Skocz do zawartości

[amor DNM] Za twarde spreżyny

aqqs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeszukałem sklepy internetowe i ani widu ani słychu o nich. Na google piszą ludzie ze warto wymienić na miekkie bo orginalne sa za twarde.

Ogólnie temat ujmując to posiadam amor upside down dnm 180, działa świetnie ale z małym sczegółem, waże 60kg a spreżyny mam za twarde(orginalne), ma ktoś moze jakieś wtyki czy coś i potrafiłby za małą cene coś takiego wyczajić? na "alledrogo" nic też nie ma. Może ktos chce się pozbyć, wymienić? Może ktoś zna sklep co by to miał na stanie? pisze tu bo już nie wiem gdzie szukać...

Co spotykam jakaś dnm upside down 180 to mają juz wymienione...

help

pozdrower

Napisano

Zmierz sprężyny i zamów nowe w fabryce gdzie kręcą sprężyny. Jak podasz im kilka wymiarów będą wiedzieli jak zrobić miękksze sprężyny.

Napisano

A znasz wymiary sprężyn? I czy obie golenie są symetryczne tzn czy w obu są takie same sprężyny?

Mając wymiary możesz szukać od innego amortyzatora lub od motocykla skutera.

Napisano

Timon92 - jakie kilka wymiarów?! długość -ok , szerokość -ok , grubość -można, ale sztywności ibs) i skoku (cale) to już nie mam jak zmierzyć. 2 sprawa skąd ja wezmę fabryke spreżyn?

http://www.btt.com.ar/foto/o/11/81/1181543828_Dnm_usd-180.jpg

paweu- ogólnie to w jednej goleni są 3 spreżyny o różnych twardosciach, w drugiej tłumik. Nie wiem gdzie są podobne, nie znam też osoby która by wiedziała.

Napisano

Zmierz długości, średnice zewnętrzną i wewnętrzną i zobacz czy w ogóle coś jest sprzedawane w tych (lub zbliżonych) rozmiarach.

Twardość przy takich samych wymiarach zewnętrznych można orientacyjnie porównać przez grubość drutu sprężyny.

Napisano

Jeśli nie ma żadnego wspomagania powietrznego itp. to można bardzo łatwo zmierzyć twardość - w widelcu przełożenie jest 1:1, więc wystarczy wyjąc amora, postawić go mniej więcej pionowo i obciążyć znaną (dość solidną) masą. Możesz np. założyć na goleń zipa, ktoś Ci przytrzyma amora, a Ty na chwile się na nim "uwiesisz" (ale nie gwałtownie). Potem mierzymy o ile się przesunął zip czyli o ile się ugiął widelec. Masa / ugięcie to twardość, ale wyjdzie w jednostkach metrycznych - wystarczy przeliczyć.

Potem z prostej proporcji twardości, SAGu aktualnego i takiego jaki ma być obliczamy twardość docelową.

Jeśli nadal mają być 3 sprężyny to można środkową albo najtwardszą dobrać według tego pomiaru, a pozostałe na oko o jakąś wartość przesunięte.

Napisano

1."Potem z prostej proporcji twardości, SAGu aktualnego i takiego jaki ma być obliczamy twardość docelową." jak to obliczać?

2.gdzie na śląsku (cieszyn) kręcą spreżyny??

Napisano

1."Potem z prostej proporcji twardości, SAGu aktualnego i takiego jaki ma być obliczamy twardość docelową." jak to obliczać?

2.gdzie na śląsku (cieszyn) kręcą spreżyny??

Ad 1.

Można np. tak:

- Obciążenie amora dzielisz przez uzyskiwany SAG (według powyższej instrukcji)

- Wychodzi Ci twardość aktualnej sprężyny w kg/mm.

- Mierzysz SAG, który masz jak normalnie siedzisz na rowerze.

- Dzielisz SAG zmierzony w normalnej pozycji na rowerze przez SAG, który chcesz uzyskać (jednostki dowolne - byle identyczne w obu sytuacjach).

- Ułamek, który Ci wyszedł mnożysz przez twardość obliczoną w pierwszym myślniku.

- Masz docelową twardość w kg/mm (albo innych jednostkach - zależy jak mierzyłeś / ważyłeś).

- Aby przeliczyć na jednostkę "rowerową" czyli lbs/in (funt na cal) uzyskany wynik mnożysz przez 55,997.

Ad 2.

Google Twoim przyjacielem. W Bielsku-Białej są przynajmniej dwie firmy. http://=http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=Spr%C4%99%C5%BCyny+cieszyn&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Napisano

spoko, dzieki, nawet jak to zmierze to jest problem, w tym linku który podałes są firmy z wyrobelm ale nie mają takich narzedzi do dużych spreżyn, nim. 0,2cm max 5cm srednio wychodziło.... trzeba mi miekkie które się narmalnie kupuje do tego modelu...tylko gdzie

miecho dzięki za to co napisałeś, nie mówę ze to zle czy nie wypali, ale to bedzie plan awaryjny jak juz nikt nigdzie nie bedzie miał tych miekkich. i tak to zmierze. i zamówię gdzieś dalej przez nata.:)

dopadłem instrukcje, piszą po ang. ze kupuje się amora z dobranymi spreżynami, da się je wymianiać, 3 opcej heavy -red , standard - yellow, soft - white,

w typach DNM sprezyny są takie same : vts-90, vts-95 i usd-180

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...