Skocz do zawartości

[Rower XC] Składak - zestaw do oceny

rodex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Chciałbym prosić o jakieś opinie/sugestie dotyczące zestawu który planuje złożyć. Byłby to mój pierwszy świadomie składany rower. Nie dysponuje zbyt dużą wiedzą odnośnie komponentów, dlatego przedstawiam tu ten zestaw licząc na pomoc. Czy wszystkie części będą do siebie pasować, czy są dobrej jakości, ew na co wymienić. Podaje po kilka opcji z każdego elementu, bo nie jestem do końca zdecydowany co wybrać.

Dzięki za pomoc.

Rama - Corratec SuperBow

Amortyzator - Manitou R7 Elite, Rock Shox Tora, Marzocchi Dirt Jumper 2

Hamulce - Shimano Deore Disc Brakes M535, Avid Juicy 3, Hayes Stroker Ryde Disc V6

Korba - Deore LX FC-M583, Deore FC-M542,

Przerzutka przód - DEORE SLX FD-M661

Przerzutka tył - SRAM X-7

Manetki - Gripy SRAM X.9

Kaseta/Łańcuch - Deore

Mostek - 3T ARX

Kierownica - RITCHEY WCS 31,8, PRO XCR 31,8

Jeśli chodzi o kola to na 99% będą to jakieś składane na obręczach Mavica/Alexrims, piastach Shimano i szprychach DT/Mach1/Sapim cieniowanych 2.0-1.8-2.0

Widziałem tez ciekawe piasty firmy HOPE i Novatec, ale nie wiem co to za jakość. Jakby ktoś znał te produkty to będę wdzięczny za opinie.

Dziękuje z góry za pomoc

Napisano

a ile ważysz??

co do komponentów jeśli wybierać z tych to: R7, juicy3, korba lx, przerzutka tył sramx-7, przód szimano, keta i łańcuch xt,

co do rurek wg uznania, do wyboru do koloru...

piasty novatec, dają radę, kręcą się nie najgorzej, bezobsługowe, przy większej wadze bikera czasami się sypią po 8k km...

co do Hope firma sama w sobie, nigdy nie jeździłem niech się wypowiedzą użytkownicy...

Napisano

Zawsze można znaleźć coś lepszego, lżejszego itd, ale to wiąże się z kosztami. Wydaje mi się, że pomiędzy SLX a LX (oczywiście HT2) nie poczuję aż tak znaczącej różnicy w sztywności. Mam też zamiar odkręcić najmniejszą zębatkę, bo wydaje mi się zbędna.

Co do wagi to max 70 kg, w sezonie ok 65 więc z kołami można pokombinować.

Napisano

Ja głównie jeżdżę na szosie, mtb chce złożyć żeby trochę urozmaicić trening, czasem wystartować w jakichś zawodach MTB (choć wiem, że tu liczy się technika, która na szosie jest zupełnie inna więc początki mogą być trudne). Zmierzam do tego, że w szosie mam korbę 52/39 i kasetę 11-23. Z zębatki 39 nie korzystałem nigdy, na kasecie koronek 23 i 21 też nigdy nie używałem. Jeżdżę na 11-12-13-14-15-16-17-19 i 52. Po zrzuceniu na 39 zaczyna się młynek a jazda staje się męcząca nawet przy 15% podjazdach. Zakładając że na MTB będę miał tarcze 44/32 i kasetę 11-32 to wg mnie w zupełności wystarczy góry. Oczywiście mogę się mylić, ale dokręcenie trzeciej tarczy to nie problem. Poza tym widać wyraźny trend w MTB do zmiany z 3 na 2 tarcze i kasetę 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...