Skocz do zawartości

[hamulce] Formula oro k18 - luzy na klockach

eloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem nowy rower z zamontowanymi formulami. Zrobiłem na nim ze 100km i zauwazylem ze po nacisnieciu hamulcow kola mozna na sile o kilka mm obrocic do przodu i do tylu. Efekt jak przy poluzowanej tarczy tylko trzeba wiekszej sily użyć. Tylko jest jeden problem, tarcze sa dokrecone a mam wrażenie ze to klocki sa jakby za male. Przy puszczonej klamce kocki maja w zacisku luz, mozna je swobodnie ruszac. Mialem wczesniej kilka avidów i shimano, ale tam klocki byly dobrze dopasowane do zacisku. Czy to jest normalne w formuli??

Staram sie wyobrazic to o czym piszesz i jakos mi nie wychodzi.

Jak klocki moga przesuwac sie po tloczkach?

Nie wazne czy masz sprezynke czy klocki sa 'malowane sliska farba' itd, po zacisnieciu klamki maja trzymac tarcze, amen.

Moze sa zapowietrzone.

Całkowicie się z Tobą zgadzam, koło nie może drgnąć, ale eloo też przejmuje się luzem podczas nie hamowania, na postoju.

Przy puszczonej klamce kocki maja w zacisku luz, mozna je swobodnie ruszac.

Jeśli chodzi Ci i o to czy można je ruszać góra, dół za te wystające dzyndzle - to można, ja tak mam i bardzo dobrze hamują.

Heh, coś w tym jest. Choć używam innych hamulców to też mam "luzy na klockach". Objawia się to tak, że jak na postoju stojąc obok roweru zacisnę klamki, ale nie na pałę tylko tak, żeby zablokować koło pod naciskiem samego roweru to też klocki przesuwają się o jakiś ułamek mm w zaciskach co objawia się bardzo podobnie jak luzy na sterach lub amorze, ale występuje i z tyłu i z przodu. Oczywiście jak się zaciśnie mocniej klamki to efekt zanika. W czasie jazdy nie występuje z prostych przyczyn.

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...