pawel1315 Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzisiaj postanowiłem zając się moim rowerem, tzn. czyszczenie napędu, smarowanie tłoczków w Juicy three, poregulowanie przerzutek, sprawdzenie wszystkich śrub. Po zdjęciu łańcucha, ewidentnie było widać, że hak przerzutki jest krzywy ... Dolne kółeczko przerzutki było po za ostatnią koronką kasety, a przednie pomiędzy 8 i 9, więc postanowiłem naprostować hak kombinerkami Złapałem hak w najniższym miejscu no i lekko go wygiąłem. Chciałem sprawdzić czy jest już lepiej i zacząłem wkręcać przerzutkę. Pierwsze dwa zwoje szły ciężko, reszty już nie dało się wkręcić bez użycia dużej siły więc nic już nie ruszałem Teraz pojawia się pytanie czy da się to jakoś naprawić czy trzeba wymienić hak ??
Mephistofeles Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Można przegwintować, pewnie gwint się rozjechał trochę. Jak bardzo krzywy ten hak był? Bo jak jakiś bardzo zwichnięty to może pęknąć po takim prostowaniu.
Mod Team Puklus Napisano 25 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2009 W gwint haka przerzutki pasuje oś od tylnej piasty. porządna oś jest na tyle twarda ze mozna by nia nastawić gwint. najpierw wroc hakowi jego dawny kształt wkrec oś i wtedy osią mozesz manipulowac.
jepek Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Nie polecam prostowania haka... Lepiej zapłacić te 20zł za nowy hak. Mnie prostowanie kosztowało wymianę haka, ale i przerzutki, heh.
Mephistofeles Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja ponad pół roku jeżdżę na prostowanym, nie odczuwam różnicy. Co prawda nie jestem wyczynowcem, ale jak trzeba to roweru nie oszczędzam . Dlatego mówię, wszystko zależy jak bardzo krzywy.
pawel1315 Napisano 2 Września 2009 Autor Napisano 2 Września 2009 Jepek mój hak na allegro kosztuje 50 zł Mam rockridera. Temat już nieaktualny, ponieważ wykręciłem hak, zawiozłem do Decathlonu i wymienili mi na nowy, na miejscu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.