Skocz do zawartości

[amor] technika- blokada amortyzatora

lupus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie odnośnie blokowania amortyzatora. Przede wszystkim kiedy, a właściwie w jakich warunkach najlepiej jest to zrobić i czy w ogóle np. podczas maratonów składających się w większości z jazdy po lasach warto to robić

Pozdrowienia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może zadam pytanie nie związane z technika blokowania.

Mam amortyzator rst first platinum z blokadą skoku.

Na stronie rock shox'a widziałem ze mozna osobno dokupic manetke do kierownicy służącą do blokowania amora.

myslicie ze istnieje mozliwosc zamontowania takiej manetki w moim rst?

Napisano

RST ma swoją własną dźwignię blokady skoku. Zapewne mógłbyś w sklepie zamówić przez dystrybutora, tylko nie wiem kto dystrybuuje sprzęt rst.

Napisano

Dystrybutor (velo) nie ma w swojej ofercie manetki blokady. Nawet jeśli by miał to pewnie tak jak i w RS-ach wymagana jest zmiana pokrętła, na takie ze sprężyną. A dostanie tego to już trudniejsza sprawa niż dostanie manetki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

mam amora RS Dart 3 możecie mi powiedzieć jak to jest z tą regulacją twardości i tłumieniem powrotu ? czy twardość dostosowuję się do wagi ciała ? moja waga okolo 66kg. pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Napisano
  W dniu 14.09.2009 o 19:54, binek8915 napisał:

mam amora RS Dart 3 możecie mi powiedzieć jak to jest z tą regulacją twardości i tłumieniem powrotu ? czy twardość dostosowuję się do wagi ciała ? moja waga okolo 66kg. pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Hej, Dart tak jak każdy amortyzator sprężynowy bez dodatkowej komory (sprężyny) powietrznej ma regulację twardości przez wybór odpowiedniej sprężyny (zakresami). Pokrętła na koronie są do regulacji naprężenia wstępnego a nie twardości. Darty zdaje się mają hydrauliczne tłumienie odbicia, musisz ustawić raczej doświadczalnie - do tego nie ma szczególnych instrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.