Skocz do zawartości

[hak przerzutki] wygięty - czy da się coś jeszcze zrobić ?

pawel1315

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj postanowiłem zając się moim rowerem, tzn. czyszczenie napędu, smarowanie tłoczków w Juicy three, poregulowanie przerzutek, sprawdzenie wszystkich śrub. Po zdjęciu łańcucha, ewidentnie było widać, że hak przerzutki jest krzywy ... Dolne kółeczko przerzutki było po za ostatnią koronką kasety, a przednie pomiędzy 8 i 9, więc postanowiłem naprostować hak kombinerkami :( Złapałem hak w najniższym miejscu no i lekko go wygiąłem. Chciałem sprawdzić czy jest już lepiej i zacząłem wkręcać przerzutkę. Pierwsze dwa zwoje szły ciężko, reszty już nie dało się wkręcić bez użycia dużej siły więc nic już nie ruszałem :( Teraz pojawia się pytanie czy da się to jakoś naprawić czy trzeba wymienić hak ??

• Mod Team
Napisano

W gwint haka przerzutki pasuje oś od tylnej piasty. porządna oś jest na tyle twarda ze mozna by nia nastawić gwint. najpierw wroc hakowi jego dawny kształt wkrec oś i wtedy osią mozesz manipulowac.

Napisano

Nie polecam prostowania haka... Lepiej zapłacić te 20zł za nowy hak. Mnie prostowanie kosztowało wymianę haka, ale i przerzutki, heh. :P

Napisano

Ja ponad pół roku jeżdżę na prostowanym, nie odczuwam różnicy. Co prawda nie jestem wyczynowcem, ale jak trzeba to roweru nie oszczędzam ;). Dlatego mówię, wszystko zależy jak bardzo krzywy.

Napisano

Jepek mój hak na allegro kosztuje 50 zł ;) Mam rockridera.

Temat już nieaktualny, ponieważ wykręciłem hak, zawiozłem do Decathlonu i wymienili mi na nowy, na miejscu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...