pharoah Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam szanowne Koleżanki i Kolegów, Od niedawna posiadam profil na forum, choć zawartej w nim wiedzy przyglądam się z zainteresowaniem wielkim od długiego już czasu. Zatem aby obowiązującej formie stało się zadość chciałem się przywitać gromkim Dzień Dobry, swojskim Witojcież, czy alpejskim Grus Gott. Nazywam się Tom i jeżdżę od lat 25. Więcej nałogów nie mam. Zbieg okoliczności, któremu nieco pomogłem, spowodował, że pozbawiłem sie roweru, który mi dzielnie służył lat wiele. Epizod ów miał mnie zmotywować do zakupu/zdobycia/złożenia nowego roweru. I tu stanąłem na rozdrożu - zachęcon prezentowanymi rowerami złożonymi przez kolegów dostałem ślinotoku. Na Fulla. Lewych rąk raczej nie mam, wydaje mi się, że już umiem powstrzymać paluchy przed wkładaniem ich w mechanizmy, kórych budowy nie znam. Jednak pojawiły się wątpliwości mnogie. Po wielu frasunkach stwierdziłem, że chyba jednak sobie złożę rower. Przyznaję, że finalnie podjęciu decyzji dopomógł rzut monetą specjalnie spreparowaną (obie strony to reszki). Stąd też mam wiele wątpliwośći, które chciałbym sukcesywnie rozwiewać. Mam nadzieję, że nie zrazi Was mój słowotok - choć, aby nie nadwyrężać cierpliwości czytających przechodzę do sedna. Ważę 81kg i jest to moje maksimum. 184cm wzrostu. Użyłem kalkulatorka ze strony: kalkulator bikera do określenia czy mam problem z geometrią czy też mieszczę się w siatce centylowej . Po wykonaniu obliczeń dostałem coś takiego (mam nadzieję, że będzie to czytelne). XC All Mountain Fit Gravity Fit Standover Height Range 31.8 - 32.5 inches 31.8 - 32.5 inches 31.8 - 32.5 inches Virtual Top Tube Length 24.5 - 24.9 inches 24.0 - 24.4 inches 23.8 - 24.2 inches Stem Length 10.2 - 11.8 cm 7.7 - 10.1 cm 4.2 - 7.6 cm BB-Saddle Position 77.2 - 78.7cm 72.7 - 78.7 cm N/A Saddle-Handlebar 56.1 - 57.7 cm 54.2 - 56.0 cm N/A Później jeszcze dostałem opis poszczególnych parametrów. Interesuje mnie rubryka All Mountain, jako, że chcę złożyć rower tego właśnie typu: full, o skoku zawieszenia 120mm/120mm do 140/140mm. Pogrzebawszy w sieci znalazłem sklep, z którym pewnie niektórzy z Was mieli jakieś konszachty. Tam mają w ofercie ramy, które mnie zainteresowały jako baza: Crest Batura Batura oraz Crest Cachi Cachi 1. Czy ktoś wie jak pracują mechaniczne te ramy? 2. Które z tych zawieszeń jest mechanicznie lepsze, trwalsze, łatwiejsze w obsłudze (dostępność łożysk czy innych komponentów)? 3. Jaki damper z polecanych na stronie byłby ciekawy jakościowo i cenowo. Dla obu ram proponowane są dampery (długość montażowa 190mm): - Manitou Radium RL - Rock Shox Ario 2.2 - Rock Shox Monarch 4.2 Air - Manitou Swinger X3 Air - DT Swiss XM 180 Przedstawiłem modele od najtańszego do najdroższego z ich oferty. Choć drogi wcale nie znaczy lepszy - stąd pytanie, który jest sensowny. 4. Czy wstawienie jakiegoś Fox'a RP23 lub jakieś wariacji na temat ma sens czy popsuję dynamikę działania systemu? 5. W świetle powyższego czy rama o rozmiarze 19 cali będzie dobra dla mnie? 6. Czy w tej cenie (400 - 550euro) można zdobyć coś innego sensownego (czy jest sens rozważać ramy Poison Arsen AM, Curare)? Forum przeglądałem pilnie i na łatwiznę nie chciałem iść, ale może ktoś coś ciekawego jeszcze widział propozycje mile widziane. Rama mnie interesuje raczej nowa, stąd wysmakowane rozwiązania w stylu Marin czy Turner są poza moim zasięgiem . Jeśli zanudziłem lub naruszyłem jakiś punkt regulaminu to przepraszam z góry. Pozdrawiam
Rulez Napisano 27 Sierpnia 2009 Napisano 27 Sierpnia 2009 Crest Batura Mam tą ramę, opis pracy znajdziesz tu (to samo co Rockmachine) : http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3134 Jak dla mnie idealny sprzętdo turystyki górskiej, ma fajną cechę , usztywnia się po stanięciu na pedały, dzięki temu pozwala depnąc bez strat energii.
pharoah Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 Crest Batura Jak dla mnie idealny sprzętdo turystyki górskiej, ma fajną cechę , usztywnia się po stanięciu na pedały, dzięki temu pozwala depnąc bez strat energii. Dziękuję za poradę. Czuję się przekonany do tej ramy. Coś czuję, że rower złożę na tej ramce. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.