Baart1980 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam serdecznie. Sprawa jest krótka. Szykuje się niedługo rajd rowerowy, więc oczywiście się zapisałem, lecz jest problem - tylny hamulec się tak zacisnął, że nici z rajdu. Mam Gianta terrago, hamulce mph3 zalane dot4 (wedle instrukcji) Pomóżcie, co można w takiej sytuacji zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak się zacisnął ?? Na tarczy, czy na "sucho" ?? Jeśli na sucho, no to wystarczy wziąć nóż i rozepchać tłoki/klocki. Jeżeli na tarczy, no to nie wiem w jaki sposób to zrobiłeś. Opisz problem dokładniej, to będzie łatwiej pomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Zapewne jesteśmy posiadaczami tych samych rowerów. Mi się zdarzyło, że w tylnym hamulcu jeden tłoczek nie chciał chodzić. Pomogło zablokowanie dobrego tłoczka tak aby wymusić pracę zablokowanego. Oczywiście trzeba naciskać klamkę hamulcową. Dodatkowo przeczyściłem szmatą tłoczki gdzie jest dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baart1980 Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ok, wszystko jasne. Ponieważrowerek stał dłuższy czas w piwnicy, a panowała tam niższa temperatura, to cos sie musiało stać z płynem hamulcowym, co spowodowało zapowietrzenie się hamulców. Po prostu nie mogłem nacisnąć klamki, bo się nie dało. Rozwiązanie - Dolewać płynu DOT4 do zbiorniczka u góry, przy klamce. Zbiorniczek zamknąć śrubeczką i następnie trochę popompować klamką. Poluzować śrubeczkę przy hamulcu - powinny wylecieć płyn i bąbelki powietrza. Czynność cały czas Powtarzać, aż przestaną wylatywać bąble. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Prawde mówiąc to dziwny sposób odpowietrzania. Polecam ten z instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Prawde mówiąc to dziwny sposób odpowietrzania. Polecam ten z instrukcji Witam! Chcę podzielić się fotką rozebranego na części hamulca Giant mph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.