Cambell Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Cześć, postaram się żeby mój pierwszy post był dobrze złożony A więc posiadam rowerek kross hexagon v2. Amortyzator który jest w nim zamontowany(HL Corp BRAVO-375) jest okropnie twardy, i chcę go wymienić na coś miększego. Rower służy mi do śmigania po lesie i mieście.Na amortyzator mogę przeznaczyć 220zł.Ważę 84 Kg. Nie znam się kompletnie na amortyzatorach więc proszę was o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Za tę kwotę nic innego nie przychodzi mi do głowy: http://www.allegro.pl/item717376071_suntour_xcr_2009_gratis_stery_siodlo_lub_okular.html Ale niestety szału nie robi to najniższa wersja XCR z tłumieniem ciernym, czyli bez szału. Ale powinieneś odczuć jakąś różnicę. Z drugiej strony ja dozbierałbym do najtańszego raidona powietrznego. Można go kupić w promocji w jednym ze sklepów za 399zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 W przypadku tego Krossa musisz szukać widelca z jednocalową sterówką i skoku około 75 mm (żeby nie zmieniać zbytnio jego geometrii). Na placu boju pozostają chyba tylko SR Suntour XCT i XCM - oba były robione ze skokiem 80mm i sterówką na 1 cal. Przy skoku 100 mm wybór jest trochę szerszy, ale też niepowalający - dochodzą do tego produkty RST i Spinner (np OS Grind). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cambell Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 hmmm a gdybym miał na wydanie 250zł-300 wtedy są większe możliwości kupna czegoś choć ciut lepszego? bo 400 zł to jednak za dużo jak dla mnie. czyli w grę wchodzą tylko ze skokiem 80mm bo 100mm już bardzo zmienią geometrię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 hmmm a gdybym miał na wydanie 250zł-300 wtedy są większe możliwości kupna czegoś choć ciut lepszego? bo 400 zł to jednak za dużo jak dla mnie. czyli w grę wchodzą tylko ze skokiem 80mm bo 100mm już bardzo zmienią geometrię ? Problem nie leży w kwocie, którą zamierzasz przeznaczyć, ale w tym co oferuje rynek, a rynek amortyzatorów z jednocalową sterówką jest w zaniku i najlepsze, co możesz kupić, to XCM. Jeśli możesz trochę przeczekać i dozbierać, to sugerowałbym zmianę ramy na taką ze sterami ahead - do tego wybór widelców jest ogromny. A jeżeli nie boisz się używanych rzeczy i przypasuje Ci rozmiar - to zobacz to: http://allegro.pl/item722505099_gary_fisher_advance_od_100zl_dozywotnia_gwara.html - do tego XCR bez blokady i poczujesz różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cambell Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dobra dzięki za pomoc ; D myślę że kupie tego SR SUNTOUR XCM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HuSkaCz Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podepnę się do tematu Mam Hexagona V3 i chciałabym zmienić amortyzator. Mogę wydać na niego max 300zł. Zastanawiałam się nad Rock Shox Dart 2 http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&id_prod=31947&id_kat=1277&id_typu=1 i SR Suntour XCR-LO http://allegro.pl/item719758652_sr_suntour_xcr_lo_ahead_bialy_100mm_nowy_okazja.html Bardziej skłaniałabym się w stronę suntour'a, ale nie znam się zbyt dobrze na amortyzatorach, więc chciałabym poznać opinię osób bardziej doświadczonych w tym temacie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dołóż jeszcze 100zł i masz powietrzny amortyzator W razie czego więcej info na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HuSkaCz Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Niestety nie mam takiej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Jeśli możesz to dozbieraj, bo warto. Jeśli czas cię goni to lepszą opcją wydaje się XCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 To i ja się podepnę Mam hexa v3 i chce wymienić amor właśnie na xcr-hlo tylko że trudno znaleźć takiego z 80mm skokiem. Czy 100mm już za bardzo zmieni geometrię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIGAlus Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Oblicz sobie... 2cm dłuższy odcinek łączący półproste wychodzące z wierzchołka kąta (czyt. tylna oś) przecięte w tej samej odległości od wierzchołka. A prościej - NIE. 2 cm na takiej ramie to nic wielkiego, nawet nie odczujesz. Czekaj... Zaraz obrysuje. A może jednak coś zmieni, mój fail. Ale nie sądzę żeby miało to jakiś wpływ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeżeli chodzi o XCRa to i 80 i 120 mają taka sama wysokość bo tam skok sie reguluje podkładkami. 120 nie ma wcale a 80 ma wszystkie wiec nie będzie różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Będzie; w XCR ze skokiem 100 mm między uszczelką na górnej goleni a miejscem gdzie ta goleń łączy się z koroną jest odległość lekko ponad 11 cm, przy XCR ze skokiem 120 mm - ponad 13 cm Nie wiem, czy dobrze myślę, ale to trochę jak z AllTravel... chyba @BIGAlus Chyba w złym miejscu ustawiłeś oś obrotu tylnej części obrazka - spróbuj ją ustawić w osi tylnego koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIGAlus Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Tadaa! Final release specjalnie dla moojmisiu . Poprawione elementy : oś obrotu w osi roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Czyli geometria się zbytnio nie zmieni ale.. Moojmisiu powiedział, że długość/wysokość tej goleni, która wystaje z czarnej wynosi 11cm. W moim ZłOOMie jest to trochę ponad 7cm, a to już robi różnicę. Jeszcze pozostaje kwestia wysokości całkowitej. U mnie ta odległość wynosi (od miejsca w którym amortyzator wchodzi w rurę w ramie do osi obrotu koła) ok. 45cm. Jeśli ktoś ma XCR'a 100mm lub 80mm niech zmierzy z łaski swojej ile jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Pisałem o tym, że wysokość jednak się zmienia wraz ze zmianą skoku, przy skoku 80mm golenie górne będą wystawać na jakieś 9 cm z drobnym okładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Dł. XCR'a bez rury sterower to 50cm. Różnica to jakieś 5cm. Nie zrobi to jakiejś większej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 W moim przypadku 50mm zmieni kąt główki ramy o 3* a to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.