Skocz do zawartości

[amortyzacja] system SPV - wady i zalety

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w związku z tym iż szukajka nie specjalnie dała odpowiedź na pytanie, które mnie nurtuje, postanowiłem zapytać Was: czy SPV bardzo upośledza pracę (czułość) widelców manitou na małe nierówności? Czy problem może być tym większy kiedy osoba ujeżdżająca widelec jest stosunkowo lekka? Wiem, że komora SPV ma dolne ciśnienie koło 50 psi, poniżej której zejście grozi uszkodzeniem tłumika. Proszę o opinie, szczególnie ludzi, którzy mają lub mieli bezpośrednie porównanie widelców Z i BEZ spv.

Pozdrawiam. Marcin

Napisano

Tak, upośledza, ale różne amory w innym stopniu, najgorzej było z wersjami na 2006 rok (z czarnymi goleniami).

Mi niestety w R7 tłumik SPV walnął 2 razy, no i go wywaliłem, zakładając tłumik TPC.

Jak ci się nie spodoba, każesz sobie wstawić inny tłumik w Wigwmie.

Jeśli chodzi o Minutę SPV to opinie ma niezłe :

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.mtbr.com/cat/suspension/2007-forks/manitou/minute-super-spv/PRD_415475_1550crx.aspx&ei=Sj2cStyWHIb8_AaCxcyeBQ&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3DMinute%2BSuper%2BAIR%2BSPV%2BQR%2B140%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:pl

Napisano

Czytałem opinie na mtbr (w oryginale tak nie kłują w oczy :rolleyes: ). Mimo wszystko mało tych recenzji. Ja niestety nie posiadam doświadczenia w obcowaniu z widelcami z wyższej półki żeby wiedzieć na ile to SPV sprawi, że widelec będzie się "gorzej" zachowywał. Dlatego liczę na opinie użytkowników.

Napisano

dla mnie najbardziej zauwazalnym minusem tego systemu jest to ze - jak widac - manitou zmienilo go na absolute. widocznie ich zdaniem tez jest kiepski jako system do widelcow - spv pozostalo z tylu dzielac rynek z intrinsic i raczej nie zapowiada sie by mialo to ulec zmianie.

duza przewaga absolute nad spv jest to ze spektrum ustawialnosci w czasie jazdy jest bardzo duze - od blokady do pelnej aktywnosci. spv w czasie jazdy wylaczyc sie nie da - co więcej - i gorzej - nawet majac dostep do narzedzi/pompki nie mozna spv calkowicie pominąc przy funkcjonowaniu widelca bo cisnienie w komorze spv jest konieczne dla jego bezawaryjnego dzialania.

manitou probowalo rozwijac ten system np montujac wersje spv evolve (tak sie to chyba zwalo) w amortyzatorach o duzym skoku czyli shermanach.

co do opinii o spv - poczytaj recenzje manitou na polskim dh zone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...