Skocz do zawartości

[Ramy] Producenci

TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

...każdy wolałby mieć napisane na ramie Specialized niż Kelly's ...

Jeżeli byłbym pewien, że Sabotage Alu wytrzyma bez problemu, to nie potrzebny mi napis Specialized. Ciągnie mnie do tej firmy bo wyczytałem dużo opinii na temat S-Worksa. Super sztywność i wygoda.

..a jak wygląda z serwisem ram ? No cóż może się zdarzyć że rama pęknie, czy też złamie się. Myślałem o XTC Gianta kiedyś ale dowiedziałem się, że ciężko z serwisem.

hudy pocieszę cię...

Ibis stopniowo rozszerza ofertę....

Jest Tranny hardtail jest oczywiście Mojo (pogranicze XC/AM) jest szosówka i w planach na ten rok Mojo HD (zjazdówka), miał być 29 Mojo na ten rok, ale jest jakaś obsuwa...

Na tego ostatniego czekam i sprezentuje sobie...

Więc nie jest tak źle, po za tym Ibis chyba nie dąży za bardzo do bycia "Popularnym" Właściciel do zarabiania kasy wybrał "niszową drogę"..., ale wychodzi mu to dobrze...

@mako7 - wszystko jest z etykietką "stan obecny", a "stan obecny" prezentuje się jak prezentuje. Nie wątpię, że Ibis jest w stanie stworzyć i zaprezentować niedługo pełną ofertę rowerów równie doskonałych (na tyle na ile mogą być doskonałe - nie wszystkim się przypasuje) jak to co już wyprodukował. Wtedy z pewnością wskoczy do mojego top5 jako firma z pełnym asortymentem o ponadprzeciętnym designie i jakości. I od razu przesunie się na czoło, może nawet na pierwsze miejsce.

Bo w końcu mówimy o firmie, bo jeśli chodzi o top5 rowerów, to Mojo spokojnie zajmuje jedno z pierwszych trzech miejsc :whistling:

...wg mnie ibis jest nudny - choc sam na nim jezdze. od chyba 4 lub 5 lat nie stworzyli nic nowego - poza zmianą kolorkow ram.

w stanach cena za rame zupelnie normalna - mimo tego nie jest to produkt masowy. dla firmy to dobrze - dla imidżu jakosciowego rowniez. jak patrze na forum mtbr wiekszosc ibisow traktowana jest jak przedmiot uwielbienia przez ich wlascicieli - watpie zeby dawali im w kosc co z kolei ogranicza ilosc reklamacji :thumbsup:

moje wrazenia po roku eksploatacji: szczegoliki wykonania gryzą w oczy :) wahacz uderza jakims cudem o przedni trojkąt masakrujac lakier. zintegrowane stery - nie wiem czy dla roweru mtb to takie dobre rozwazanie... kiepskie lozyska o marnej zywotnosci - do tego sakramencko trudno wymienialne bez uszkodzenia powierzchni łącznikow. zacisk podsiodlowy - rama niespecjalnie kompatybilna z innymi niz standartowy ibisa. i jak na dzisiejsze standardy i uzyty material - bardzo przecietna waga.

to tyle na temat ramy z top 5 :)

Felt też stosuje stery zintegrowane, nawet w ramach Virtue i Compulsion.

TocaS

Jeśli weźmiesz Speca na pewno nie będziesz żałował, zresztą ramy Gianta w wykonaniu na Polskę są krótkie (odpowiednik naszej 21" na zachodzie ma 20" podsiodłówki przy takiej samej długości).

@Tobo - nie mam możliwości wgryzać się w takie szczegóły, bo nie jestem użytkownikiem, w odróżnieniu od Ciebie. Mogę oceniać po geometrii (choć dopóki się człowiek nie przejedzie to i tak często jest to wróżenie z fusów i można się srogo zawieść), wyglądzie (a tu Mojo ma spooory plus). A, że nie czytam wszystkiego co o nich piszą użytkownicy to wyraźny znak, że do zakupu mi daleko, bo pierwsze miejsce jest niezagrożone :thumbsup:

moje wrazenia po roku eksploatacji: szczegoliki wykonania gryzą w oczy

No właśnie te sczególiki kiedy są dopracowane tworzą image firmy, powiedzmy, że można to zrozumieć w taniej masówce, ale nie w ceniącej się marce, tam są nie do przyjęcia.

Wpadki zdarzają się każdemu, jednak szanującace się firmy powinny je szybko usuwać.

• 2 tygodnie później...

zresztą ramy Gianta w wykonaniu na Polskę są krótkie (odpowiednik naszej 21" na zachodzie ma 20" podsiodłówki przy takiej samej długości).

Ramy Gianta na Polske wcale nie sa krotsze, sa dokladnie takie same jak na zachodzie. Jest tylko blad w PL wersji katalogu i na stronie - jest zle podana dlugosc rury podsiodlowej. Po prostu rama 21" to 20", 19" to 18" itd.

• 2 miesiące temu...

A jak ramy Scott'a się mają porównując z np. Trekiem, Specem... czołówką? Chodzi o jakość wykonania (np. spoiny), sztywność, wytrzymałość.

Czy te wszystkie znane, światowe firmy produkują ramy dla siebie, czy może ramy robią np. 2-3 firmy, a reszta marek po prostu korzysta z tych wyrobów?

Kiedyś, gdzieś 'obiło' mi się o uszy, że dla Scott'a ramy robi Giant, prawda to?

Dziękuje z góry za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...