eloo Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam kupiłem nowy rower z zamontowanymi formulami. Zrobiłem na nim ze 100km i zauwazylem ze po nacisnieciu hamulcow kola mozna na sile o kilka mm obrocic do przodu i do tylu. Efekt jak przy poluzowanej tarczy tylko trzeba wiekszej sily użyć. Tylko jest jeden problem, tarcze sa dokrecone a mam wrażenie ze to klocki sa jakby za male. Przy puszczonej klamce kocki maja w zacisku luz, mozna je swobodnie ruszac. Mialem wczesniej kilka avidów i shimano, ale tam klocki byly dobrze dopasowane do zacisku. Czy to jest normalne w formuli?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Swobodnie to raczej nie bo śrubka je trzyma, co prawda trochę luzu u mnie mają ale bez przesady - kołem ruszać nie mogę. Możesz nagrać film telefonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Tak sobie teraz myślę, że to co piszesz nie może mieć miejsca bo na klocki naciskają tłoczki, które to robią z taką siłą że koło się nie rusza. Czyli przyczyną jest co innego albo tłoczki właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 A masz tam taką blaszkę (sprężynkę) co dociska klocki do tłoczków? http://bicyklon.pl/images/listaklockismall.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2009 tak mam ta blaszkę, Wewnetrzna czesc klockow malowana jest taka sliska farba i po scisnieciu przesuwa sie po tloczkach. Jutro porobie fotki moze uda mi sie nagrac film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Staram sie wyobrazic to o czym piszesz i jakos mi nie wychodzi. Jak klocki moga przesuwac sie po tloczkach? Nie wazne czy masz sprezynke czy klocki sa 'malowane sliska farba' itd, po zacisnieciu klamki maja trzymac tarcze, amen. Moze sa zapowietrzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Staram sie wyobrazic to o czym piszesz i jakos mi nie wychodzi. Jak klocki moga przesuwac sie po tloczkach? Nie wazne czy masz sprezynke czy klocki sa 'malowane sliska farba' itd, po zacisnieciu klamki maja trzymac tarcze, amen. Moze sa zapowietrzone. Całkowicie się z Tobą zgadzam, koło nie może drgnąć, ale eloo też przejmuje się luzem podczas nie hamowania, na postoju. Przy puszczonej klamce kocki maja w zacisku luz, mozna je swobodnie ruszac. Jeśli chodzi Ci i o to czy można je ruszać góra, dół za te wystające dzyndzle - to można, ja tak mam i bardzo dobrze hamują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Heh, coś w tym jest. Choć używam innych hamulców to też mam "luzy na klockach". Objawia się to tak, że jak na postoju stojąc obok roweru zacisnę klamki, ale nie na pałę tylko tak, żeby zablokować koło pod naciskiem samego roweru to też klocki przesuwają się o jakiś ułamek mm w zaciskach co objawia się bardzo podobnie jak luzy na sterach lub amorze, ale występuje i z tyłu i z przodu. Oczywiście jak się zaciśnie mocniej klamki to efekt zanika. W czasie jazdy nie występuje z prostych przyczyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2009 nareszcie znalazłem chwilkę żeby pokazać te luzy o które mi chodzi. Film kiepskiej jakosci bo krecony telefonem a jeszcze youtube go znacznie pogorszył.. Na koncu widac ze klocek dosc znacznie sie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nodun Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 mam ten sam model formula k18 i podobnie mi sie to rusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 faktycznie, rusza się 0_o nie zwróciłem na to nigdy uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Taki 'luz' jest normalny, mam to samo w r1 w k18, identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DC Napisano 5 Września 2009 Udostępnij Napisano 5 Września 2009 ja mam podobnie jak wy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 rozwiązaliście ten problem, czy dalej z tym jeździcie ;/ kupiłem niedawno formule k18 i te luzy nie sa przyjemne. Macie jakies pomysły jak to załatwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 po jakimś czasie problem sam ustąpił, tzn klocki przy puszczonej klamce nadal sie ruszaja ale jak tylko nacisne hamulec koło sie nie rusza, nie ma zadnych luzów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 R1 takze wystepuje, z przodu wiekszy nie wiem czemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.