kirkris Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam, przymierzam się do kupna hamulców tak do 1,2kPLN. Wszyscy pasjonuja się opisami głownie trzech typów: Juicy, Elixir i Formula. W podanej cenie znajdę właściwie wszytskie te modele i dodatkowo jeszcze XTRy. Przejrzałem prawie większość wątków w tym dziale ale nie znalazłem żadnej opinii na temat hamulców XTR. Czy ktoś może coś na ich temat powiedzieć? Wagowo są równie lekkie jak Formula, cena porównywalna. Dlaczego więc są tak mało popularne? Czy sprawiają jakieś problemy, są duzo słabsze niż konkurenci? Moim drobnym ograniczeniem jest to że mam piasty na CL, więc Shimano wydaje się sensownym wyborem (nie trzeba dokupować tarcz ani stosować adapterów na 6 śrub). Bedę wdzięczny za sugestie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Bo panuje moda na nie-Shimano i dlatego są tak mało popularne. Jak dla mnie to wyjątkowo dobry wyrób od Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuku Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja jeżdzę na XTRach z tarczami CL również XTRa 160mm, do tego klocki spiekane Accenta, ważę niecałe 70kg i zatrzymywanie w górach jest bezproblemowe, a zjazdy w Beskidach i nie tylko mamy czasem naprawdę hardkorowe... Jeździłem ostatnio na Formulach ORO K24 Dornifa z forum przez chwilę i też muszę powiedzieć, że chodzą jak żylety, ale dla mnie mają za małą klamkę i miałbym problem z serwisem w okolicy w razie czego, poza tym nie zamierzam wracać do tarcz na 6śrub już. Avidy? Juicy bym sobie darował, miałem do czynienia z Ultimatem i Juicy 3 i obie po niezbyt długim okresie czasu miały wielkie luzy na klamkach. Może Elixiry będą lepsze, ale ja bym się zastanawiał nad Shimano, (szczególnie jeśli masz tarcze na CL, bo różnica jest zauważalna przy używaniu hamulców XTRa z tarczami na 6śrub a CL) a Formulą właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Jeżeli masz piasty na CL, to lepsze będą XTRy. Swojego czasu miałem dylemat między Elixirami a XTRami (piasty na CL). Padło na Elixiry i jestem bardzo zadowolony. Jednak pełnia zadowolenia nastąpiła dopiero po zmianie tarcz na XTR właśnie (180/160). Adaptery, jakie by one nie były, zawsze zostawiały pewien niedosyt, to luz tarczy, to problem z wycentrowaniem. Po zmianie poprawiła się też jakość hamowania, ale to subiektywne odczucie. No i tarcza G3 z adapterem CL (Shimano) jest odczuwalnie cięższa niż tarcza XTR. Wizualnie też tarcza z adapterem nie do końca mi odpowiadała, tarcze SM-RT97 są wg mnie ładniejsze. Dlatego polecam Elixiry i tarcze XTR Jednak bardzo ważna uwaga. Zacisk hamulca Elixir nie jest kompatybilny z powyższą tarczą w rozmiarze 160 (Avidowski adapter hamulca IS/PM). Aluminiowy pająk, na którym jest tarcza uderza o zacisk. Konieczne jest dosztukowanie podkładek celem minimalnego (ok 2mm) podniesienia zacisku. Nie wiem czy adapter shimanowski by pomógł, bo w ciemno nie kupię, ale na rozmiar 160 powinny być raczej takie same (sprawdzałem z Hayesem i nie jest "wyższy"). Na zdjęciu widać podkładki (czarne) między śrubami a adapterem i odległość pająka od zacisku. Co ważne, po takim zabiegu klocki lepiej pasują do tarczy. Taki "anty-shimanowski dzyndzel". Na korzyść Elixirów przemawia jednak większa łatwość wszelkich regulacji (wersja CR). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Dlaczego więc są tak mało popularne? Czy sprawiają jakieś problemy, są duzo słabsze niż konkurenci? Tak ja powiedział Schwefel jest moda "na nie-Shimano". Ponadto ludzie nie chcą mieć dodatkowych kłopotów z rodzajem mocowania tarcz do piast(tak wiem, to nic nader skomplikowanego, ale zawsze coś), osobiście preferuje 6śrub, niż CL Aspekty psychologiczne, jedni wolą wybrać Formulę niż Shimano, z tego względu, że Formula jest mniej spotykana niż Shimano, wiec i ma się bardziej unikalną część... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Czy są mało popularne? Naprawdę wiele rowerów ma hample XTR i zdecydowanie łatwiej je spotkać "gdzieś po drodze" niż Formulę czy Eixiry. Od czasu do czasu można usłyszeć narzekania na nieznaczne wycieki w XTR ale są to raczej jednostkowe przypadki. W każdym bądź razie są to świetne hample, równie dobre jak Elixiry CR Mag, które na allegro były niedawno za 1300zł. Oba są naprawdę mocne, bez problemu można dozować siłę hamowania, w XTR'ach nie musisz stosować adapterów ale za to w Elixirach masz Pad Contact. Elixir CR zapewne tak samo dobrze hamuje jak CR Mag (a może i lepiej) ale waży 300g co w moim mniemaniu go dyskwalifikuje. Na temat ORO się nie wypowiadam bo widziałem je raz w życiu na targach Podsumowując: obojętnie co weźmiesz będziesz zadowolony ale ze względu na piasty CL wybrałbym Shimano lub zachwalaną Formulę z jakimiś lekkimi tarczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirkris Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dziekuję, czyli utwierdziliście mnie w moich zamiarach Co do proponowanego rozwiązania połaczenia Elixirów z tarczami XTRa to raczej mi nie pasuje ze względu na konieczność osobnego dokupowania tarcz XTR co istotnie podnosi koszty zakupu (i wspomniane kombinacje z montażem) Kwestia oryginalności nie jest dla mnie tak istotna, ważniejsza jest niska awaryjność i łatwość serwisowania. pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 polecam http://www.forumrowerowe.org/topic/52584-hamulce-avid-elixir-vs-juicy-7/page__pid__621489__st__180entry621489 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Mam pytanie w których z wymienionych w tytule hampli jest możliwość wymiany klocków bez zdejmowania zacisku(w przypadku Shimano chodzi mi raczej o model XT)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 W Juicy trzeba zdjąć koło, w Elixirze można bez zdejmowania/rozkręcania niczego wymienić. W K24 również bez zdejmowania/rozkręcania niczego wymienić. W Shimano XT też bez zdejmowania/rozkręcania niczego wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.