stary rower już się kończy. Używam roweru w 95% do jazdy po asfaltowych drogach, więc myślałem nad Crossem. Jakiś czas temu (może nawet i ze 2 miechy temu) byłem w takim sporym sklepie rowerowym w Nowym Dworze Maz. i koleś polecił mi rower "Kross Crow Preria" z zaznaczeniem, że wersję na hydraulicznych hamulcach, gdyż podobno zakłada się je, dobrze odpowietrza i chodzą tak do końca. Mój budżet to ponad 1000zł, więc poczekałem do końca sezonu (ceny jeszcze mogą spaść?). Patrzę na allegro, że te rowerki staniały już o jakieś 200zł, zaczynają się od 999zł. Z tym, że są wersje na różnych oponach i takich innych szczegółach, do 1100zł. Żeby rozwiązać mój problem, musiałbym się pewnie sporo bardziej zagłębić w temat rowerów, ale może osoba znająca się na tym udzieli konkretnej odpowiedzi w mgnieniu oka. Mogę na was liczyć? Mam 180cm wzrostu więc chyba rama 19" będzie dobra? No i ostatecznie coś w takiej cenie możecie polecić, jeśli miałoby być lepsze.

Pozdro, TomoMadej.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość TomoMadej
Napisano

Koleś wyglądał na kompetentnego. Na allegro patrzyłem, jest parenaście aukcji z nimi. Mógłbym prosić o konkretną odpowiedź, który dokładnie brać, bo niektóre różnią się oponami i innymi duperelami. Który najlepiej kupić. Jeszcze dzisiaj się tam przejadę i zobaczę, co mają. A co do sprzedawania crossów... Jakoś nie wiele widzę tych rowerów na drogach, przewąznie teraz modne zjazdówki i czasem trekingowe/turystyczne.

Gość TomoMadej
Napisano

Rozumiem, że te będą najlepsze?

Dzisiaj byłem w sklepie znów i pogadałem troszkę z nimi i mówili, żebym najlepiej się troszke przyjrzał Unibike Viper. Tylko to, że nie ma hydraulicznych hamulców, ale serwisant narzekał, iż:

-saport to chyba tylko maszynowo składany i nic więcej z maszynowym nie związane, bo jest pewnie na wiankach;

-ma dobry amorek;

-dobre hamulce;

-ramę z "gąbki aluminiowej", która np.: przy sztycy szybko się wyciera i luzów dostaje;

-słaby łańcuch i kaseta. Mówił, że trzeba by wymienić od razu łańcuch na HG40, albo już dobrze polecieć i kupić całą nową kasete (która i tak wg. kolesia chyba 2 tyś km nie wytrzyma) z łancuchem shimano twardą i dopasowaną twardością kasetą za 200zł z montażem;

Na allegro stoi taki za 1200zł

http://www.allegro.pl/item728881436_nowy_rower_unibike_viper.html

Nie byłby lepszy wg. was?

Napisano

Zgadzam się w pełni co do tego Rometa. Zdecydowanie bardzo ładny i nieźle wyposazony w stosunku do ceny.

Jest jednak rzecz, która mnie zastanawia. Od pół roku we wszelki tematach dotyczących crossówek podajesz powyższy zestaw linków. Może "coś" w tym jest a może to po prostu mój brak wiary w ludzką bezinteresowność...

Gość TomoMadej
Napisano

Jaki nie byłby fajny, to i tak za drogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...