Skocz do zawartości

[Przednia przerzutka] wymiana altusa z luzami

heniekkrol

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mnie zdziwiło brzęczenie w nowej w zasadzie przerzutce ( przebieg ok 750km ).

(pojawia się przy niektórych przełożeniach, wpada w rezonans i dzwoni.

Jednak po przestudiowaniu tamatu na forum widzę, że szybko pojawiające się luzy to w miarę częsta sprawa.

( tak na marginesie - w starum rowerze, katowanym od kilku lat niemiłosoernie, jakiś shimano z najniższej półki pracuje bez zarzutów :) )

Teraz kwestia wymiany - czy mogę zastąpić slx'em tego altusa topswing ? Czy może jakąś inną ? Ważne żeby była "trochę" trwalsza :)

( konfig to korba isoflow, kaseta 8 acera, p.tył alivio, manetki alivio )

Powiem tak. Na przodzie mam SLX-a FD-M665 z tyłu kaseta Alivio 8 rzędowa i mam problem z wyregulowaniem tej przerzutki tak aby nic nie obcierało. Gdyby nie microindex w moich sramowskich manetkach to byłaby totalna lipa. Zamień to na jakieś Alivio. SLX-y chyba są przystosowane tylko do napędów 9-cio rzędowych niestety...

• Mod Team

Wcale nie koniecznie. Ja np mam przenia Deore LX dedykowana po 9 rzedowy naped. naped mam faktycznie 9 rzedowy ale smigam na lancuchu 8 rzedowym - ot takie zboczenie :unsure: i przy odpowednim suporcie mam ustawione tak ze łańcuch leciutko obciera na 9(ale rzadko 9tki uzywam)i moge wbić z przodu 3 i 2 i nie obiera czyli bardzo szeroko działa bez obcierania. Kewstia znalezienia tego idealnego miejsca.

Manetki mam lx rapid wiec nie maja mikroindeksacji ale wszystko i dize wyregulowac ^_^

• Mod Team

...teraz mogę marzyć o tym.

JA tam bym o tym nie marzył ;) niewiem jak ze sztywnoscia w mojej raie ale raczej sie nie giba, zato korbie brak sztywnosci. Korba sachs quartz, bardzo fajna i prawie niezniszczlna moim zdaniem, niestety blat waha sie ok 3mm. ale mimo tego działa jak pisałem wczesniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...