Skocz do zawartości

[piasta tył] Hope Pro 2, DT Swiss 340, Sh-no XTR - co wybrać?

bendus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W najbliższym czasie planuję zakup tylnej piasty. Na tą chwilę zawęziłem wybór do tych trzech modeli:

Hope Pro II

DT Swiss 340

Shimano XTR (nie wiem jeszcze, czy M965 czy M975).

Za Sh-no przemawia (jak dla mnie) system mocowania tarczy, a w przypadku M965 również cena, bo sporo ich teraz w niezłych cenach można wyrwać.

DT i Hope wygrywają znów z powodu łożysk. Idelanym byłoby pewnie DT 340 na CL, ale wszędzie ta wersja jest droższa od wersji IS i nie wiem czy warto pakować w piastę aż tyle kasy.

No i w DT 340 jest już ten ich "inny" system zapadek. Czy warto się w to pakować?

Piasta ma służyć mi, znaczy się osobie niezbyt lekkiej i stanowczo z dala od szosy :sorcerer:

Głównym kryterium wyboru będzie dla mnie trwałość i bezobsługowość. Ma to być coś, co założę i będę mógł na sezon zapomnieć.

Któą z tej trójki (czwórki) wybrać?

A może jeszcz jakieś inne propozycje?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Najbardziej podchodził mi Hope w wersji Bolt-in, ale akurat nie było. Był natomiast DT 340 na allegro za nienajgorsza chyba cenę 499zł no i się zdecydowałem.

Jest jeszcze jeden - w tej chwili za 399zł, ale niestety na 24 szprychy.

Na CRC te piasty są tez trochę taniej niż w PL. Funt ostatnio trochę w dół idzie, więc chyba warto tam zerknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...