Skocz do zawartości

[Hamulce] tarczowe Hayes Stroker Trail czy xt - które wybrać ?

mikolaj

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem właśnie nowy rower Giant Trance 2

http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/1965/31301/?collections_id=3

i nie wiem czy pozostać przy oryginalnych hamulcach Hayes Stroker Trail czy zamontować posiadane xt’ki - zaciski BR-M775 , klamki BL-M775. Używam ich od roku i bardzo dobrze się sprawują, o Hayes’ach nic nie wiem. Jeżdżę rekreacyjnie przez cały rok po Poznaniu i okolicach. Które wybrać ?

A ja wybrałem Hayesy Trail bo okazały się mocniejsze od XT na których miałem okazję jeździć.

No i kolor pasuje mi do ramy :P

Jak na razie są bezawaryjne.

Ale to normalne że posiadacze XT chwalą swoje, a właściciele Hayes swoje.

Pewnie więcej zarobisz na Hayesach (są nowe) - więc zostań przy XT.

Ogólnie opinia o hamulcach Hayesa w Polsce jest dość negatywna, głownie przez modele Nine i Stroker Ryde. Jednak słyszałem wiele pozytywnych opinii o Trailach, że podobno nie są tak awaryjne jak Ryde i siłe mają również w porządku.

Fajnie by było gdyby ktoś napisał jakąś recenzje na temat tych Hayesów i porównał do Avida i Simano.

Pozdrawiam! :P

A ja od ponad 3.5k km ujeżdżam Traile(180/160mm) i muszę (po raz kolejny na forum) bardzo je pochwalić. Głównie jeśli chodzi o siłę hamowania. Do tej pory nie sprawiły mi żadnego kłopotu, wręcz przeciwnie, kilka razy w ciężkiej sytuacji pomogły. O xt słyszałem wiele dobrego ale nie miałem okazji jeździć więc pozostawiam bez komentarza.

a ja jezdze na stroker ryde i nigdy niepolece nikomu hayesa, moze traile są lepsze ale wydaje mi sie ze korpus klamki jest taki sam w trailach i w ryde a mi sie zatarł tłoczek w dzwigni, jeszcze jak by hayes łaskawie napisał w instrukcji servisowej jaki rozmiar oringa tam jest to by dobrze a oni mają cały zestaw na wymiane dwie uszczelki sprezynka tłok i to wszystko za jedyne 90zł. :)

ja polecam sprzedac hayesy, nie są to pewne hamulce,

jeszcze takie pytanko na boku, może wie ktoś gdzie można w necie kupić oringi na sztuki? bo 1000szt. to mi kurcze niepotrzeba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...