michalj Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam, Trzy dni temu kupiłem kasetę HG80 oraz łańcuch HG-73. Mój stary zestaw kaseta Sram 940 hg73 odmawiały posłuszeństwa. Ich przebieg wyniósł lekko ponad 6000 km. Na nowym zestawie zrobiłem ok 30 km. Nurtuje mnie czy nowy łańcuch może ulec szybkiemu zużyciu tak jak kaseta poprzez ewentualne zużycie blatów w korbie. Dlatego mam dla forumowiczów pytanie odnośnie stopnia zużycia korby (fotografia jest w odnośniku). Ma również lekko ponad 6 kkm. Korba to FSA Dyna Drive 44x32x22. Zastanawiam się czy łańcuch mógł by się już troszeczkę rozciągnąć pracując na oryginalnym "smarze", bo chyba idealnie równo nie wchodzi w zęby kasety (ale nie jestem pewien). foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Zeby w korbie wygladaja całkiem przyzwoicie, mysle ze spokojnie mozna na tym jeździc. załoz łańcuch na 3 blat i sprawdź czy łańcuch ładnie przylega na całej długosci styku z korbą. Jak nie odstaje i nie ma luzów tylko ciasno przylega to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Zęby w bardzo dobrym stanie, jedynie środkowa koronka wykazuje niewielkie śladu zużycia w formie żłobień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Problem w tym, że łańcuch można docisnąć do zębatki (przedniej) w miejscu gdzie odchodzi od zębatki, ale nie odstaje. Na kasecie ładnie wchodzi. Podjadę dzisiaj do sklepów rowerowych może mi sprawdzą stopień zużycia łańcucha i może stopień zużycia korby (bo chyba są takie urządzenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoboD Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Podłączę się może do tematu... Co Koledzy sądzą o tym stanie zębatek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ta korba nowego łańcucha nie przyjmie. Blaty nadają się do wyrzucenia. Jednak jeśli wszystko Ci dobrze chodzi, no to możesz jeszcze trochę pośmigać i za jakiś czas wymienić łańcuch, kasetę i blaty w korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Mi typ w rowerowym powiedział, że jeżeli nie skacze łańcuch na korbie to nie ma co się martwić. Przy tym zdaniu zostanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoboD Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ta korba nowego łańcucha nie przyjmie. I dokładnie tak jest. O ile jazda jest w miarę OK, to ruszanie z miejsca lub depnięcie na pedały jest już bardzo wkurząjące. Nowe korby już w drodze... stare (ze zdjęcia) mają za sobą coś około 10.000 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsas Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 I dokładnie tak jest. O ile jazda jest w miarę OK, to ruszanie z miejsca lub depnięcie na pedały jest już bardzo wkurząjące. Nowe korby już w drodze... stare (ze zdjęcia) mają za sobą coś około 10.000 km. Ta korba nadaje się na złom. Ile łańcuchów ta korba rozciągnęła przez te 10 000 km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoboD Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ile łańcuchów ta korba rozciągnęła przez te 10 000 km? Dwa - 6500 i 3500 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czy rozciągnięcie łańcucha mogło nastąpić z powodu założenia go na starą, potencjalnie zużytą korbę? Gdzie można zakupić blaty do korby FSA, bo chyba cały internet przeszukałem i nie znalazłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mi typ w rowerowym powiedział, że jeżeli nie skacze łańcuch na korbie to nie ma co się martwić. Przy tym zdaniu zostanę Widać typ z rowerowego nie miał racji. Zużyta korba ma wpływ na rozciąganie nowego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czy rozciągnięcie łańcucha mogło nastąpić z powodu założenia go na starą, potencjalnie zużytą korbę? Gdzie można zakupić blaty do korby FSA, bo chyba cały internet przeszukałem i nie znalazłem? Jezeli zakładasz naciagniety łancuch na potencjalnie dobry naped - szybko sie zjedzie. Jezeli załozysz nowy łańcuch na zjechany naped to jezeli nie bedzie przeskakiwac tak ze nie da jechac to tylko mozesz zjechać korbe i zebatki jeszcze szybciej. Lancuch sie nie naciagnie szybciej co nie znaczy ze sie nie moze zniszczyc. Jezeli lancuch i naped nie sa do siebie dopasowane to nie pracuja pełna powierzchnia i nie w tym miejscu sie stykaja co powinne a co powoduje ze tam zazwyczaj jest mniej materiału i szybciej sie sciera-zgina itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Czy opłaca się kupić tą korbę aby wymienić blaty (ew. ramiona), bo suport za krótki, czy lepiej cały zestaw o taki? Mam taką samą korbę FSA. Czy Shimanowskie blaty by pasowały do korby FSA, ew. jakiej firmy i gdzie kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Na pewno bardziej sie oplaca kupić deore. Ta FSA to jakaś ciezka jest skoro sama korba wazy ponad 900g deore wazy prawie ze 1000 ale razem z suportem tak ze bedzie o ok 250-300g lżejsza (o ile to co piszą na stronach to prawda) tak wiec całkiem sporo. Poza tym deore powinna być sztywniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Z jednej strony ta sama korba, wystarczy ściągnąć korbę i założyć nową, jeszcze zostanie suport i stara korba na sprzedaż, ale z drugiej nowa korba HT II lżejsza, suport dłużej wytrzyma. Różnica w cenie wyniesie jakieś 100 zł. Boję się trochę żeby rozkręcali mi suport, bo od nowości nie był wykręcany, chociaż na wymianę oddam do porządnego serwisu. Ile taka deorka może wytrzymać kkm? Ta FSA to przejechała prawie 7 kkm i niszczy nowy łańcuch. Mam nadzieję, że 550 km przejechane na 2 łańcuchach nie schrzaniło kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 ale z drugiej nowa korba HT II lżejsza, suport dłużej wytrzyma. Żebyś się nie zdziwił. Suporty HT II padają jak muchy w porównaniu do tradycyjnych suportów. Przebiegi 4-5tys.km można uznać za średnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Żebyś się nie zdziwił. Suporty HT II padają jak muchy w porównaniu do tradycyjnych suportów. Hmm . . . Press Fit'y już nie ;] Ale rame trzeba mieć odpowiednią ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Brawo, chciałeś zaistnieć to zaistniałeś. To teraz znajdź mi Deorkę HTII z suportem PressFit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 To jakie korby mają HTII z PressFit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Na pewno XTR Można zawsze zamontować korbę Deorke na suporcie XTRa Press Fit, tylko poprzez analogie: Kto do malucha ładuje silnik Ferrari? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.