Pichu Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 W zasadzie każda z tych korb powinna dać rade. Ja wziąłbym jednak alivio na kwadrat. Poniżej tego nie ma co schodzić.
aadidas Napisano 4 Września 2009 Autor Napisano 4 Września 2009 To skusił bym się na tą Alivio z 48zębami. Łańcuch mam nadzieję że się nada do większej korby ? A przerzutka ? Jak klucz potrzebuję do demontażu i montażu ? Zdjąłem ten kapsel z boku to i potrzebny jest odpowiedni klucz nasadowy. Coś oprócz tego ?
Artro Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 A zaczelo sie niewinnie od piasty... Nie lepiej bylo te pianiadze co teraz wydajesz na kolejne czesci i klucze od razu wydac na lepszy rower i miec spokoj? Alivio na kwadrat to dobry wybor
aadidas Napisano 4 Września 2009 Autor Napisano 4 Września 2009 No nie wiem czy lepiej, zakładam że na korbie się skończy czyli 400zł z hakiem. Kupione części chyba są "troszkę" lepsze od oryginalnie zamontowanych w V4. Myślę że na nowy rower z napędem tej klasy musiałbym wybulić od 1000zł w górę.
Blue Napisano 4 Września 2009 Napisano 4 Września 2009 W narzędzia dobrze jest zainwestować bo taka inwestycja się potem zwraca. Raz że nie musisz sam latać do serwisu, płacić dodatkowo kasy, czekać etc. Dwa - czasem kumplowi też się coś naprawi, odkręci, przełoży etc .
aadidas Napisano 4 Września 2009 Autor Napisano 4 Września 2009 Tylko czy te narzędzia to też taki duży koszt ? Klucz do wolnobiegu - 8,99zł, Skuwacz - 9,99zł, wziąłem jeszcze klucz do szprych za 7,99zł, satysfakcja z samodzielnej wymiany - bezcenna Nie doliczam tych kluczy do korby bo jeszcze nie wiem co mam zakupić.
Pichu Napisano 5 Września 2009 Napisano 5 Września 2009 Warto kupić porządniejsze narzędzia Satysfakcja ze klucz wytrzyma więcej niż jeden raz - bezcenna Niestety dobre narzędzia kosztują, już to co jest na zdjęciu kosztowało mnie około 200zł (a dopiero kompletuje).
aadidas Napisano 5 Września 2009 Autor Napisano 5 Września 2009 A tam porządniejsze, jak moich użyję raz na 2 lata to będzie dobrze . Zresztą te też nie wyglądają jakby zaraz się miały rozpaść. Generalnie klucze płaskie i imbusy mam w domu, a dokupuję tylko te egzotyczne rowerowe. Korbę już wiem jak zdjąć, kupiłem "klucz rurowy" do śrubek i takie cudo jeszcze potrzebne myślę http://allegro.pl/item729255811_klucz_sciagacz_do_korb_nowy_polecam.html . Wziąłem tą Alivio 48z. z wysyłką 80zł. Przerzutka niby do 42z. ale może będzie hulać a jak nie to znowu wydatek
TocaS Napisano 5 Września 2009 Napisano 5 Września 2009 Warto kupić porządniejsze narzędzia Satysfakcja ze klucz wytrzyma więcej niż jeden raz - bezcenna Niestety dobre narzędzia kosztują, już to co jest na zdjęciu kosztowało mnie około 200zł (a dopiero kompletuje). ... No tak wiesz. Doczepił bym się do skuwacza. Miałem taki i dałem sobie spokój z nim. Teraz mam Topeaka i jest ok. Orientuje się kto czy robi ktoś czerwone obręcze 26 ?
Pichu Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 No tak wiesz. Doczepił bym się do skuwacza. Miałem taki i dałem sobie spokój z nim. Teraz mam Topeaka i jest ok. Fakt nie jest najwyższych lotów, ale kupowałem go na samym początku. Już tak został, reszta narzędzi jest ok
aadidas Napisano 25 Września 2009 Autor Napisano 25 Września 2009 To znowu ja Jeździłem sobie fajnie, 2 blaty z przodu (przerzutka 42z.), 7 z tyłu (przerzutka i manetka) i lekko piszczącym przodzie napędu (pewnie wytarte kwadraty) a dzisiaj wpadłem na genialny pomysł wyczyszczenia (wyszejkowania) brudnego łańcucha. No to ucieszony jadę z rozkuwaczem jak instrukcja nakazuje a tu trach. Reasumując (no sory) gówniana spinka której nie wolno rozpinać . Pomijam już fakt że założenie graniczy z cudem. Mogę na razie wstawić ogniwo ze starego łańcucha ? Jaką kupić nową ? Ta jest najtańsza i wydaje się łatwiejsza w zakładaniu i może można ją nawet zdejmować http://allegro.pl/item746139890_spinka_sram_do_lancucha_8_rzedow_nowa.html .
pawel1315 Napisano 25 Września 2009 Napisano 25 Września 2009 Kup sobie tą spinkę i nie będziesz musiał się już bawić w rozkuwanie i skuwanie łańcucha. Sam taką posiadam i jest dobra.
aadidas Napisano 25 Września 2009 Autor Napisano 25 Września 2009 rozkuwanie i skuwanie łańcucha W rozkuwanie łańcucha (nie spinki) to bawiłem się w sumie tylko przy zdejmowaniu starego łańcucha. Ta za piątkę będzie dobra ? Niby tylko do Sram'ów ale pewnie takie pierdzielenie
galik85 Napisano 26 Września 2009 Napisano 26 Września 2009 Witam, potrzebuję zbudować koło do Meridy MATTS TFS 100-V z 2008r. Na koło mam 300 zł, tylko że jest kilka warunków. Koło które miałem fabrycznie, szybko się rozleciało. Chciałbym teraz zbudować koło bardzo wytrzymałe, już pod hamulce tarczowe i piastę na łożysku maszynowym, czy jestem w stanie wypieścić się z piasta + szprychy + obręcz w tych 300 zł? Czy powiedzmy mam zacisnąć jeszcze miesiąc pasa i dołożyć "parę" groszy do "czegoś" mocniejszego-lepszego? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.