Elefantino79 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam, mam zamiar kupić nową dobra kasetę i zastanawiam się nad SRAM PG-990 X-0, XT ewentualnie XTR. Tylko jak SRAM PG-990 X-0 jest podobny jakościowo do XTR to nie mam zamiaru przepłacać. Zatem mam pytanie czy SRAM PG-990 X-0 to to samo co XTR ??? Pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Kasety Srama nie mają dobrej opinii. Ja osobiście bym nie wydawał tyle kasy na napęd, bo i tak się szybko zajedzie. Optymalnym wyborem jest kaseta XT. Jaki łańcuch chcesz do tej kasety założyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Sram X-0 PC-991 HOLLOWpin - Tylną przerzutkę mam SLXa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Powiedzialbym ze kasety Srama maja zla opinie Nie wnikam w ideologiczne rozwazania Sram czy Shimano ale sa dwa komponenty co do ktorych nie ma sie co zastanawiac: kaseta i przedni mechanizm xtr (jesli mowimy tylko o mtb) Nie wiem jak pozostale komponenty jakich uzywasz ale tyl slx i kaseta xtr, hmm... kto co lubi. Jak cena nie wchodzi w gre to xtr, jednakze propozycja xt wydaje sie byc rozsadniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wiem wiem, ale stopniowo zmierzam w kierunku XTR, a minimum XT. Więc wymieniam stopniowo co mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wez pod uwage ze to nie sa wieczne kasety za jakis czas w zaleznosci co i jak jezdzisz bedzie do wymiany, czyli kasa. Nie zebym Cie zniechecal... Jezdze na xtr od lat i dopoki beda trzymali taki poziom to kolejna moja kaseta bedze spod tego samego znaku, chyba ze konkurencja sie wychyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ok, ale czy na kasetę XTRa łańcuch Sram X-0 PC-991 HOLLOWpin będzie odpowiedni? Czy lepiej zakupić kasetę Srama ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 polecam rohloffa ale one kosztują ok 200zł (łańcuch) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Proszę napisać jaką lepiej wybrać kasetę na XC i maratony 11-32 czy 34 ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 To czy 11-32 czy 11-34 to już musisz sam zadecydować, kwestia upodobań jazdy z niską/wysoką kadencją. No i skoro wybierasz kasety z górnej półki to masa pewnie też ma znaczenie, a 11-32 jest lżejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Kaseta i korba tylko Shimano łańcuch rohloffa lub campy record c9 i jeździć wymieniając co około 900 km lub mierząc suwmiarką. Mam kasetę xtka i korbę slxa jeżdżę na dwóch łańcuchach bo niestety z drugim trochę przesadziłem (1100km) i nowy nie chce się już przyjąć moim zdaniem łańcuchy shimano są kiepskie wytrzymują tak na dobra sprawę około 2000 km (poza graniczny moment wyciągnięcia - jeszcze przed ślizganiem się łańcucha) czy to XTR czy to Deore. Sam się zastanawiałem nad XTRem przy zmianie ramy i powiem szczerze, że chyba zostanę przy XTku. Bo nowe blaty plus nowa kaseta i łańcuch to jakieś bodajże 1600 zł, a jak coś źle pójdzie i okaże się, że po 6000 km będę zmieniał napęd to szkoda moich pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.