Skocz do zawartości

[przerzutka] jaki patent na poprowadzenie linki?

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

obecnie mam przednią przerzutkę Alivio FD-M413 o górnym ciągu (http://shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/Alivio/product.-code-FD-M413.-type-fd_mountain.html) i linkę poprowadzoną z góry (od siodła do przerzutki).

ponieważ chcę zmienić korbę na 3-rzędową tiagrę (52/42/30) konieczna jest też zmiana przerzutki. jedyna pasująca do tej korby przerzutka (http://www.probikes.pl/img/itm/big/421.jpg) ma także dolny ciąg, ale z jej wyglądu moim zdaniem ewidentnie wynika że linka powinna być poprowadzona od dołu spod suportu.

i tu jest problem bo moja rama nie jest przystosowana do takiego prowadzenia linki. pod ramą ani pod suportem nie ma kompletnie żadnych przelotek. jest jakiś patent na poprowadzenie linki dołem aby to wszystko chodziło?

i jeszcze jedno pytanie. alivio mam 66-69 stopni a tiagra jest 63-66 stopni. czy jeżeli da się założyć tiagrę to regulacja przebiegnie prawidłowo? ramę mam w granicach 69 stopni.

jest jakiś patent na poprowadzenie linki dołem aby to wszystko chodziło?

jest taki patent. może w dziale mania lekkości się kiedyś przewijał. właśnie miłośnicy wagi lekkiej dokręcają coś by móc używać szosowych czyli lżejszych przerzutek w góralu.

i jeszcze jedno pytanie. alivio mam 66-69 stopni a tiagra jest 63-66 stopni. czy jeżeli da się założyć tiagrę to regulacja przebiegnie prawidłowo? ramę mam w granicach 69 stopni.

te kąty nie wiem co oznaczają ale gdybym na nie zwracał uwagę nie mógłbym zastosować obecnej przerzutki ( SRAM 9.0 ) ani tej poprzedniej ( XTR, jeszcze wcześniej Alivio ) chyba też żadna inna by się nie nadała. wszystkie miały 66-69st a rama coś ok 72-73st. z resztą w Twoim biku też będzie coś takiego bo 69 stopni to wartość niewiarygodna. w przypadku roweru FR czemu nie ale jako kąt główki ramy.

http://shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/komponenty_do_rowerow/deore_lx/product.-code-FD-T661.-type-.html

cos takiego powinno działać. może nie tak dobrze jak dedykowane przerzutki...

kolega używał również trekingowej przerzutki z korbą Sachsa gdzie miał szosowy blat 53t a średnią zębatke 36t. różnica między nimi jak widać olbrzymia ale to działało :D

• Mod Team

Ja u siebie musialem zastosowac cos podobnego o czym piszesz. robilem to sam i całkowity koszt wyniosł max 10zł za czesci. Wyglada to minej wiecej tak : --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ceec90683825c01.html

Na zdjeciu (zreszta kiepskiej troche jakosci ale z tel robione) nie widac ale linka nie trze o siebie. Kołko to najzwyczajniejsze kołko z przerzutki z wycietym rowkiem (piłka do metalu i chwila roboty) i spiłowanymi zebami. obejma to zwykła najtansza obejma podsiodłowa przecieta w połowie zeby sie dało zalozyc.

Patent mozna stosowac do górnego jak o dolnego ciagu jezeli sie nie ma przerzutki na oba ciagi. tylko trzeba linke na tył kupic bo przednia za krotka bedzie. NIe zmienia to skoku linki ani działania przerzutki :D

te kąty nie wiem co oznaczają ale gdybym na nie zwracał uwagę nie mógłbym zastosować obecnej przerzutki ( SRAM 9.0 ) ani tej poprzedniej ( XTR, jeszcze wcześniej Alivio ) chyba też żadna inna by się nie nadała. wszystkie miały 66-69st a rama coś ok 72-73st

Faktycznie nie wiesz co oznaczają :unsure: , kąt 66-69 dotyczy kąta między rurą podsiodłową a dolnymi widełkami z tyłu, i nie jest to kąt rury podsiodłowej 72-73 który mierzy się - rura podsiodłowa względem lini łączącej osie kół.

Zdecydowana większość hardtaili do XC ma ten pierwszy wymiar w granicach 66-69.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...