Skocz do zawartości

[klocki] zywotność klocków przy hydraulice?

Saito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie ile srednio km przejezdrzacie na klockach. Mam halulce deore XT, klocki metaliczne i tarcze tez jakieś shimano XT dostosowane do metalików przejechałem prawie 1100km na tych klockach (umiarkowany teren pojezierzy) i sa juz w opłakanym stanie. Czy az tak mała jest ich zywotność?? A moze te 1100km to duzo? prosze o wasze spostrzeżenia w tym temacie:) Oczywiście wiem ze wszystko jest uzaleznione od ukształtowania terenu, ale jakichś potwornych zjazdów nie robiłem, wiec klocki miały spokojne zycie:). Jesli jest to istotne to moja waga 83kg, a tarcze 160mm przód/tył. Pozdrawiam.

Moje oryginalne (organiczne) w Tektro Auriga Comp mają 5000km i są już w słabym stanie. Dodatkowo kończą się. Jazda głównie w suchym więc starczają na długo :unsure: na razie mam inne wydatki więc jeszcze pewnie z 1000km na nich spokojnie oblecę :)

Hmmm to moze powodem szybkiego wyeksploatowania moich klocków była dość częsta jazda w błocku i odolnie moktych warunkach... często dochodziły z tarczy niemiłe odgłosy zgrzytania ziarenek piasku :unsure: . Moze wymiana przedniej tarczy na 180mm coś pomoze?? nie ukrywam ze te 160mm to wyśmienicie hamowało tylko na początku...teraz trochę lipton sie zrobił ^_^

2000km - organiczne Avida, ogólnie na suchym fajnie ale jak tylko trochę pokropi to jest masakra.

200km - A2Z półmetaliczne, załatwił je jeden błotny wypad na Wzgórza Trzebnickie

Jakoś dziwnie mało zrobiłeś na metalikach, a w końcu to one są najbardziej wytrzymałe. Kup pół-metaliki albo spiekane, dla mnie najlepszy wybór ;)

Chyba nie ma czegoś takiego jak "za duzo hamujecie" :) hamujemy tyle ile trzeba :yes: a moze zainwestować w ceramiki?? tylko ze akurat do moich hampli metaliki mozna kupić na jedno koło za 35zł na allegro....a ceramiki chyba ponizej 80-90zł sie nie znajdzie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...