szatan21292 Napisano 31 Sierpnia 2009 Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam. W Poznaniu 6 września odbędzie się maraton MTB http://bikemaraton.com.pl/imprezy/y/2009/eid/42/sub/trasa Wiecie możę jak wygląda trasa? czy jest trudna, szybka czy wolna, górzysta czy płaska ? pozdrawiam.
kathon Napisano 31 Sierpnia 2009 Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie jestem pewien ale trasa jest chyba analogiczna jak w zeszłym roku. Oznacza to, że tak jak przystało na okolice Poznania będzie płaska. Dużo ubitych szutrów (szczególnie okolice Swarzędza) i trochę lasu (jak spadnie deszcz to w kilku miejscach może zrobić się błoto). Trasa łatwa technicznie. W zeszłym roku był tylko jeden trudniejszy zjad (krótki, prosty ale bardzo stromy).
szatan21292 Napisano 1 Września 2009 Autor Napisano 1 Września 2009 w sobote 5 września ma być podobno jakaś "wycieczka" po trasie? wiecie możę coś na ten temat co jak i gdzie?
Klosiu Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 Generalnie to chyba najszybszy maraton w Polsce . Na XCMTB bardzo na nim psy wieszaja. No ale sie przejade, nigdy u Grabka nie jezdzilem, zobacze jak to organizacyjnie wyglada. No i nie ukrywam, licze na zyciowa srednia w jezdzie "terenowej" na 100km
Cypriano Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Ja najprawdopodobniej też się wybiorę. Na skandię 13.09 i tak nie mogę pojechać, a taki płaski maraton będzie dobry jako rozgrzewka przed maratonem w Gdyni. pozdrawiam
miskov17 Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 jezdzie "terenowej" na 100km Około 30% to asfalt więc wiesz Za chwilę jadę na objazd, wprawdzie nie startuję ale dam znać jak wygląda trasa - szczególnie dolina Cybiny bo to chyba najciekawszy moment -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Update po objeździe Wiecie możę jak wygląda trasa? czy jest trudna, szybka czy wolna, górzysta czy płaska ? Jest szybko, łatwo i płasko Ogólnie przy takiej pogodzie jak dzisiaj czyli brak wiatru, idealna temp (jak dla mnie oczywiście) średnia pod 30km/h jest jak najbardziej realna. Ja startując z Biskupic i robiąc kółko przez Gruszczyn miałem średnią 28,5km/h a odcinek przez Swarzędz i Antoninek tylko podwyższyłby ją. Jest miejscami trochę piachu ale mimo tego zalecam semi-slicki do max 2.0", coś pokroju Racing Ralph/Race King jest w zupełności wystarczające. Myślę, że nawet opony typu Furious Fred, Maxxlite etc. idealnie sprawdziłyby na tej trasie (oczywiście z jakimś płynem uszczelniającym ;P). Zjazd do doliny cybiny stromy raczej nie jest (oczywiście zależy dla kogo), jednakże ma parę rynienek więc trzeba uważać - zalecam jazdę środkiem a dla mniej wprawnych zjazd obok. Podłoże w tym miejscu to glina więc rower sam jedzie, reszta trasy to typowy szuter i dobrej jakości asfalty. Trasę znam jak własną kieszeń więc śmiało możecie zadawać pytania - mogę opisać każdy kilometr trasy
inferek Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 A wiec jak popada to i tak błota nie bedzie na trasie? Chyba ze na tym gliniastym zjezdzie tylko?
miskov17 Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Tak, ta glina ciągnie się jeszcze przez jakieś 2km i jest to najwolniejszy etap maratonu (i tak do przejechania na blacie )
Pulse Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Ile sektorow jest na tym cyklu? Jak myslice ile osob moze pojawic sie ze na starcie? Kumpel bedzie jechal z 3 sektora, to dobry sektor czy juz emerycki ?
Drozdzu5 Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Ile sektorow jest na tym cyklu? Jak myslice ile osob moze pojawic sie ze na starcie? Kumpel bedzie jechal z 3 sektora, to dobry sektor czy juz emerycki ? Na BikeMaratonie jest w tym roku 7 sektorów. W siódemce startują debiutanci i Ci, którym słabiej poszło na wcześniejszych edycjach (decydują tzw. "punkty sektorowe"). A sektor "3" myślę, że już dość dobry. Ja osobiście startuję w tym roku z "4".
ghost007 Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Ja też się wybieram do Poznania ale tak bardziej z przymusu niż z ochoty. Pojechałbym sobie chętnie maraton ale nie po płaskim No ale takie życie, raz dwa oblecimy i do domu. Co do sektora to 3 to chyba jeszcze nie tragedia. Mi się raz zdarzyło jechać z 6 (jak jeszcze było tylko 6) i to była dopiero katastrofa. Ale są też plusy startowania z dalszych sektorów bo jeżeli jedziesz np. z 3, a uważasz że mógłbyś jechać z 2 czy 1 to cały czas wyprzedzasz a to motywuje do kręcenia, ja przynajmniej tak miałem. Teraz mam 2 sektor i jest mi to na rękę bo jadę giga to mi się nie spieszy, a tempo z 2 sektora jest akurat na pierwszą rundę dystansu giga
szatan21292 Napisano 3 Września 2009 Autor Napisano 3 Września 2009 Jedzie ktoś z was na objazd trasy w sobote ?
Klosiu Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Tzn ze jak jade BM pierwszy raz to jade z 7 sektora? Ale kiszka . Ale giga jade, mam nadzieje ze gdzies w Swarzedzu wyplyne na wolne wody .
Pulse Napisano 3 Września 2009 Napisano 3 Września 2009 Klosi pisz do nich, http://bikemaraton.com.pl/sektory mysle ze dostaniesz sektor mimo ze jest nieco pozno ;-)
Pulse Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 pasuje jednak z Poznaniem 190km w jedna strone dla takiej zabawy odpuszcze ;-) Lepiej wybrac sie do Kosciezyny trasa na pewno duzo bardziej wymagajaca.
Klosiu Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 No tak, Koscierzyna na pewno bedzie ciekawsza i ogolnie ladniejsza. W zeszlym roku mialem ja jechac, ale pechowo w przeddzien urwalem hak przerzutki . A w tym roku nie chce mi sie jechac 180km, skoro mam dobry treningowy maraton pod nosem
Zbyhoo Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 Grabek mógłby się postarać w koncu o ciekawszą trase, ALE jest też plus. Na taką trasę biorę mojego tatę który w górach by sobie nie poradził. Wiec my musimy zrobić tą avs 30 a reszta z 7 sektora niech chociaż dojedzie do mety -co daje dobrą promocję kolarstwa.
Gość R3surrection Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 55 miejsce M2 2:27:48 jestem zadowolony jako to 2 maraton w tym roku Dystans mega 66km tylko przebijanie się z 7 sektora to była udręka...
kathon Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 99 miejsce M2 2:46:58. Pierwszy kontakt z rowerem po 3 tygodniowej przerwie i 12 godzinnej podróży w sobotę. Ogólnie jestem zadowolony chociaż nie znając formy trochę zbyt asekuracyjnie zacząłem.
miskov17 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 10 M1, 114 Open, 2:23 Średnia 27km/h, na całe szczęście byłem w drugiej linii siódmego sektora więc było można od razu konkretnie jechać
Gość BarteX88 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 27 M2 51 OPEN 2:16:05 Trasa ciekawa Minus za ten mostek (niestety jak co roku). Nie wiem jak wam ale mi strasznie przeszkadzał ten wiatr, ciekawe jak czołówka sobie z nim radziła
Winq Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 MEGA 73 M2, 194 Open 02:33:58 Nie jestem zadowolony. Startowałem z końcówki 7 sektora, masakra było to przedzieranie Ale rezultat to wynik słabej formy. No i przez ostatnie 2 tygodnie ledwo co jeździłem Widzę, że fociaków nie ma jeszcze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.