Saito Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam. Interesuje mnie ile srednio km przejezdrzacie na klockach. Mam halulce deore XT, klocki metaliczne i tarcze tez jakieś shimano XT dostosowane do metalików przejechałem prawie 1100km na tych klockach (umiarkowany teren pojezierzy) i sa juz w opłakanym stanie. Czy az tak mała jest ich zywotność?? A moze te 1100km to duzo? prosze o wasze spostrzeżenia w tym temacie:) Oczywiście wiem ze wszystko jest uzaleznione od ukształtowania terenu, ale jakichś potwornych zjazdów nie robiłem, wiec klocki miały spokojne zycie:). Jesli jest to istotne to moja waga 83kg, a tarcze 160mm przód/tył. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Moje oryginalne (organiczne) w Tektro Auriga Comp mają 5000km i są już w słabym stanie. Dodatkowo kończą się. Jazda głównie w suchym więc starczają na długo na razie mam inne wydatki więc jeszcze pewnie z 1000km na nich spokojnie oblecę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saito Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 a niby to organiczne są o wiele mniej wytrzymałe od metalicznych...to ja juz nic nie rozumiem czyli wychodzi na to ze bardzo szybko zamęczyłem klocki...zostało ok 0,5mm okładziny beznadzieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Moje organiki w Juicy mają już 1600 km i jedną porządną przeprawę przez błoto i jest ich jeszcze połowa Teren to przeważnie miasto, ale szybkie jazdy po laskach też były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saito Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Hmmm to moze powodem szybkiego wyeksploatowania moich klocków była dość częsta jazda w błocku i odolnie moktych warunkach... często dochodziły z tarczy niemiłe odgłosy zgrzytania ziarenek piasku . Moze wymiana przedniej tarczy na 180mm coś pomoze?? nie ukrywam ze te 160mm to wyśmienicie hamowało tylko na początku...teraz trochę lipton sie zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nodun Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 a jak sprawdzacie grubosc tych klockow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wyjmują i mierzą? ;] Np. suwmiarką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ja kupiłem kiedys uzywana magure louise, klocki były w stanie dobrym, przejechałem koło 1000 (niewiem nie miałem licznika) klocki ile miały tyle maja nic sie nie zuzyły. metaliczne magury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wszystko zależy od warunków na trasie. Jedni potrafią przejechać 5000 km na tych samych klockach ale po mieście, a inni klocki te zdzierają do blachy na jednym górskim maratonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 2000km - organiczne Avida, ogólnie na suchym fajnie ale jak tylko trochę pokropi to jest masakra. 200km - A2Z półmetaliczne, załatwił je jeden błotny wypad na Wzgórza Trzebnickie Jakoś dziwnie mało zrobiłeś na metalikach, a w końcu to one są najbardziej wytrzymałe. Kup pół-metaliki albo spiekane, dla mnie najlepszy wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Pierwsze organiki z J3 skończyłem do zera dosłownie po blisko 1500 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Chyba za dużo hamujecie. Ja używam półmetalowych- Accent, Zeit w Hopach mini i spokojnie wytrzymują 10 tys. km. Jeżdżę i w górach, zawody, błoto i zimowa jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 A może ktoś napisać jaka jest oryginalna grubość klocków w Juicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saito Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Chyba nie ma czegoś takiego jak "za duzo hamujecie" hamujemy tyle ile trzeba a moze zainwestować w ceramiki?? tylko ze akurat do moich hampli metaliki mozna kupić na jedno koło za 35zł na allegro....a ceramiki chyba ponizej 80-90zł sie nie znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 A może ktoś napisać jaka jest oryginalna grubość klocków w Juicy ? W moich Juicy 5 po ~150km z normalnym wykorzystywaniem bez maratonów itp(spokojna jazda) wyglądają tak jak na fotkach. Sama okładzina cierna ma 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.