krzycho0000 Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam! Ostatnimi czasy w moim rowerku( Magnum destiny) pojawił sie problem. Podczas jazdy przeskakuje łancuch lub przepuszcza wolnobieg. Na poczatku działo sie to podczas jazdy na najwyzszych przełozeniach 3-8 i 3-9. Teraz nawet przy uzyciu mniejszej siły zaczelo przerywac na nizyszch biegach. Wystepuje przy tym charakterystyczny dźwięk jak by łańcuch przeskakiwał o jeden ząbek. Jak mam sprawdzic czego to jest wina? Zaznaczam ze łancuch jest nowy a na zebatkach zrobiłem dopiero 1500km wiec wygladaja prawie jak nowe i nie maja oznak zuzycia. Kaseta 9 rzędowa przerzutki sramowskie. Dokonałem regulacji przedniej i tylniej przerzutki i nic to nie zmieniło. A za rozebranie wolnobiegu nie wiem jak sie zabrac. Czy mogłby ktos podpowiedziec jak to rozebrac i ewentualnie jak to naprawić i czy na pewno tego jest wina bo nie chce wymieniac dobrej czesci skoro rower ma dopiero pół roku. Zdjecie wolnobiegu: http://krzycho0000.f...umy/676844.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Po pierwsze to nie wolnobieg a bębenek a po drugie to wątpię, że to on przeskakuje. Jeżeli nowy łańcuch przeskakuje na małych zębatkach to znaczy, że ta kaseta wcale nie była taka "nowa" albo jeszcze się nie ułożył na niej. Ile km przejechałeś od wymiany łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho0000 Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Od wymiany łańcucha przejechałem dopiero jakieś 3-4 km. Czy jest szansa ze łańcuch się ułoży i problem zniknie? Dodam że na starym łancuchu dzieje sie identycznie. Czy wie ktos jak to rozkręcić ten bębenek? Bo sporo osób mówiło mi ze to wina właśnie tego. Okazało sie całkiem co innego:/<sciana> Jak mogłem tego nie zauważyć!! Wygięta przerzutka:( Pomóżcie jak to wyprostowac skoro przerzutka jest z aluminium. http://krzycho0000.f...umy/677130.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Na początku sprawdź czy hak przerzutki jest prosty, bo widać że przerzutka jest nieciekawie skręcona pod kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho0000 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Wyprostowałem hak i jest wszytsko ok. Temat zamkniety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.